A valós társadalmi igények megismerése érdekében indítottak tavasszal ingatlanértékesítési igényfelmérést, közölte a pécsi önkormányzat. Pécs azokra az ingatlanokra várta a potenciális érdeklődők jelentkezését, amelyeket az előző városvezetés által az államtól felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként jelzálog terhel. Az eredmények ismeretében most elkészült egy döntést előkészítő szakmai javaslat.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Az önkormányzatot terhelő állami hitel egy részének törlesztésével a jelzálog alól felszabaduló ingatlanok értékesítésének lehetőségét tervezi megteremteni az önkormányzat. Ennek első lépéseként májusban igényfelmérést indítanak. Azokat az ingatlanokat, amelyek iránt érdeklődés mutatkozik, a későbbiekben akár liciteljáráson értékesítheti a város. A befolyt összeget az állami hitel következő részletének törlesztésére fordítaná az önkormányzat” – írta meg lapunk a hírt idén tavasszal, egy akkori városházi sajtóközleményre hivatkozva.

Mint ismert ugyanis, az előző városvezetés által az államtól felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként számos pécsi ingatlant terhelt és terhel állami jelzálog.

Pénteken délelőtt újabb sajtóközleményt adott ki a tárgyban a pécsi önkormányzat, ami már arról szól, hogy miután elindították az ingatlanok tervezett licitje miatt az igényfelmérést, és várták emiatt az érdeklődők jelentkezését, az eredmények ismeretében most elkészült egy döntést előkészítő szakmai javaslat.

A közlemény szerint a legnagyobb érdeklődés a keleti és a déli városrészek családi házas övezeteiben található, legfeljebb 4 lakás építésére alkalmas telkek iránt mutatkozott, de népszerűek voltak a belvárosi ingatlanok is, sőt élénk volt az érdeklődés peremterületi építési telkek iránt is.

A városháza több csoportra osztotta azokat az ingatlanokat, amelyekre mutatkozott érdeklődés. Az egyik csoportba azonban azok kerültek, amelynek az értékesítését nem javasolják. Ebbe a körbe 36 ingatlan került.

„A szakértők javaslata alapján ide sorolták egyebek között a Szaturnusz utcai és a Littke utcai kutyafuttatót, a Bóbita bábszínház és az Angster orgonagyár korábbi, Mária utcai épületeit, a volt Vidámparkot és a Hajnóczy kollégiumot. Ezek további hasznosításáról a későbbiekben hozhat döntést a közgyűlés” – közölték.

A pécsi városháza friss sajtóközleménye:

„Ingatlancsomag: szakmai javaslat készült az értékesítésre

Befejeződött a pécsi önkormányzat tulajdonában álló, jelzáloggal terhelt ingatlanokra vonatkozó lakossági igények összegzése. Az ingatlanokra az előző városvezetés által felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként került jelzálog. A pécsi önkormányzat még április végén indított igényfelmérést azzal a céllal, hogy megismerje a valós piaci érdeklődést az érintett ingatlanok esetében. Az eredmények ismeretében elkészült egy döntést előkészítő szakmai javaslat. Ez alapján a város felszabadíthatja és hasznosíthatja a jelzáloggal terhelt ingatlanokat, ha erre az állami kompenzáció elmaradása miatt rákényszerül. 

A valós társadalmi igények megismerése érdekében indított mindeddig egyedülálló igényfelmérést a pécsi önkormányzat. A város azokra az ingatlanokra várta a potenciális érdeklődők jelentkezését, amelyeket az előző városvezetés által az államtól felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként jelzálog terhel. 

Az igényfelmérés sikeres volt, hiszen valamennyi meghirdetett ingatlanra érkezett vásárlási szándék. A legnagyobb érdeklődés a keleti és a déli városrészek családi házas övezeteiben található, legfeljebb 4 lakás építésére alkalmas telkek iránt mutatkozott. Hasonlóan népszerűek voltak a belvárosi ingatlanok, és élénk volt az érdeklődés a peremterületi építési telkek iránt is.

A pécsi önkormányzat az igényfelmérés eredménye alapján szakértők bevonásával tekintette át a meghirdetett és a potenciálisan értékesíthető ingatlanokat. A szakmai javaslatuk ezeket négy csoportba sorolta.

  • szabadon értékesíthető ingatlanok közé 16 darab, többségében külvárosi, illetve peremterületi építési telek került, valamint a volt Akvárium-Terrárium, illetve a Csaba utcai egykori Idősek Klubja épülete.
  • A második, összesen 50 elemet tartalmazó csoportba a korlátozásokkal értékesíthető ingatlanokat sorolták, ezek többségében szintén külvárosi és peremterületi építési telkek, amelyek értékesítéséhez további intézkedések, így például telekalakítás, vagy útépítés szükséges. 
  • A harmadik csoportba a célzottan értékesíthető területek kerültek, összesen 35 darab. Ezek olyan ingatlanok, amelyek vagy kizárólag telekkiegészítésként, a szomszédos területek tulajdonosai számára értékesíthetők, vagy más területekkel összevonva gazdaságfejlesztési célra hasznosíthatók, így a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. számára értékesíthetők.
  • A negyedik csoportba az értékesítésre nem javasolt 36 darab ingatlan került. A szakértők javaslata alapján ide sorolták egyebek között a Szaturnusz utcai és a Littke utcai kutyafuttatót, a Bóbita bábszínház és az Angster orgonagyár korábbi, Mária utcai épületeit, a volt Vidámparkot és a Hajnóczy kollégiumot. Ezek további hasznosításáról a későbbiekben hozhat döntést a közgyűlés.  

A korábbi városvezetés eladósodása miatt folyósított 9,5 milliárd forintos állami hitelből eddig 2 milliárd forintot fizetett vissza a pécsi önkormányzat. A hitel törlesztésének ütemében a jelzálog alá vett ingatlanoknak egy része csak akkor lehet újra forgalomképes, ha lekerül róluk a jelzálog. 

– A szakértői javaslat célja, hogy előkészítse bizonyos ingatlanok jelzálog alóli felszabadítását, majd esetleges későbbi értékesítését. Ezek eladására ugyanis csak akkor kényszerül rá a város, ha a koronavírus-járvány miatt az önkormányzat bevételeiből kiesett 5,77 milliárd forintos összeget a kormány nem kompenzálja. Ebben az esetben ugyanis ahhoz, hogy a pécsi szolgáltatások, így egyebek közt a közvilágítás, vagy a tömegközlekedés továbbra is működjenek, bevételhez kell jutnia az önkormányzatnak. Ennek egyik lehetséges forrása a most összeállított szakértői javaslat alapján értékesíthető ingatlanok eladása. Ha ez szükségessé válik, akkor gyorsan kell majd dönteni a közgyűlésnek, a mostani szakértői javaslat ehhez biztosítja már előzetesen az alapfeltételeket – fogalmazta meg Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.  

​ 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákMETÁL