A Szabad Pécs munkatársai vallják és magukénak tudják az általános újságírói szakmai és etikai szabályokat, munkájuk során ezek figyelembe vételével járnak el.
Cikkeinkben gondosan, jól érthetően jelezzük, melyek azok az információk, amelyeket tényként, alapos ellenőrzést követően hoztunk nyilvánosságra.
Védjük a forrásainkat, ez elsődleges, kiemelt szempont előttünk, és elvárás magunkkal szemben. Informátoraink ugyanis sok esetben különféle kockázatokat vállalnak azzal, hogy a munkánkat segítik. Éppen ezért lehetséges, hogy nem egy esetben névtelenséget kérő forrásokra is hivatkozunk.
Elismerjük, ha hibázunk, a hibákért vállaljuk a felelősséget, azokat kijavítjuk.

A Szabad Pécs független újság, ami nem értékfüggetlenséget jelent, hanem azt, hogy az újságban megjelent tartalomért teljes egészében a szerkesztőség felel, teljes egészében a szerkesztőség döntésén múlik az, hogy milyen hírt, tényt, cikket, véleményt jelenít meg. Minden egyes cikk (kivéve a szöveges vagy képi hirdetéseket) a szerkesztőség döntése, és kizárólag a szerkesztőség tagjainak a döntése alapján kerülhet be az újságba. A tartalomba, annak előállításába, műfajába, módjába semmilyen módon nem szólhat bele, nem befolyásolhat külső szereplő, sem magánszemély, sem szervezet, sem cég, sem hirdető, sem támogató, sem politikai párt vagy politikai szervezet. A felelősséget a lap kiadásáért felelős személy vagy személyek és a tartalomelőállításért felelős személy (felelős szerkesztő lés vagy főszerkesztő) viseli kiemelten és elsősorban.A Szabad Pécs munkatársai A Szabad Pécs a működését elsősorban mikoradományokból, az olvasók önzetlen támogatásából, adományaiból működik. A Szabad Pécs emellett fogad és közöl hirdetéseket, konkrét, lapunkban feladott hirdetéseket és szerződött partnerek által közvetített hirdetéseket.

A Szabad Pécs a működésének biztosításához együttműködik más újságíró szervezetekkel, magánszemélyekkel, cégekkel és hivatalokkal, nem kormámyzati szereplőkkel, civilekkel, alapítványokkal. Pályázik és fogad el támogatást hazai és küföldi szervezetektől, médiatámogatóktól.

A Szabad Pécs együttműködött az elmúlt években az N-OST nevű nemzetközi, Berlinben székelő médiaszervezettel, a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal (pl. mentor-mentorált újságírói oknyomozó programok), a TASZ Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezettel, fogadott el támogatást a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőhöz kötődő Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványtól is, együttműködött a Deutsche Wellével, a londoni Thomson Foundation-nel, és a 2021-es évre vonatkozóan nyert el pályázati, részben a működést segítő forrást a Soros Györgyhöz kötődő, berlini székhelyű, Open Society Initiative for Europe (OSIFE) nevű civil szervezettől is. Az említett, és az esetleges hasonló jövőbeni együttműködések, esetleges sikeres pályázatot követő pályázati támogatások a Szabad Pécs mindennapi működését és fejlesztését, avagy a szerkesztőség tagjainak szakmai fejlődését segítik, segíthetik. Hangsúlyozzuk, hogy a Szabad Pécs szerkesztősége (és a Szabad Pécset kiadó cég tulajdonosa és vezetője) elkötelezett a független működés mellett, azaz csak és kizárólag olyan szervezettel, hivatallal, intézménnyel, más médiaszereplővel vagy közszereplővel működik együtt, olyan szervezettől, cégtől, intézménytől hajlandó pályázati vagy közvetlen támogatást, adományt elfogadni, amely ettől függetlenül is tiszteletben tartja a szerkesztőség elkötelezettségét a szakmaiság és független működés iránt, és semmilyen módon nem kíván és nem próbál beleszólni, belefolyni a lap tartalmi működésébe, cikkeibe, irányultságába.

A Szabad Pécs független újság, amely törekszik a hiteles tájékoztatásra, ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy időnként szükség van olyan írásokra is az oldalon, amelyek szarkazmussal, iróniával tartanak görbe tükröt egyes jelenségek, történések elé. Ezek teljes egészében vagy részben, de ezek az utóbbi esetében is lényegében álhírek. Ezeknek a cikkeknek a részaránya mindenkor minimális lesz és marad az oldalon megjelenő hírekhez, tényanyagokhoz viszonyítva. A céljuk azonban – a már említett módon való – figyelemfelkeltés, egy-egy problémára nem hagyományos újságírói eszközökkel történő rávilágítás. Ezeket a cikkeket két kitalált, nem létező szerzői álnéven írjuk (pl. Cserminátor, sancho panza) álneveken, és az ezen cikkekhez illusztrációként közölt fotómontázsok is sugallják, jelzik, hogy álhírről, viccről van szó.