A Szabad Pécs munkatársai vallják és magukénak tudják az általános újságírói szakmai és etikai szabályokat, munkájuk során ezek figyelembe vételével járnak el.
Cikkeinkben gondosan, jól érthetően jelezzük, melyek azok az információk, amelyeket tényként, alapos ellenőrzést követően hoztunk nyilvánosságra.
Védjük a forrásainkat, ez elsődleges, kiemelt szempont előttünk, és elvárás magunkkal szemben. Informátoraink ugyanis sok esetben különféle kockázatokat vállalnak azzal, hogy a munkánkat segítik. Éppen ezért lehetséges, hogy nem egy esetben névtelenséget kérő forrásokra is hivatkozunk.
Elismerjük, ha hibázunk, a hibákért vállaljuk a felelősséget, azokat kijavítjuk.

A Szabad Pécs független újság, amely törekszik a hiteles tájékoztatásra, ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy időnként szükség van olyan írásokra is az oldalon, amelyek szarkazmussal, iróniával tartanak görbe tükröt egyes jelenségek, történések elé. Ezek teljes egészében vagy részben, de ezek az utóbbi esetében is lényegében álhírek. Ezeknek a cikkeknek a részaránya mindenkor minimális lesz és marad az oldalon megjelenő hírekhez, tényanyagokhoz viszonyítva. A céljuk azonban – a már említett módon való – figyelemfelkeltés, egy-egy problémára nem hagyományos újságírói eszközökkel történő rávilágítás. Ezeket a cikkeket két kitalált, nem létező szerzői álnéven írjuk (pl. Cserminátor, sancho panza) álneveken, és az ezen cikkekhez illusztrációként közölt fotómontázsok is sugallják, jelzik, hogy álhírről, viccről van szó.