Minden macskatulajdonos számára hatalmas bosszúság, amikor hálátlan kedvencük, akinek minden igyekezetükkel próbálnak a kedvében járni, olyan gaztettekre folyamodik, mint az alomtálcán kívüli piszkítás.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Ám mielőtt hirtelen felindulásból az állaton vezetnéd le a dühödet, olvasd el cikkünket, melyben felsoroljuk a 4 leggyakoribb okot, amely a jelenség mögött állhat.

1. Az alom nem megfelelő a macska számára

Valljuk be: a macskák igencsak finnyás, válogatós állatok. És ez nemcsak az eledelre, hanem az alomra is igaz. Egyeseknek például semmi bajuk sincs az illatosított fajtákkal, míg mások ki nem állhatják. Némely cicának a szilikonalapú alom az ideális, míg másokat ettől a hideg ráz ki és bele sem teszik a praclijukat! 

S mit tehetsz ebben az ügyben? Nos, csak annyit, hogy szorgalmasan próbálkozol a különböző fajtákkal, amíg meg nem találod azt, amibe a cirmos szívesen jár elvégezni a dolgát. Kezdésként nézz körül a Petguru macskaalmok széles kínálatában, hogy cicád kedvére tehess!

2. Nem elég tiszta a toalett

Mivel a macskák látása és szaglása sokkal fejlettebb a miénknél, ezért a tisztaságra, no meg persze a szagokra is sokkal kényesebbek. Lehet, hogy a Te megítélésed szerint még nincs probléma az alom higiéniájával, kedvenced viszont homlokegyenest más véleményen van. 

Márpedig ha szerinte az illemhely piszkos, akkor egyszerűen nem fogja használni, hanem keres egy szerinte alkalmasabb helyet, mondjuk a szőnyeget vagy a kanapét. 

Hogy emiatt ne kelljen konfrontálódni vele, a békés együttélés érdekében a macskaalom takarítását vedd fel a mindennapi teendőid listájára! Ilyenkor az ürüléket és (csomósodó alom esetén) a vizelet miatt összeállt darabokat szedd ki egy kislapáttal!

Hetente egyszer pedig célszerű a teljes almot lecserélni, és a tálcát is alaposan elmosni. Ehhez azonban ne használj illatosított tisztítószert, ugyanis ez is irritálhatja a cica kényes orrát! Tökéletes erre a forró víz, és ha szükséges, ecettel áttörölni!

3. Rossz helyre tetted az alomtálcát

Bár a cicák szeretik az emberi társaságot, mégis akadnak olyan pillanatok, amikor inkább a békés egyedüllétre szavaznak – az ürítés pedig pont ilyen. Ha az illemhelyük a lakás egy forgalmas pontján, például a nappaliban vagy a közlekedőfolyosón található, akkor önhatalmúlag keresnek majd egy csendes zugot, Te pedig kellemetlen meglepetéssel szembesülsz majd takarítás közben.

Gondolkozz egy kicsit kedvenced fejével: te is jobban szereted nyugodt körülmények között végezni a dolgod, nem igaz? Ebből kiindulva helyezd a tálcát a lakás egy olyan pontjára, ahol semmi sem zavarja majd meg az állatot használat közben!

4. Magával a tálcával van a baj

A cicád kölyökkora óta ugyanazt a kis méretű tálcát kénytelen használni? Mostanra valószínűleg kinőtte, és egyáltalán nem komfortos számára. Egy nagyobban viszont kényelmesen elfér. 

Félénk cicával áldott meg a sors? Egy fedeles, zárt tálcában nyugodtan félrevonulhat. Kedvenced egy kissé klausztrofóbiás? Ne erőltesd rá a zárt alomtálcát, próbálkozz egy nyitott kialakítású darabbal!

KategóriákINFÓ