Illetve a legtöbb munkavállalóval, mindenütt maradt néhány ember, akik a veszélyhelyzet alatti átmeneti zárva tartás alatt is ellátják a legszükségesebb adminisztrációs és karbantartási feladatokat. Pedig az év jól indult, olyan jó januárjuk és februárjuk még nem volt, mint a 2020-as első két hónap. A dolgozók pedig jelentős béremelést kaptak, és még számíthattak is rá a jövőben is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA siklósi fürdő, a Thermal Spa Siklós, illetve a mellette álló Hotel Castello miatt hívtuk fel György Zoltánt, az Aquaplus Kft. ügyvezetőjét. Azt kérdeztük tőle, ők hogyan váltak meg a munkatársaiktól, avagy megváltak-e, mert azt tudjuk, hogy ahogyan más fürdők és sok hotel is, ők is bezártak márciusban.

Azért is voltunk óvatosabbak már a kérdéssel is, annak ellenére is, hogy volt olyan nem hivatalos információnk, hogy a munkatársakkal szerződést bontottak, mert éppen ma írtuk meg, hogy ez a hír röppent fel Harkánnyal, illetve a Harkányi Gyógyfürdővel kapcsolatban, az, hogy közös megegyezéssel szerződést kívánnak bontani a munkavállalóikkal. Cikkünkből azonban kiderült, hogy Harkányban egy kicsit más a helyzet. Igaz, ott nem magántulajdonról van szó: a fürdő és a működtető cég is a helyi önkormányzati többségi tulajdonában áll. Harkányban több vezető is lemondott a juttatásairól vagy juttatásai egy részéről.

Így lehet az, hogy van már minimum egy fideszes polgármester az országban, aki polgármesteri-politikusi pozíciójával szorosan összefüggő megbízatása után járó havi több százezer forintos juttatásról mondott le a veszélyhelyzet idejére: Baksai Tamás ugyanis nem csak a fürdőváros polgármestere, de a fürdő felügyelőbizottságának elnöke is.

Visszatérve Siklósra és az Aquaplusra, ott a hotel a magáncég tulajdonában van, és ők is az üzemeltetők, míg a fürdő ott is önkormányzati tulajdonban áll, de az üzemeltetést már a 2009/2010-es fürdőépítést is vállaló Aquaplus viszi.

Mint azt György Zoltán ügyvezető a Szabad Pécs érdeklődésére elmondta, az Aquaplus a kialakult helyzet miatt minden turisztikai érdekeltségét bezárta márciusban: a csurgói, esztergomi, siklósi, tamási és zalaegerszegi fürdőket, az esztergomi és siklósi szállodát és a zalaegerszegi termálfalu és kempinget is.

A munkatársaikkal mindenütt szerződést bontottak, közös megegyezéssel. Azok, akiknek a munkajogi szabályok szerint megjár, természetesen kifizetik a megjáró végkielégítést is. Mindenütt maradnak munkavállalóik, mindenütt csak néhány fő, akik a veszélyhelyzet miatti leállás idején is elvégzik a szükséges adminisztrációs és felmerülő, például karbantartási munkákat. Siklóson hetven munkavállaló volt, jellemzően helyi és környékbeli lakosok. Ahogyan ez volt a jellemző a másik négy fürdő esetében is.

György Zoltán előrevetítette, és ezt természetesen a munkavállalóknak is mondták, hogy amint a helyzet rendeződik, akkor azon volt munkavállalóikat, akik továbbra is rendelkezésre tudnak állni, vissza szeretnék, illetve vissza fogják majd venni.

Sajnálta nagyon, hogy ilyen helyzet állt elő, és ilyen kényszerű döntést kellett hozni, most azonban ezen túl az is fontos, hogy mindenki biztonságban legyen. Az elmúlt években fokozatosan jól teljesítettek, a turizmus elindult felfelé, de még így is az történt, hogy a 2020-as év első két hónapja az Aquaplusnak soha nem látott jó januárt és februárt hozott, Siklóson sem indult még ilyen jól az év.

Az ügyvezető reméli, hogy a munkavállalóik visszatérnek majd hozzájuk, mert igyekeztek korrekt kapcsolatot kialakítani és jó feltételeket biztosítani.

Érdeklődésünkre György Zoltán azt mondta, hogy az elmúlt években megállapodást kötöttek a munkavállalóikkal, hogy 5 év alatt megduplázzák a fizetésüket, évente 20 százalékkal emelik a jövedelmüket. És ez tavaly és idén is megtörtént, az elmúlt két évben 40 százalékos béremelést hajtottak végre.

Mint mondta az elmúlt években már látta, hogy a munkavállalóit, főleg azokat, akik jó szakemberek és olyan területen dolgoznak, amely külföldön is keresett (szakácsok, felszolgálók stb.) kizárólag jó munkakörülmények és feltételek biztosításával, köztük egy komolyabb bérfejlesztés ígéretével tudnak megtartani. Így azt találták ki, hogy 5 év alatt megduplázzák a béreket, amit az ígéretüknek megfelelően el is kezdtek megvalósítani. Ilyen szituációban érte őket az új koronavírus-járvány magyarországi megjelenése és a turizmus egyik napról a másikra való padlóra kerülése.

KategóriákMETÁL