PÉCS?BUDAPEST Csak úgy hemzsegnek Matolcsy György jegybankjának dolgozói, illetve az MNB-s alapítványokhoz köthető emberek abban a doktori iskolában, amelyben szép summára tehetnek szert a képzésben részt vevők – épp a jegybanki alapítványoknak köszönhetően – olvasható a 24.hu részletes, feltáró cikkében. CIKKÜNKET FRISSÍTETTÜK!!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 14.25h

A Szabad Pécs megkereste az MNB által létrehozott Pallas Athéné Alapítványokat is az üggyel kapcsolatban, kedden koradélután válaszoltak is lapunknak, amit szó szerint közlünk.

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája a Pallas Athéné Alapítványokkal együttműködve hirdette meg a 2015-ös évben alapított Geopolitikai Doktori Programot. A Magyarországon egyedülálló geopolitikai programnak több mint 100 hallgatója van. A doktori program hallgatói a képzés során teljesített szakmai munkájukért részesülnek ösztöndíjban, amelyről a Doktori Tanács dönt.

A Pallas Athéné Alapítványok által támogatott Geopolitikai Program minden tekintetben egyedinek számít, hiszen sem Európában, sem Magyarországon nem található hasonló perspektívákkal rendelkező doktori, illetve kutatói program A program kezdete óta több neves külföldi professzor és szakember is tartott előadást a képzés keretében; többek között Anthanasios Orpanides, volt ciprusi jegybankelnök, Eyal Winter a Jeruzsálemi Héber Egyetem oktatója, Roberto Feldmann, Sao Pauló-i Egyetem közgazdász-professzora, Stefano Zamagni, a Bolognai Egyetem közgazdász-professzora, Parag Khanna, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Lee Kuan Yew Közpolitikai Iskolájának adjunktusa. A programban elismert magyar szakemberek is tartanak folyamatosan kurzusokat, többek között Magyarics Tamás, Szapáry György, Szatmári Péter és Szilágyi István is.

A Geopolitikai Doktori Program pályázati felhívása, a pályázás feltételei nyilvánosan elérhetőek az alapítványok honlapjain. A jelentkezési dokumentumokat a pályázóknak a PTE TTK Földtudományok Doktori Iskolának kell megküldeniük. EZEK ITT OLVASHATÓK.

Az Alapítványok a doktori program tudományos eredményeiről, az előadókról valamint a jelentkezési feltételekről folyamatosan hírt adnak.

A Pallas Athéné Alapítványok a megalakulásuk óta 5,2 milliárd forint értékben több mint ezer oktatási, tudományos pályázatot támogattak. Jelenleg is több mint harminc aktív pályázati kiírás várja mindazon hallgatókat, kutatókat, doktoranduszokat és a tudományos munka iránt érdeklődő jelentkezőket, akik szeretnék tudásukat fejleszteni. 

A Geopolitikai Doktori Program pályázati felhívása, a pályázás feltételei nyilvánosan elérhetőek az alapítványok honlapjain. A jelentkezési dokumentumokat a pályázóknak a PTE TTK Földtudományok Doktori Iskolának kell megküldeniük.

KORÁBBAN ÍRTUK

A lap talált olyan doktorandusz hallgatókat is, akik az egy éve privatizált, és Matolcsy közelébe került MKB Bankban dolgoznak.

Emlékeztetnek arra, hogy tavaly ősszel tudódott ki az, hogy Matolcsy György barátnője és volt munkatársa, Vajda Zita a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Néhány napja pedig a Magyar Nemezt írta meg, hogy a Fidesz kommunikációs vezetője, Hidvéghi Balázs (aki volt a Matolcsy-féle nemzeti bankban elnöki tanácsadó, szóvivő is) és az ő felesége is ebbe a pécsi doktoranduszképzőbe jár. Nem mellesleg részesül a fejenkénti havi 300 ezer forintos ösztöndíjban. Vagyis az apanázs egy nevelési évben 3 millió forint, így pl. Hidvéghiék a tanulmányaikért 6 milliót kapnak.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, derítette ki a 24.hu. Ők  nagyjából másfél tucat MNB-s alkalmazottat azonosítottak a szóban forgó doktori iskola hallgatói között. Azonban a lap nem zárta ki, hogy lehetnek akár többen is,. Kérdezték a jegybankot, de egy héten át nam kaptak tőlük választ arra, hogy hány MNB-dolgozó jár a pécsi doktori iskolába, és név szerint kik. (A cikkben csak a magasabb, vezetői pozíciókat betöltő érintetteket sorolták fel.)

AZ EGYIK LEGFONTOSABB JEGYBANKI DOLGOZÓ IS PÉCSETT TANUL

A pécsi doktori iskola hallgatójaként aazonosították a jegybank – holtversenyben – második legjobban fizetett tisztségviselője, Palotai Dániel is.

Palotai az MNB-ben havi bruttó 4,95 millió forintot keres, alig elmaradva Matolcsy 5 milliós fizetésétől. Ő a jegybank egyik ügyvezető igazgatója, így a szervezeti hierarchiában is előkelő helyet foglal el, az elnök és az alelnökök utáni szinten. Sőt, az egyik jegybanki alapítvány, a PADOC felügyelőbizottságában is bent ül. Palotai tehát a csaknem 5 millió forintos bruttó fizetését fejelheti meg azzal a havi 300 ezer forinttal, amelyet végső soron a jegybanki alapítványok biztosítanak a doktori iskola ösztöndíjprogramjának finanszírozásával. Hogy megkapja-e az ösztöndíjat, nem tudták meg bizonyosan, mert a jegybank nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésre, de a lap ezt valószínűsíti. Megjegyzik mindenesetre, hogy Palotai új tanulmányai különösnek mondhatók,  mert karrierjének eddigi szakterületei nem esnek közel a geopolitikai iskola profiljához. Külön érdekesség, hogy a doktori iskolában olyan ember Palotai témavezetője, aki a jegybanki ranglétrán nem jutott el az ő szintjére: Lehmann Kristóf, aki jelenleg a jegybank monetáris stratégia főosztályának a vezetője.

 

Tényleg jó pécsi egyetemistának lenni – Fotó: Babos Attila/Sazabad Pécs

 

SOKAN VANNAK AZONBAN MÉG ONNAN, AHONNAN Ő JÖTT

A doktori iskola hallgatója Matolcsy elnöki kabinetjének korábbi vezetője, Horváth Marcell is. Ő most a nemzetközi kapcsolatok igazgatóságot irányítja az MNB-ben. Emellett az egyik jegybanki alapítvány, a PADI felügyelőbizottságának tagja.

A geopolitikával foglalkozó doktori iskola hallgatója, a lap szerint jó eséllyel ösztöndíjasa is egy volt rendőrkapitány, Kohári Péter. Kohári 2013 júliusáig Budapest XI. kerületének rendőrkapitánya volt, aztán csaknem három és fél évet töltött a Matolcsy-féle jegybankban. A bankbiztonsági terület vezetője volt, idén év elejétől pedig a bedőlt devizahitelesek ingatlanjait megvásároló, majd a volt tulajdonosoknak szerény bérleti díj fejében kiadó Nemzeti Eszközkezelő biztonsági igazgatója.

Pécsi doktorandusz hallgató Csizmadia Norbert IS, akit a cikk szerint szintén a Pénzügyminisztériumból vitt magával az MNB-be Matolcsy György. Csizmadia gazdaságstratégiáért felelős ügyvezető volt a jegybankban múlt év közepéig. Hozzá tartoztak a jegybanki alapítványok. Most a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) kuratóriumának az elnöke, és további két jegybanki alapítvány (a PADOC és a PADMA) kuratóriumában is tag. Megjegyzik, hogy a kuratórium az alapítvány legfőbb döntéshozó, ügyvezető szerve. E három posztjáért több mint havi bruttó 2,1 millió forint illeti meg, ehhez jöhet még a doktori iskolából a már említett, további havi 300 ezer forint (adómentes) ösztöndíj.

Vagyis a geopolitika, tehát a doktori iskola profiljába vágó terület kutatására létrehozott jegybanki alapítvány vezetője, Csizmadia most a geopolitikai doktori iskola hallgatója.

 

Igazán érdekessé mégis az teszi a történetet, hogy épp a Pageo volt a motorja annak, hogy a jegybanki alapítványok összefogtak a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájával, és meghirdették a 2015-ben alapított Geopolitikai Doktori Programot. Ennek keretében a jegybanki alapítványok biztosítják a tekintélyes összegű ösztöndíj fedezetét.

AZ ALAPÍTVÁNYOK UTALNAK AZ EGYETEMNEK, A HALLGATÓKNAK A PTE FIZET 

Bár az alapítványok utalják át a Pécsi Tudományegyetemnek az ösztöndíjakra fordítható összeget, a pénzt az egyetem, illetve a doktori iskola fizeti ki az ösztöndíjasoknak. A pályázatokat a Pécsi Tudományegyetemhez, illetve a doktori iskolához nyújtják be az aspiránsok (korábban az alapítványokhoz kellett pályázni), és a doktori iskola tanácsa hozza meg a döntést arról, ki kap ösztöndíjat, ám van egy, ösztöndíjműhelynek nevezett előkészítő testület, amelybe négy tagot az alapítványok delegálnak, négyet a doktori iskola.

AZ MNB ALAPÍTVÁNYAI SEM VÁLASZOLTAK

Azt nem derítették ki, hogy az alapítványoknál, vagy azok cégeinél dolgozók közül pontosan hányan járnak a pécsi doktori iskolába, és kik ők, mert az alapítványok sem válaszoltak a kérdéseikre.

Visszatetszést kelthet szerintük Anton Bendarzsevszkij esete is. Ő a Pageo igazgatója, másrészt az alapítvány kutatóintézetének, a Geopolitikai Kutatóintézetnek a vezetője. Aktívan publikál a Pageo honlapján és a kutatóintézet kiadványában is, és az ő neve olvasható a Hidvéghi-affér után kiadott Pageo-közleményben is. 

Szintén ennél az alapítványnál, illetve a kutatóintézeténél dolgozik Gere László, aki ugyancsak hallgatója a doktori iskolának.

Hallgató Kante Awa isNagy Róza lánya, és egyben egy 100 százalékban az MNB tulajdonában levő cég, a GIRO Zrt. cégjegyzésre jogosult munkavállalója, humánpolitikai vezetője. Nagy Róza hosszú évekig volt Matolcsy bizalmasa a gazdasági minisztériumban és a jegybanknál is, ahonnan nem egészen két éve távozott. De most is benne van három jegybanki alapítvány kuratóriumában.

 A Matolcsyhoz közeli körhöz szokás sorolni Patakiné Gramantik Ildikót is, aki szintén feltűnik a doktori iskola hallgatói között. Patakiné már az NGM-ben is együtt dolgozott Matolcsyval. Tavaly őszig az egyik jegybanki alapítvány, a PADS igazgatója volt, és benne volt a hat jegybanki alapítvány által tulajdonolt Optima Befektetési Zrt. igazgatóságában, valamint a jegybanki alapítványok által létrehozott cégek, a Ferida Zrt. és a Kasselik-Ház Zrt. igazgatóságában, továbbá MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár ügyvezetője volt. Ezeket ugyan leadta, de így is maradt két posztja: az MKB Üzemeltetési Kft. ügyvezetője és az MKB Bank cégjegyzésre jogosult munkavállalói között is megtalálni.

 A doktori iskola hallgatója Halápi Dóra, aki bő egy éve került a hírekbe, amikor az Alkotmánybíróság döntése után a jegybanki alapítványok kénytelenek voltak felfedni szerteágazó szerződéses kapcsolataikat. Halápi a PADMA kuratóriumának tagja mind a mai napig, ezért pedig havi mintegy bruttó 630 ezer forint illeti meg, és ügyvédi munkákért több jegybanki alapítványtól – köztük volt a Pageo is – havi félmillió forintot kapott sokáig. Bent ült az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár igazgatóságában is.

AZ ÖSZTÖNDÍJASOK NÉVSORA NEM NYILVÁNOS

Nem tudni pontosan, hogy a fent említettek kapnak-e ösztöndíjat, aminek a fedezetét az alapítványok biztosítják, de gyaníthatóan igen, még ha nem is mindegyikük.

Erre a következtetésre amiatt jutottak, amit érdeklődésükre a doktori iskola vezetője mondott. Dövényi Zoltán arról tájékoztatta ugyanis a 24.hu-t, hogy körülbelül 60-an vannak azok, akik most fejezték be a második évüket a Földtudományi Doktori Iskolában, közülük hárman kapnak állami – havi durván 100 ezer forintos – ösztöndíjat, míg 8-9 ember nem kap sem állami, sem Pallas Athéné-féle ösztöndíjat. (Előfordulhat, hogy kétféle ösztöndíjat is kap, de a kettő összege sem lépheti át a havi 300 ezer forintot.)

Vagyis a hatvanból 48-49 lehet azoknak száma, akiknek az ösztöndíja a jegybanki alapítványok által biztosított kasszából származik. A most első évüket elvégzettek fele ennyien vannak, de ha hasonló aránnyal számolhatunk az ösztöndíjak ügyében, akkor további körülbelül hússzal nőhet a végső soron a jegybanki alapítványok által dotált hallgatók száma. 

Dövényi személyiségi jogokra hivatkozva nem árulhatta el, hogy pontosan kik azok a doktori iskola hallgatói közül, akik a jegybankban dolgoznak vagy a jegybanki alapítványokhoz köthetők.

KÜLÖNBÖZŐ OKOKBÓL VÁLASZTHATTÁK

Nem állítják, hogy a szóban forgó doktori iskolába csupa bennfentes jár (124 aktív hallgatót jelez a hivatalos honlap) – írja a 24.hu ?, és azt sem, hogy ne lennének a doktori iskola hallgatói – akár a fent említettek – között olyanok, akik valóban szakmai érdeklődésük miatt választották ezt az intézményt, és nem más szempont miatt. Beszéltek például olyan hallgatóval is, akinek passzol a doktori iskola fókusza az eddigi tanulmányaihoz, tudásához, és barátságosnak, a meglevő munkahelyével összeegyeztethetőnek nevezte azt, hogy pénteken-szombaton kell Pécsre utaznia, hogy meghallgassa az órákat.

A jegybankhoz, az MNB-s alapítványokhoz, illetve a Matolcsy-közelbe sodródott MKB Bankhoz köthető személyek nagy száma azonban legalábbis furcsává teszi az ügyet, a végső soron az alapítványok által finanszírozott ösztöndíjak pedig az összeférhetetlenség kérdését is felvetik.

 

A Szabad Pécs megkereste a cikk megjelenését követően a Pécsi Tudományegyetemet. Azt kérdeztük, hányan kapnak havi ösztöndíjat, az mennyi pénzt jelent összesen egy félévre vetítve.Illetve azt tudakoltuk, ki(k) és milyen szempontok alapján dönt(enek) az ösztöndíj odaítéléséről.
 
Az egyetem válaszában azt írta: tekintettel arra, hogy közérdekű adatigénylésnek minősülnek ezek a kérdések, a Pécsi Tudományegyetem jogszabályi határidőben fog válaszolni.
KategóriákMETÁL