Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke és az ÖPE-KDNP frakció önkormányzati képviselője lett  a Fidesz-KDNP jelöltje Baranya 1-es számú választókerületben a 2022-es országgyűlési választáson. „Láthatóan igény van arra, hogy Pécsett Kertvárosnak, a belvárosnak és a Mecsekoldalnak, valamint Gyód, Keszü, Kökény Pécsudvard és Pogány kistelepüléseknek is erős érdekképviselete legyen” – állítja Kővári. Vajon valóban erős érdekképviselő lenne?

A cikk a hirdetés után folytatódik„Ahhoz, hogy Pécs is előre menjen, olyan képviselőre van szükség, mint Kővári János” – hangoztatta a napokban Kocsis Máté, az országgyűlés fideszes frakcióvezetője. Azt nem tudjuk, hogy az „előre menés” mit is jelent pontosan, hiszen előre lehet menni a fényes jövőbe, a bizonytalanba, a szakadékba, neki lehet menni a falnak, ha éppen előttünk magasodik, s bár Orbán Viktor szerint „együtt a legvastagabb falon is átmegyünk”, azt azért szívesen megnéznénk, ahogyan Kővári nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat”.

Kővári-képviselőjelölt megnyilvánulásaiból egyébként nem lehet egyértelműen következtetni arra, hogy alkalmas lenne olyan országgyűlési képviselőnek, aki választókerülete lakóinak érdekeit képviselné, hiszen alig akad olyan gondolata, amely a saját fejéből pattan ki teljes vértezetben. Honlapján például ezt írja: „A mai EU bírósági döntés a gyermekeink testi-lelki egészségének feláldozását kéri az EU pénzforrásokért cserébe! Nem adjuk!” Kővári itt is, mint az esetek döntő többségében, a kormány álláspontját szajkózza. Az 1-es számú választókerületben élő gyermekek testi-lelki egészségének feláldozása egy pillanatra sem merült fel, nyilvánvaló, hogy az Európai Bíróság nem a gyermekvédelmi törvényről hozott döntést; Magyarország Lengyelországgal egy olyan rendelet elutasítását kérte a bíróságtól, amely az uniós támogatások kifizetését a jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötötte.

Ha egy kicsit visszapillantunk a közelmúltba, számos megnyilvánulással találkozhatunk, amelyek arról tanúskodnak, hogy nem egy érzékeny, a választópolgárok érdekeit, sokkal inkább a saját politikai érdekeit védő jelöltről van szó. Meglepőek politikai kötődései is. Kővári 2020. május 9-én politikusi Facebook-oldalán a következőket írta: „Délután törölték az állatkertnyitásról, valamint a városvezetés tehetetlenségéről és méltánytalan megnyitójáról szóló posztomat. Mindezt azért, mert valaki bejelentette, hogy merészeltem megköszönni egy jobboldali szervezet munkáját, ahogy mindenki másét is. Erre szokták mondani, hogy fejétől bűzlik a hal! De sebaj! Nem állunk meg, folytatjuk a városépítést!”

Kővári nem akármelyik jobboldali szervezetnek, hanem a szélsőséges Betyársereg embereinek mondott köszönetet, egy a náci szellemiséget nyíltan felvállaló szervezetnek, éppen május 9-én, a nácizmus elleni győzelem 75. évfordulóján. Mondhatni azt is, hogy a Betyárseregre a múlt szeptemberi Pécs Pride elleni akciókban is számíthatott. Kővári János volt az egyik fő szervezője a felvonulás előtt tartott ellentüntetésnek, míg egy másikon, lényegében hasonló okokból tiltkozva a Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg tagjai is képviseltették magukat, akik persze keményebb hangot ütöttek meg, beszédükben „elmebeteg deviánsoknak” nevezték azt a több mint kétezer embert, akik Magyarország első vidéki Pride-ján felvonultak.

Pedig Kővári nem akárhol, hanem a Wesley János Lelkészképző Főiskolán szerzett diplomát 2001-ben szociális munkásként, egy olyan felsőoktatási intézményben, melynek fenntartója a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, rektora pedig az a dr. Iványi Gábor, akinek szellemisége gyökeresen különbözik a neonácikkal rokonszenvező Kővári szellemiségétől. Egy szociális munkásnak a 21. századi Magyarországon, ha csak nem nemzetiszocialista munkás, nem feltétlenül kellene kötődnie nemzetiszocializmushoz és a homofób nézetekhez. Ehhez feltételezhetően a Wesley János Lelkészképző Főiskola sem adott kezdőlökést, Iványi pedig különösen nem, aki egyik beszédében kifejtette: „… igen nagy szükség lenne arra, hogy mi  magunk szándékaink szerint és cselekedeteinkben elfogadókká és befogadókká váljunk, tisztelve – s ki merem mondani –, szeretve a másságot.”

Kővári, úgy tűnik, semmilyen másságot nem szeret, csak azokat kedveli, akik az ÖPE-Fidesz-KDNP közösséghez tartoznak. Márpedig Baranya 1-es számú választókerületében rajtuk kívül mások is élnek, és nem is kevesen.

KategóriákPUNK