Orbánék kijárási tilalmának korlátozásának még kell pár nap, hogy olajozottan működjön, a magyarok nagy része persze fegyelmezett, de jócskán vannak problémás helyzetek még. Nem csak a bírált fodrász-műkörmös rész az, amit érhet kritika: a szabadtéri piacra is vonatkozó korlátozás önmagában mindenképpen ilyen lehet, de a gyakorlatban már más a helyzet.

A cikk a hirdetés után folytatódikA járművezetőkre vonatkozó zéró toleranciával kapcsolatban szokás emlegetni, hogy Magyarországon tényleg erre van szükség. Mert, ha az emberek egy, ám nem kis része, ha azt hallja, hogy semmit sem lehet inni, abból talán még ért. Ugyanakkor, ha azt hallja, hogy egy pohár sört még lehet inni, mielőtt volán mögé ül, akkor abból két pohár lesz sokaknál, mondván, ők azért jobban bírják mint az átlag.

A kijárási tilalom korlátozás is valami nagyon hasonló most még, pedig abból a szempontból is van hasonlóság, hogy itt is emberéleteket kockáztat, és nem is keveset, aki megszegi a rendeletet.

Apropó, habár az internet népe ezt már elintézte, kivesézte a bejelentés óta: végül azért csak meg lehetett hozni ezt a rendeletet is attól függetlenül, hogy a felhatalmazási törvényt elfogadta volna, és főleg: abban a formában fogadta volna el a parlament, ahogyan azt Orbán Viktorék akarják. Persze az úgynevezettt felhatalmazási vagy túlhatalom törvénytervezettel kapcsolatos egyik legfontosabb kritika az az, hogy senki nem tud (és szerintem sem) egyetlen józan és védhető érvet, sem jogit, sem morális érvet mondani amellett, hogy a felhatalmazást, miért így akarnák keresztülvinni, időbeli korlát nélkül. Miért ne lehetne például első körben 60/90/120 napra a kormányt a vírus elleni intézkedések érdekében felhatalmazni a mostaninál erősebb és szélesebb körű jogokkal. Azzal például, hogy a végén, amikor lejár, és ha még szükséges, miért ne lehetne további határozott időre, akár további 60/90/120 napra meghosszabbítani a törvény rendelkezését, mondjuk a parlament 4/5-ös felhatalmazását igénylő szavazással (igen, akár online szavazással is). És persze ez tiszta, minden józanul gondolkodó ember számára, de nem árt ha el van mondva, már csak azért is, mert a kormánypárti politikusok és propagandisták ezzel hergelik az embereket, mközben nyilvánvalónak tűnik, hogy ők is tudják, hogy ez csúf kiforgatása a törvénytervezetet ért bírálatoknak: nem arról van szó, hogy bárki is akadályozni akarná a vírus elleni védekezést, vagy a járvány mérséklését gátolni, sőt.

Ugyanakkor az elfogadott és már ki is hirdetett rendelet szerint nem teljes, hanem korlátozott kijárási tilalmat léptettek életbe: kijárási korlátozást, amikor az emberek mozgását csak egy bizonyos mértékben korlátozták.

Azaz lehet menni dolgozni, gyógyszertárba, piacra, bevásárolni, vagy éppen időseknek segíteni. És, megjegyzem, nagyon, nagyon helyesen a jogalkotó arra is ügyelt, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályt, a 65 éven felülieket “elválasztotta” a fiatalabbaktól, akik aktívabb életet élnek, dolgozni járnak, nagyobb eséllyel fertőződnek meg és fertőznek tovább, ráadásul nagyobb eséllyel vannak akár teljesen tünetmentes fertőzöttek is.

Ezért találták azt ki, hogy az idősek délelőtt 9 és déli 12 óra közt mehetnek vásárolni, gyógyszertárba, drogériába, élelmiszerboltba stb., viszont ők csak akkor mehetnek, míg mindenki más, azaz a fiatalabbak ebben az időszakban nem mehetnek.

Az szombaton délelőtt már nagyon látszott Pécsett, hogy sokkal kevesebb ember van az utcákon, még az elmúlt napokhoz képest tapasztalthoz képest is (nem úgy egyes boltokban pénteken délután olvasói beszámolók szerint, ahol káosz és tömeg volt a miniszterelnöki bejelentés hírére). Ugyanakkor számos probléma is felmerült,

Az egyik, és ezt sokan érthetetlennek gondolták, hogy a szabadtéri piacokra is vonatkozik a korlátozásoknak ez a része is, azaz fiatalabbak nem mehetnek 9-12 közt, pedig védőtávolsággal, fegyelmezetten akár ott is betartható lenne a szabály. A piaci árusok többsége panaszkodott is erre az időszakra, plusz tovább kellett ott maradniuk, hiszen sok picra járó manapság már nem korán reggel, hanem délelőtti programként megy. Pécsett is látható volt, hogy dél után megjelentek fiatalok is, pl. a Búza téri termelői piacon.

Ugyanakkor ott is, más piacokon is volt dolguk a közterületfelügyelőknek, mert fiatalok is mentek a tiltott időszakban, ha mást nem, úgy gondolták, átmennek a területen vagy nézelődnek, és idősek is igyekeztek korán menni, elsőnek lenni, miközben ők meg nem lehettek volna ott 9 óra előtt. Ez egyébként jellemző volt mindegyik pécsi piacra információink szerint. Ahogyan boltosok is elmondták azt a Szabad Pécsnek, hogy voltak, akik egyáltalén nem foglalkoztak a tiltással, és nehéz volt őket jobbb belátásra bírni.

A konklúzió sokak szerint az, hogy kell ennek még pár nap, hogy olajozottan működjön. Úgy tudjuk, most még büntetések sem nagyon voltak, de sokakat figyelmeztettek.

A mi konklúziónk viszont az, hogy még mindig elég sokan nem veszik elég komolyan, milyen súlyos is lehet a koronavírus-járvány.

KategóriákMETÁL