A kitűnő szakembernek tartott dr. Bertók Gábor régészt nevezte ki nyílt pályázat útján a tulajdonos pécsi önkormányzat a pécsi múzeumok élére. Az Emberi Erőforrás Minisztérium azonban megvétózta a tulajdonos döntését, tudta meg a Szabad Pécs.

A szakmai körökben egyértelműen kitűnő szakembernek tartott, mintegy 15 éve a Janus Pannonius Múzeumban dolgozó dr. Bertók Gábort nevezte ki nyílt pályázat útján a tulajdonos pécsi önkormányzat a pécsi múzeumok élére. A Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrás Minisztérium azonban megvétózta a tulajdonos döntését, értesült a hírről a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Lapunk értesülése szerint a pécsi önkormányzathoz érkezett meg a budapesti döntésről szóló értesítés. A minisztérium élhet vétóval a kinevezéssel szemben, erre tehát megvan a jogi lehetősége. Úgy tudjuk, a városházán jelenleg jogászokkal értelmezik a helyzetet és mérik fel a lehetőségeiket. Azt nem tudjuk egyelőre, hogy indokolta-e a döntését a minisztérium.

A Szabad Pécs mindenesetre megkereste a pécsi városházát, hogy ezt is megtudjuk, valamint azt is megkérdeztük, hogy mi lesz június elsejétől, mert akkortól élne az igazgatói kinevezés, így gyakorlatilag az utolsó pillanatban érkezett meg a minisztérium döntése. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

Egyértelműnek tűnik így, hogy június elsejétől nem kezdődik meg mégsem az öt évre szóló, és az előző múzeumigazgató, Csornay Boldizsár ötéves mandátumának lejárta miatti új igazgatói ciklus, amit a pécsi önkormányzat már ki is hirdetett – azaz hetekkel korábban a pécsi önkormányzat sajtóközleményt is kiadott arról, hogy ki lesz a JPM új igazgatója.

Sőt, korábban már érvénytelenítette a pályázatot a pécsi polgármester – a különleges jogrendben ő dönt ebben is a tulajdonos képviselőjeként. Szakmai körökben már akkor felháborodás volt ebből, mert a múzeumban, a dolgozók állítólag nagyon nem akarják, hogy a korábbi igazgató maradjon, aki az év eleji döntés miatt jelenleg megbízott igazgatóként maradt a pécsi múzeumi cég élén.

Vele, vagyis a budapesti Csornay Boldizsárral kapcsolatban a tudomásunk szerint egyébként az is komoly kritika volt, hogy viszonylag keveset volt Pécsett a múzeumban, vagy úgy is mondhatjuk, hogy sok, de legalábbis nem kevés külföldi szakmai úton vett részt, leginkább konferenciákon, amennyire tudjuk. Az amúgy értesüléseink szerint kiváló kormányzati és fideszes kapcsolatokkal bíró Csornay Boldizsár – aki szintén pályázott az új igazgatói ciklusra – szerette volna folytatni a pécsi munkáját, úgy tudjuk, lobbizott is ezért budapesti döntéshozóknál, mindenesetre egy „leköszönő igazgatói” interjúban már arról beszélt, hogy többet kell majd a családjára koncentrálnia a jövőben, pótolva valamit a pécsi munka miatt és a kétlakiság miatt adott korábbi helyzet után.

Az kérdés, mit fog most lépni a pécsi önkormányzat, van-e lehetősége megtámadni a vétót, s ha igen, megteszik-e. Fontos kérdés még az is, hogy május 31-ével – hiszen valószínűleg eddig szól Csornay megbízott igazgatói kinevezése – automatikusan megszűnik-e Csornay megbízása, avagy meghosszabbodik/meghosszabodhat-e a vétó miatt.

Kérdés tehát az is, kit neveznek ki júniiustól megbízott igazgatónak, amiben akár annak is lehet szerepe, hogy mi lehet valójában a minisztériumi vétó hátterében. Az is érdekes kérdés, ha nem Csornay Boldizsár lesz a megbízott vezető május utántól, akkor mi lesz vele a Janus Pannonius Múzeum vonatkozásában, hiszen ő ide igazgatónak érkzett, státusza az igazgatói címre volt, s nehéz is elképzelni, hogy maradna Pécsett, a múzeumban, bármely más munkakörben.

Címkék:
KategóriákJAZZ