Bizonyára már Te is találkoztál a tatami kifejezéssel, amit egyre többen használnak hazánkban is nem csak a sportpályán, de akár lakberendezési célzattal is. A tatami Japánból származik, ahogyan azt az elnevezése is tükrözi, és régebben a padló burkolására szolgált főleg a tradicionális japán otthonokban. 

A cikk a hirdetés után folytatódikEz a burkolat lehetővé tette, hogy kényelmesen tudjanak a földön aludni vagy ülni a családtagok. Ma azonban már inkább a különböző küzdősportokban és harcművészeti ágazatokban használják – szintén a padló burkolására. Olvass tovább és tudj meg többet a puzzle tatami felhasználási területeiről, valamint annak egyedi vonásairól!

A tatami jelentősége

A tatami jelentése szőnyeg, amely kifejezetten vastag kialakításának köszönhetően biztonságos alapot biztosít nem csak a hétköznapi életben, de a sport világában – földharcok esetében is. A tatami hagyomány szerint rizsszalmából készült, azonban ma már a kemény habszivacs változat terjedt el hazánkban is. Amely tulajdonsága azonban minden országban megegyezik, hogy a tatami szőnyeg hossza éppen duplája a szélességének, így 2×1 méteres mérettel találkozhatsz a leggyakrabban. 

A tatami használata nem csak gazdaságos, amennyiben az edzőtermet szeretnél leburkoltatni vele, de kifejezetten biztonságos is. Biztonsága az egységes felszínének, a sima és csúszásmentes felületének köszönhető. Ezáltal nem csak a formagyakorlatok tökéletes alapját fogja biztosítani, de megbízható lesz a küzdelmekhez egyaránt. Azonban arra érdemes figyelned, hogy a tatami vastagsága és ellenálló volta függ a harci stílusoktól. Így például a karatékák, akiknél túlsúlyban van az álló küzdelem, szívesebben használják a vékonyabb tatamikat, míg a judokák, akiknél jellemző a földharc, valamint a dobások is gyakoriak, esetükben a vastagabb tatamikra esik a választás. Amennyiben szeretnéd beszerezni a sportágadnak megfelelő tatamit, akkor nézz körül a SamanSport.hu tatami kínálatában!

Ismerd meg a puzzle tatamikat!

A tatamiknak kifejezetten széles választéka ismert, azonban sokan alkalmazzák az úgynevezett puzzle tatamikat, amelyek a fogazataiknak köszönhatően könnyen egymásba illeszthetők, valamint szét is szedhetők, így még nagyobb stabilitást biztosítanak olyan helyszíneken is, ahol nincs lehetőség a fallal való érintkezésre és megtámasztásra. 

A puzzle tatamik esetében létezik egyszínű vagy kétszínű változat is, amely esetében csak a szín tekintetében van eltérés, mindkettő a basic kategóriába tartozik. Azonban találkozhatsz a többrétegű – unique tatamival is, amely minőségében különbözik a hagyományos változattól. Középső rétegét ellenálló habszivacs képezi, amelyet puha és kellemes tapintású felület fog közre. Ennek a tulajdonságának köszönhetően biztosít még kellemesebb és kényelmesebb érzést a földharcok esetében is. 

KategóriákINFÓ