Mint arról a Szabad Pécs is beszámolt, csütörtökön délután tűz ütött ki a Pécs-Patacs feletti Akó dűlőben szemétégetés miatt, amely aztán az erős szél és a nagy szárazság miatt lángra lobbantotta a Mecseket is. Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb baranyai természeti katasztrófájában több ház teljesen leégett, lakhatatlanná vált, de még több másik házat és kertet is megrongált a tűz. Videón is látható a pusztítás.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsütörtöki, majd pénteken hajnalban is frissülő fejlődő cikkünk egy része arról szól, mit láttunk és tapasztalatunk a Mecseken csütörtökön késődélutántól estig, amikor is végre azt a hírt kaptuk, hogy többórás, megfeszített munka után sikerült elhatárolni a tüzet a mentésben részt vevő mintegy százhúsz hivatásos és önkéntes tűzoltónak és polgárőrnek.

Már akkor is lehetett látni, hogy nem csak az Orfűről vizet hordó honvédségi helikopter, hanem több drón is a levegőben van. Az egyik biztosan a katasztrófavédelemé volt, mert mint azt aznap este elmondták, drónnal is figyelték a tűz terjedését, és a mentésirányítás így (is) tudott azonnali információkkal segíteni a terepen lévőknek, illetve e a helikopterpilótának.

Drónfelvételt készített a Mecsekerdő Zrt. is, amit publikáltak a Facebook-oldalukon, de alább cikkünkben is megtekinthetik, a mi aznapi és másnapi fotókat összegyűjtő képgalériánkat pedig ebben a cikkben közöltük.

Címkék:
KategóriákMETÁL