Több, mint tíz kormányzati plakátot hekkelt meg, vagy ha úgy tetszik, “javított ki” néhány pécsi civil vasárnapról hétfőre virradóra, erről a hírről a Szabad Pécs számolt be. Most pedig arról, hogy el is tüntették az átfestett, Putyint és a Fideszt is bíráló óriásplakátokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA volt határőrség, most rendőrség Athinay utcai bázisa a 6-os számú főút Pécsen átvezető szakasza mellett fekszik, jó hosszú kerítéssel. Amelyen rendszeresen szerepelnek óriásplakátok, és “természetesen” ezen a helyen rendszeresek a Fidesz és a kormány üzenetei is. Amik persze sokszor nagyon is egybecsengenek, ami egyrészt nem igazán etikus (mármint kormányzati pénzből a nettó pártüzenetekhez kísértetiesen hasonlító üzeneteket közölni), és nem is igazán szabályos. Más kérdés, hogy elmarasztalás emiatt Magyarországon még nem igazán volt. Így mondanánk, hogy szimbolikus, hogy ezek Pécsett részben pont a rendőrség kerítésén lógnak, de ugye nincs ügy.

Ma reggelig még ilyen volt…

Azaz most van ügy, úgy tudjuk, helyszíneltek is a rendőrök azoknál a meghekkelt kormányzati plakátoknál, amelyekből az Athinay-n ötöt is “kijavítottak” (fideszül: meggyaláztak, megszentségtelenítettek stb.) a civilek. Akikről nagyjából lehet is tudni, hogy kik, mert nem titkolják, “vezetőjük” Heindl Péter jogász, civil jogvédő. Akiről megírtuk, hogy többek közt támadta jogi úton a fenti közpénzes, plakátos gyakorlatot is, és az egyik ügy miatt Strasbourg-ig kell mennie, mert itthon nem adtak neki igazat, s a jogi álláspontja az, hogy ezek után is van keresnivalója a strasbourg-i bíróságon.

… ma napközben pedig már ilyen lett.

A most meghekkelt kormányplakátok ráadásul a Fidesz-KDNP, hazugságra építő, megosztásra és gyülöletszításra alkalmas  “gyermekvédelmi” népszavazását reklámozó plakátok. Ezért is volt az a kiegészítő felirat is a plakátokon, kisebb méretben, hogy “az  állami beavatkozás a választási kampányba törvénytelen”.

A fő üzenet azonban az ukrajnai orosz invázió, a háború és Putyin elutasítása, ezért is volt olvasható “A Védjük meg a gyerekeket!” helyett többek közt az, hogy “Védjük meg a gyerekeket Putyintól!”, vagy az, hogy “Védjük meg a gyerekeket a háborútól”+, avagy az, hogy “Védjük meg a gyerekeket az oroszoktól”.

Igaz, volt olyan is, amelyen az állt, nagy betűkkel, hogy  “Védjük meg a gyerekeket Kaletától”. 

A meghekkelt plakátokat azonban már nem lehet látni mindenhol, az Athinay úton, a rendőrségnél biztosan nem, ott ugyanis a mai, friss Szabad Pécs-olvasói képek tanúsága szerint már eltüntették az átírt plakátokat. Sőt, volt ahová új is kikerült, igaz, nem kormányplakát, hanem egy bank reklámja. Egyértelmű tehát, hogy ha másutt még maradt is meg a hekkelt verzióból (vasárnap este a város több pontján 10-12 óriásplakátot “javítottak ki”), csak ideig-óráig lesz látható, mert a megbízók ezt nem akarják így látni. 

KategóriákMETÁL