Párt kapott a Pécsi Állatkert rozsomákja. Pécsett tavaly óta látható rozsomák, Vadim, amely most párt kapott Matildát.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚj rozsomák érkezett a pécsi állatkertbe.

Nem, nem ő.

Nem, nem a Hugh Jackman alakította Rozsomák érkezik Pécsre, akit ráadásul amúgy is Farkasnak fordítottak a hazai filmforgalmazásban.

Hanem egy igazi rozsomák, avagy népies nevén torkosborz.

Kedden délelőtt mutatták be a Pécsi Állatkertben a tavaly óta látható 2,5 éves Vadim nevű hím rozsomák társának kiszemelt nőstényt, Matildát.

A második pécsi rozsomák az Európai Fajmegmentő Tenyészprogramban (EEP – European Endangered Species Program) résztvevő pécsi állatkert a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően tudta Pécsre hozni a nőstény torkosborzot, amelyet Oroszországból költöztettek a Mecsekre.

A zoo ügyvezetője, Siptár Dávid a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem volt egyszerű dolguk az új lakó szállításával, hiszen az EEP rozsomákokkal foglalkozó koordinátora egy közel 6000 kilométerre található, orosz város állatkertjében élő nőstényt jelölt ki Vadim párjaként. A távolságon kívül persze az is megnehezítette a pécsiek munkáját, hogy az Európai Unión kívülről jóval körülményesebb állatot hozni az országba.

„Minél több EEP-programhoz szeretnénk csatlakozni és nem csak az egyedek tartásában, de amelyik fajnál lehetséges, a szaporításukban is részt kívánunk venni” – fogalmazott Siptár Dávid.

Matilda 2018 januárjában született a novoszibirszki állatkertben. Először a nagy távolság miatt nemet mondtak a lehetetlennek tűnő szállítás miatt, de mivel a program sikere mindenek felett áll, végül megtalálták a módját, hogy fogadni tudják a zoo legújabb családtagját.

Andricz Bertold, az állatkert szakmai igazgatóhelyettese arról beszélt, hogyan zajlik a két – egyébként rendkívül veszélyes – állat összeszoktatása. Elmondta, az EU-n kívüli szállítás miatt komoly egészségügyi vizsgálatok előzték meg Matilda érkezését. Ezután következhetett a karanténidőszak, majd a fokozatos ismerkedés, összeengedés. Elhangzott, hogy a két állat első találkozása pozitívra sikerült, reménykednek benne, hogy hamarosan már nagy szerelem dúl majd közöttük.

Matilda termetre és testtömegre jóval kisebb „férjénél”, nagyságrendileg 30 százalékos az eltérés kettejük között. Mivel a rozsomákok 3-4 éves korukig jócskán fejlődnek, a látogatók számíthatnak még az állatok növekedésére. Ha pedig az állatkerti dolgozók álma teljesül, akkor a rozsomákcsalád hamarosan bébikkel is bővül majd. A rozsomákok átlagosan 2-4 utódot hoznak világra 9 hónapos vemhességük után, a kicsik pedig akár 2-3 évig is a szülők mellett maradnak.

Címkék:
KategóriákPOP