Bíróság mondta azt ki jogerősen, hogy a közérdekből nyilvános adatok fontosabbak, mint a közbeszerzésen induló cégek által (saját maguk által) titkosnak megjelölt üzleti adatok. Márpedig az egykoron (és éppen a nagy önkormányzati közvilágítási bizniszek idején) Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének tulajdonában álló Elios Zrt. igencsak szerette volna az adatok nagy részét eltitkolni a lámpacserés szerződések egyikéből /de valószínűleg az összessel így volt/. Gyáli civilek azonban nem adták fel, amikor elutasítást kaptak, és segítséget kerestek. És akkor jött a Transparency International Magyarország Alapítvány.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Index írta meg azt szerdán, hogy a múlt év végén a korrupció ellen küzdő nemzetközi szervezet, a Transparency International magyarországi szervezete, a TI Magyarország Alapítvány gyáli civilek megkeresésére elvállalt jogi képviseletet egy olyan perben, amelynek az volt a tétje, hogy az önkormányzatok által kiírt európai uniós közbeszerzésen induló cégek saját maguk által titkosnak minősített szerződéses-céges adatai a fontosabbak, avagy a közérdekű adatok nyilvánossága.

És azt, hogy a bíróság jogerősen azt mondta ki, hogy az utóbbi. A per egy konkrét ügyre vonatkozott, de általánosságban még fontosabb üzenete van, miközben a per konkrét tárgya is roppant izgalmas.

Gyáli civilek szerették volna megtudni, hogy milyen szerződést kötött az önkormányzat a helyi közvilágítás korszerűsítésére az Elios Zrt.-vel, ami a szerződéskötés idején Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában állt.

A cégeknek ugyanis a közbeszerzési törvény értelmében joguk van titkosnak megjelölni a szerződésben foglaltak közül egyes adatokat. És Tiborczék ezzel éltek is (e sorok írója véleménye szerint nem túlzás azt mondani, hogy vissza is éltek, mivel például a gyáli esetben mintegy kétszáz egymást követő oldalt üzleti titoknak minősítettek – Babos A.), ami miatt a gyáli önkormányzat eddig nem adta ki a szerződést, az Elios üzleti érdekeit védve.

A bíróság döntése azonban az volt, hogy az adatokat nem lehet titkolni, mert a közérdekből nyilvános adatok fontossága elsőbbséget élvez. Az adatokat így nemrég, a múlt év decemberében az önkormányzat kiadta.

Az Index teljes cikke EZEN A LINKEN olvasható. ITT pedig a Szabad Pécs pécsi közvilágításkorszerűsítési programról és az Eliosról írt cikkeit találják meg.

KategóriákMETÁL