A Pécsett tanuló egyetemisták túlnyomó többsége – úgy tűnik – Orbán ellen szavazott a parlamenti választáson. A hallgatók szerint amíg a közmédia a Fidesz kezében van, Orbán verhetetlen. Legyőzéséhez újfajta, a mostaninál felkészültebb, a vidéket járó ellenzék kell. Vagy gazdasági válság – de azt senki sem kívánja.

A cikk a hirdetés után folytatódik– A nagyanyám azt mondja, hogy leköpné Márki-Zay Pétert. Pedig ő egy kedves, nyugodt, 75 éves asszony, valaha banktisztviselőként dolgozott. És ide jutott. Tudja, hogy én ellenzéki vagyok, mégis ilyeneket mond, merthogy szerinte a Márki háborúba vinné az országot és eltörölné a rezsicsökkentést. A Fidesz minden hazugságát elhitte. A Fidesz legnagyobb bűne az, hogy agresszívvé teszi az embereket. Én sem annyira az ellenzékre szavaztam, hanem Orbán ellen, mert elviselhetetlen ez az állapot – így beszélt a Pécsi Tudományegyetemen történelem-német szakon tanuló Fanni, amikor az április 3-ai parlamenti választásról kérdeztem őt.

A diploma előtt álló, bonyhádi lánynak szakmai gondjai is vannak a kormánnyal: az általános- és középiskolai történelemkönyveket korszerűtlennek ítéli, amelyekben hazafiságnak álcázott nacionalista túlkapások egész sorát fedezte fel. A kormány ugyan megkérdezte a történelemtanárokat a tankönyvekről, ám véleményüket semmibe vette, tette hozzá Fanni, aki azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy szeptembertől mindössze 150 ezer forint lenne a kezdőfizetése. Ezért a lány és párja – aki viszonylag jól keres egy informatikai cégnél – úgy döntöttek, hogy „ráállnak a babaprojektre”, hisz a gyed 130 ezer, vagyis alig kevesebb, mint a kezdő pedagógusbér. Fanni majd akkor fog tanítani, ha emberséges bért kapnak a pedagógusok. Addig nem.

Az előbbieket egyetértőn hallgatta Fanni egyik barcsi kolleginája, aki nevét nem adta a cikkhez. A barcsi lány megjegyezte, hogy a Pécsett pedagógusnak tanuló egyetemisták túlnyomó többsége elutasítja a kormányt a Fanni által említettek miatt. Utóbbi, vagyis Orbánék elutasítottsága – úgy tűnik – elmondható a PTE hallgatóinak egészére is. A választás után 8-10 nappal az egyetem több kara és diákszállója előtt csaknem félszáz hallgatót faggattam arról, hogy tapasztalataik alapján milyen az itt tanulók pártszimpátiája, miképp fogadták a hallgatók a voksolás eredményét, illetve mivel magyarázzák azt?

– Bíztam az ellenzék győzelmében, mert azt hittem, nemcsak nekem lett elegem a lopásokból és a szabadság korlátozásából – kezdte a sportszervezőnek készülő, küzdősportokban jártas András, majd a 21 esztendős kaposvári fiú így folytatta: – Ám látva, hogy a tévében és a rádióban milyen ügyesen forgatják ki és vágják meg Márki-Zay szavait, már tudtam, hogy megint ők nyernek. A kétharmad azért meglepett, de el kell ismerjem, Orbán taktikája zseniális, az övé a média, és ott azt mond az ellenzékről, amit akar. Zseniális, mondom, de ez ettől még nem fér bele az értékrendembe, mert gusztustalan és embertelen. És ez a rendszer szerintem megbuktathatatlan, csak akkor bukik majd meg, ha gazdaságilag összeomlik. De attól meg az isten óvjon meg minket!

A közgazdasági kar első évfolyamára járó Máté is a kétharmadon lepődött meg igazán. Tudta, hogy a választók többsége Orbánt támogatja, a Fidesz győzelem nagyságára viszont nem volt felkészülve. A csurgói fiatalember is verhetetlennek látja Orbánt, amíg a kormánysajtó korlátlanul kiszolgálja őt. Három, kémia szakra járó fiatalember is a médiatúlsúllyal magyarázta Orbán nagyarányú győzelmét, egyikük, aki nagykanizsai azt hangsúlyozta, hogy ha Orbán kiállna egy miniszterelnök-jelölti vitára, akkor az arány erősen csökkenthető lenne. Ezt azonban Orbán pontosan tudja, és soha nem fog kiállni, mert ha valódi kérdéseket kap, nem úgy, mint a közmédiában, s ha ellenfele szembesíthetné a kormány valódi teljesítményével, akkor abból rosszul jönne ki.

A kérdezett diákok – bár a magnóra rábeszéltek – teljes nevüket nem vállalták, sőt, gyakran a keresztnevüket sem.

Azt állították, nem a hatalomtól félnek, ám nem akarnak szerepelni, és nem akarják, hogy utóbb bárki gúnyolódjon a nyilatkozatukon. Szerintük csak kevesen politizálnak aktívan az egyetemen, a fiataloknak általában van ennél jobb témájuk és dolguk.

Juli és Dorka az orvosira járnak, a kaposvári és a martonvásári lány elmondta, hogy náluk is csak néhányan mennek bele politikai vitába, és ilyenkor a szembenállók meggyőzhetetlenek, hallani sem akarnak a másik oldal érveiről. A megszólalásokból azonban egyértelmű, hogy az orvosi karon tanulók között is az ellenzékiek vannak túlsúlyban. Attól még, hogy az egyetemisták közül kevesen mélyülnek bele a politikába, a kérdezettek 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy elment szavazni. A távolmaradók egyike, a programozó-hallgató Márk így érvelt: – A mi családunk nem politizál. Bár apám gyakran szidja a kormányt, nem megy el szavazni, nem lát esélyt a változásra. Én is hasonlóan vagyok.

A művészeti karon fuvolát tanuló Botond meg ekképp fogalmazott: – Nem érdekel a politika. De azért azt hallottam, hogy az egyetemisták szinte mind az ellenzékkel tartanak. Meg is lepett a kétharmad.

Ironizáltam, hogy részben miatta is nyert a Fidesz, mire ő nevetve elköszönt, és azt felelte: „lehet, de ez se érdekel”.

Esztert és Vandát, a pszichológia szakra járó, két budapesti lányt viszont nagyon feldúlta a választás kimenetele. Eszter a voksolás előtt fogadott az ellenzék győzelmére egyik évfolyamtársával, egy tengerparti utazás volt a tét. Utóbb a két lány úgy döntött, hogy inkább a hegyekbe mennek, így Eszternek kevesebb „pénzbe fáj” az út. Egyébként a fogadás nyertese nem akart nyerni, ő is az ellenzéknek szurkolt.

– Nálunk a szakon szerintem mindenki az ellenzékkel tartott, és azt hittük, hogy nyerhetünk – vélekedett Eszter, majd Vanda felé intve így folytatta: – Kétszeresen is légbuborékban élünk, pestiként és egyetemistaként nem látjuk, mi zajlik a kisvárosokban és a falvakban. Légbuborékban van az egész ellenzék, és amíg az ellenzéki pártok aktivistái nem beszélgetnek el a vidéki emberekkel (de nemcsak a kampány idején, hanem éveken át, folyamatosan), addig a vidéket nem lehet „átállítani”. Addig be lehet adni a falusi választóknak, hogy a Soros, meg a Brüsszel, meg hogy a Márki háborúba vinné a gyermekeiket, és mindig lehet új ellenséget találni a tájékozatlan embereknek, akiket aztán ők kedvükre utálhatnak, és ez a kollektív gyűlölet még sokáig összetartja a Fidesz táborát. Emellett a nagyon szegény embereket továbbra is megvehetik párezer forintért meg a 13. havi nyugdíjjal. Ez azért különösen szomorú, mert épp a kormány politikája tartja a szegények egy részét szegénységben.

Ugyanezt hangsúlyozta a képzőművész pályát választó Villő is: – Ez a rendszer nem akarja felemelni a szegényeket. Épphogy a szegénységükre, a kiszolgáltatottságukra épít. 

Villő szerint az Orbán-kormány a művészeti karon a legelutasítottabb: – Nálunk egy hallgatót se ismerek, aki rájuk szavazna – mondta a fűzfői lány –, talán mert a művészek eleve liberálisan gondolkodnak, és számunkra elviselhetetlenek a hazugságok, a lopások, a szociális igazságtalanság és a természetrombolás, és ennek a rendszernek ezek a legjellemzőbb tulajdonságai.

A testnevelés-földrajz szakos Kristóf is a 13. havi nyugdíj hatását emelte ki: –A mamámat is ez a szöveg győzte meg, hogy: „a Gyurcsány elvette, az Orbán visszaadta”. Mondtam neki, hogy 12 éven át állandóan azt hallottuk, hogy Gyurcsány elvette, de akkor miért csak most adta vissza Orbán, most, a választás előtt? Mire ő azt felelte, mindegy, a lényeg az, hogy a Gyurcsány elvette, az Orbán meg visszaadta. Az idősek nagyját Orbán elkábította, ők meggyőzhetetlenek, nem érdekli őket a valóság. Imádják Orbánt, elhisznek neki mindent.

Kristóf viszont mindenben kritikus Orbánnal, a veszprémi diák focizik, ennek ellenére a stadionépítésekről is lesújtó a véleménye: – Minek oda stadiont építeni milliárdokáért, ahol nincs publikum és csak párszáz ember nézi a meccset? Minek oda építeni, ahol nincs pénz a stadion fenntartására? Mi ez az őrület?

A rendezvényszervezőnek készülő, testnevelés-matematika szakos Zsófi is hasonlóan vélekedett, a sudár termetű, röplabdás lány azonban arra is kitért, hogy az ellenzéknek csak akkor lesz esélye egyszer legyőzni Orbánt, ha olyan kormányfőjelöltjük lesz, akin a Fidesz nem talál fogást. Márki-Zay sok félreértelmezhető mondatot engedett el. Ezt egyébként szinte valamennyi egyetemista megjegyezte.

A gyógyszerésztudományi karra járó Bence egyértelműen Márki-Zayt támogatta, ettől még – és ezzel nem volt egyedül – amatőrnek látta a politikus nyilatkozatait. Komoly kommunikációs stábot kell felállítani a leendő ellenzéki jelölt mögé, mondták többen, olyan csapatot, amely megóvja őt az ellene fordítható szavaktól. Ám akik ezt mondták, gyakran hozzátették, hogy ez eléggé reménytelen feladat, amíg a közmédia a Fidesz kezében marad, mert amint lesz új jelölt, azonnal megpróbálja levadászni őt az Orbán-vezényelte közmédia. Többen – így Zsófi is – kijelentették, hogy bár Gyurcsány és felesége felkészült, jól vitázó politikus, egyikükkel sincs esély a győzelemre. Marcell, a népvándorlás korával foglalkozó, végzős régészhallgató ezzel kapcsolatban még keményebben fogalmazott: – Amíg Gyurcsány meghatározó embere az ellenzéknek, addig Orbán legyőzhetetlen. Talán egy új jobbközép párt lenne képes legyőzni az Orbán-rendszert, a mostani pártok közül egyik sem.

A pécsi egyetemisták közül csak néhányan mondták azt, hogy a kormány politikája miatt valószínűleg elhagyják Magyarországot.

Egyikük, Flóra, aki a gyógytornász szakon tanul: – Elegem van a gyűlöletkeltésből, a hazugságokból, a korrupcióból, az oktatás tönkretételéből, abból, ahogy a kormány az LMBTQ-mozgalom ellen fordult, és ahogy nyalja az oroszok seggét – sóhajtott a nyíregyházi lány. – Már mondtam a szüleimnek, hogy elmegyek innen, mert reménytelennek látom az ország jövőjét. 

Ugyanakkor azt sokan megemlítették, hogy külföldön próbálják majd felépíteni szakmai karrierjüket. Ám ezt alapvetően a kinti jobb kutatási és érvényesülési lehetőséggel, illetve a magasabb jövedelemmel indokolták. Az ország számukra elfogadhatatlan politikai berendezkedése is szerepet játszik majd várható döntésükben, ám nem ez lesz a meghatározó.

A kérdezett egyetemisták közül csak egy volt, aki úgy érezte, hogy a pécsi hallgatók többsége nem ellenzéki. Ő úgy vélte, hogy a hallgatók nagyjából fele támogathatta az ellenzéket és fele az Orbán-kormányt. Az említett vélemény gazdája vajdasági.

Ez a cikk a Helyközi Járat együttműködési program keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, írd meg nekünk a helykozijarat@gmail.com címre.

A Szabad Pécs eddigi cikkei, amelyek a Helyközi Járat média-együttműködési program keretében jelentek meg ITT OLVASHATÓK.

KategóriákMETÁL