Áder János köztársasági elnök – amint az egyébként várható volt – a lehető legkorábbi időpontra, április 3-ára tűzte ki a 2022. tavaszi országgyűlési választások napját.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legközelebbi időpont általában kedvezőbb a kormányon lévőknek egy választásra, ha nincs általános és nagyon egyértelmű kormányváltó hangulat, mint az ellenzéknek. A nagyon meleg, napfényes idő (kertben való ténykedés stb.) és a nagyon rossz, hideg, esős, havas idő is alacsonyabb részvételt hozhat (otthon melege), mint egy átlagos kora tavaszi nap, ami ugyancsak a Fidesznek kedvezhet (az év első két hónapjához minél közelebb eső időszakról lehet leginkább azt gondolni, hogy nem lesz kellemes idő), mert az ő választóik egy jelentős része szinte biztosan el fog menni szavazni, ha esik, ha fúj.

Ahogyan az újabb, március 15-i miniszterelnöki szónoklat és a békemenet is a lehető legközelebb lesz időben a választás lehető legkorábbi időpontjához, április 3-ához képest.

Persze állítani semmiképpen sem lehet azt, hogy Áder János ezeket is fontolóra vette, amikor a lehető legkorábbi időpontról döntött, de majdnem biztos, hogy lesznek elemzők, és főleg ellenzéki politikusok, akik ezt fel fogják vetni, a köztárasasági elnöki kommunikációban azonban már néhány éve is (akkor is a legkorábban, 2018. április 8-án volt a választás) az volt a döntés egyik indoka, hogy egy elhúzódó kampány nem érdeke az országnak.

„Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki” – fogalmazott a köztársasági elnök.

A mostani a kilencedik szabad választás lesz Magyarországon. Április 3-án kiderül, hogy Orbán Viktor sorban negyedszer, amúgy ötödször alakíthat majd kormányt, és, ha igen, akkor csak szűk többséggel, netán ismét kétharmaddal, avagy egy új korszak jön, és már nem a Fidesz-KDNP vezetheti az országot és nem Orbán Viktornak fogják hívni Magyarország miniszterelnökét.

KategóriákMETÁL