A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjei nézhetik meg mától négy napon át Pécsett. A 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál filmjeit ugyanis január 27-30. között Pécsett, az Apolló Moziban is vetítik. Az idei fesztivál szlogenje: bátor filmek.

A cikk a hirdetés után folytatódikA valóságnál nincs jobb forgatókönyvíró – ugye ismeri ezt a mondást? És arra is emlékszik, hogy a kedvenc filmjei közül van több is, ami igaz történetet mesél el?  Akkor miért ne nézne moziban dokumentumfilmeket, ráadásul a műfajon belüli új, friss munkák közül is a legjobb alkotásokat?

A dokumentum- vagy nem fikciós filmek éppen azért születnek, hogy a valóságot keretezzék be, hogy a lehető legközelebb menjenek kamerával az érdekes, valóban megtörtént dolgokhoz. Éppen ezért egy jó dokumentumfilm izgalomban, érzelmekben, érdekességben is felveszi a versenyt a legjobb fikciós filmekkel. És nem csak olyan jó, vagy akár jobb is lehet, mint sok Oscar-díjra jelölt film, de legalább olyan fontos is. Sőt, lesz olyan film is, amelynek konkrétan is van esélye nyerni az idei Oscar-átadáson, akár több kategóriában is.

2022-ben nagyjából 50 filmet, mintegy 200 vetítésen, több mint egy héten át láthat a dokumentumfilmek lelkes közönsége Budapesten és 10 nagyvárosban országszerte – így Pécsett is.

A pécsi Apolló moziban összesen 8 nemzetközi versenyfilmet vetítenek, eredeti nyelven, magyar és angol feliratokkal, 17 és 19 órai kezdéssel.

A 8. BIDF díjairól rangos, 25 nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotóból álló zsűri dönt majd.

A filmek listájában olyan alkotásokat találhatnak az érdeklődők, amelyek a világ rangos dokumentumfilm-fesztiváljain szerepelnek.

Január 27-én, csütörtökön a fesztivál nyitófilmje 17.00 órakor a Mádám Anny, amely a különféle munkákat vállaló – takarítás, prostitúció –, életvidám, láncdohányos cseh nagymama mindennapjait dokumentálja. Az ezt követő alkotás (19.00 óra) a 2019-es hongkongi tüntetéshullámot és egyetemfoglalást a diákok szemszögéből bemutató A vörös falak foglyai. A film után beszélgetés is lesz szakértőkkel.

A január 28-i vetítések az A köd gyermekei című vietnámi alkotással kezdődnek, amelyért a legjobb rendező díját vette át Ha Le Diem az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. Az esti film a talán leginkább várt Menekülés című kreatív animációs doku, amelyet Dánia Oscarra nevez idén, és egy Afganisztánból menekülő kamasz fiúról szól. E film után is lesz beszélgetés szakértőkkel.

A január 29-i, szombat délutáni film a Magas mérce, amely főszereplői a kosárlabdát profi módon űző izlandi kislányok és edzőjük, aki a legkisebbeket nem a megszokott módon, hanem saját, sokak által vitatott módszerével tanítja kosarazni – film utáni beszélgetéssel.

A szombaton 19 órakor kezdődő Erőltetett menet című doku a kínai gazdasági felemelkedés pólusait, a munkás emberek és főnökeik napjait és karrierjét mutatja be – beszélgetés.

A fesztivál zárónapján, január 30-án, vasárnap a 17 órakor kezdődő Gólya, bácsi, gólya című horvát alkotás egy kontinenseket átívelő, évtizedekig tartó gólyaszerelmet mesél el. Az esti, s egyben Pécsett a zárófilm, a Tehén című film lesz, amelynek világpremierjét a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon tartoták. Andrea Arnold dokuja egy nagyüzemi körülmények között tartott tehén életét mutatja be.

A filmekről és a fesztiválról bővebben a BIDF honlapján, valamint Facebook-oldalán, illetve az Apolló mozi honlapján is olvashatnak.

KategóriákMETÁL