Többször is meggyűlt a baja a nyolcadik, azaz a hazugságra, hamis tanúbizonyságra vonatkozó paranccsal a PestiTV kedd esti adásában fellépő “fideszes” Kővári Jánosnak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!” – így szól az Úr nyolcadik parancsolata a katolikus Biblia szerint.

A keresztény hitét és értékrendjét politikusi megszólalásaiban (is) rendszeresen hangsúlyozó Kővári Jánosnak több alkalommal is meggyűlt azonban a nyolcadik parancsolattal a baja kedden este a PestiTV-ben.

Több olyan kijelentése is volt ugyanis, amelyeket minimum csúsztatásnak lehet nevezni, de inkább illik rájuk, hogy önös politikai érdek miatt hazudott.

Kővári nem egy, de nem is két alkalommal válaszolt hazugsággal/csúsztatással a stúdióban vele szemben helyet foglaló tévés kérdéseire.

Az amúgy éppen a műsora elindításának egyéves jubileumát ülő, közpénz-tengerrel kitömött televízióba főként a szombati Pécs Pride felvonulás miatt kapott meghívót Kővári János, akit a riporter több alkalommal is fideszes politikusként(!) mutatott be.

Kővári Jánost Tóth Róbert is elkísérte Budapestre. Utóbbit az Összefogás Pécsért Egyesület kommunikációs munkatársaként mutatták be a televízióban. Tóth önkormányzati képviselőjelöltje is volt ugyanakkor az Összefogás Pécsértnek – a Kertvárosban 2019 őszén, de nem jutott be a pécsi városházára. Az elmúlt időszakban ő újságíróként (is) dolgozott/dolgozik a Kővári-(ÖPE-) közeli Pécsértnél.

De jöjjön most néhány példa arra, hogy Kővári János a stúdióban ülő tévés kérdéseire hogyan felelt, hogyan csúsztatott vagy hazudott.

Persze, lehetett köztük szimpla tévedés is, habár Kővárit ennél dörzsöltebb politikusnak ismertük meg. Mindenesetre az a kijelentése, hogy a rendőrség az egész belvárost szombaton lezárja 8 órára, nem igaz. Az igazság ehhez képest az, hogy hat órán keresztül lesz lezárva a belváros (12 és 18 óra közt). Más kérdés, hogy ez sem kevés.

– Pesti TV Riporter: (Annak tükrében, hogy van ellenállás Pécsett a Pride ellen), vajon miért Pécsre esett a választása az első vidéki Pride szervezőinek?

– Kővári: Én azt hiszem, hogy a városvezetésnek köszönhető ez a projekt, hiszen gyakorlatilag kezdettől fogva támogatják a Pride felvonulásnak a megszervezését, noha most megijedt a polgármester attól, hogy a pécsiek 60%-a nem akarja a Pride-ot.

Ehelyett az igazság az, hogy Péterffy Attiláék nem szervezték és nem is támogatták soha a Pride-ot. Sőt, ha már erről beszélünk, habár Kőváriék szeretik ezt elfelejteni, illetve konkrétan mást mondani: a Pécs Pride tervezetten először 2020-ban lett volna, és annak szervezése-előkészítése már 2019 ősze előtt elkezdődött, azaz akkor, amikor még a Fidesz és Páva Zsolt vezette Pécset.

– Kővári: Kezdeményeztük rendkívüli ülést, de ezt meg elutasította a polgármester, azzal, hogy szerinte nincsen rendkívüli helyzet.

Az igazság ezzel szemben az, hogy azért utasították el a rendkívüli közgyűlés összehívását, mert az oda tervezett előterjesztésről az önkormányzat véleménye az volt, hogy annak jogszerű megszavazására nincs módja a városnak. Ugyanis arról (amit lényegében a fideszesek akartak) nem szavazhat egy önkormányzat, hogy egy tőle független, a rendőrség által már engedélyezett, jogszerűen megszervezett rendezvényt „betilt”.

– Riporter: Péterffy Attilát a Mindenki Pécsért Egyesület kizárta volna a soraiból. / – Kővári: Ki is zárták, őt is, és másokat is, és frakciószövetségüknek a 90%-át.

Az igazság az, hogy a Mindenki Pécsért nevének használatát vonta meg az egyesület a képviselők nagy részétől, akik többsége nem is volt az egyesület tagja. Nem úgy Péterffy Attila, de őt pedig nem kirúgták onnan, hanem maga lépett ki az egyesületből, igaz, a kizárását valóban kezdeményezték. Aztán, őt követve mások is így tettek valamivel később.

Kővári persze mondott mindezek mellett kevésbé egyértelmű csúsztatásokat is, vagy tett olyan kijelentéseket, amelyeket véleményként is lehet értelmezni, mint például azt, hogy Pécs új vezetéséhez az elmúlt szűk két évből semmilyen saját fejlesztés, elképzelés még eddig nem kötődik.

Azért szenteltünk Kővári kijelentéseinek egy külön cikket, mert a ritka alkalmak egyike volt, amikor őt városházi képviselőként egy budapesti székhelyű tévébe invitálták, s ehhez képest a kapott megszólalási lehetőségének egy jelentős része a fentiek szerint kifogásolható volt.

Vezető fotó: Kővári János a PestiTV-ben

KategóriákMETÁL