Az otthoni munkavégzés ma már elfogadott, mindennapos, és sokak által szeretett. De ez nem volt mindig így, valahogy el kellett jutni idáig. Kezdhetnénk a történetet az abakusszal, ami egy mechanikus számológépnek is tekinthető. De mi inkább közelebbre tekintünk csak vissza, a XX. század közepére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy az Enigmától hogy jutottunk el az első CPU-ig.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgyre több cégnél elérhető az otthoni munkavégzés

Ha megnézzük például a DreamJo.bs szerethető cégeit, láthatjuk mennyi olyan munkáltató van, akiknél elérhető az otthoni munkavégzés. Ezek száma évről évre nő, és ezt a folyamatot nagyban felgyorsította a 2020-ban berobbant koronavírus-járvány is.

Mivel manapság munkaerő-hiánnyal küzd számos cég, fontos, hogy mit tudnak kínálni a leendő alkalmazottaknak. Sokan keresik ma már azt a lehetőséget, hogy home office-ban végezhessék a feladataikat. Ehhez viszont bizalom és dolgozni akarás kell, megfelelő kontrollal.

Másrészt olyan eszközök is, amelyek lehetővé teszik a távmunkát. Ez utóbbi kialakulásáról beszéljünk most, mert pár évtizeddel ezelőtt nem is volt annyira egyértelmű az, ami ma már alapnak számít. Vagyis az, hogy sok munkakört akár otthonról is el lehet látni minden további nélkül.

Harc az Enigma ellen

A második világháborúig megyünk vissza az időben, amikor is a szövetségesek nagy erőkkel próbálták feltörni a Harmadik Birodalom Enigma névre keresztelt kódját. A brit hadsereg kódtörői és a világ vezető matematikusai Alan Turing vezetésével éjt nappallá téve dolgoztak a megoldáson.

Végül elkészült a Turing Bomba néven ismertté vált számítógép, melyet átkötésekkel és kapcsolókkal lehetett programozni. Később Tommy Flowers elkészítette az elektronikusan programozható, Colossus nevű gépét. Ennek az adatait is még papírszalagon tárolták.

Az első, teljesen digitálisan működő számítógép az amerikaiak nevéhez fűződik és az EINAC nevet viselte. A megalkotása szintén a háborúhoz köthető, ugyanis ballisztikus röppálya-adatokat számolt.

Mindegyik készülék komoly fegyvertényt jelentett, és nagyban segítette a szövetségeseket. Nem véletlen, hogy az 1970-es évekig titokban tartották a létezésüket.

Számítógépek a kereskedelmi fogalomban

Az első ilyen gép a 10,4 millió dolláros Ferranti Mark 1 volt, mely egy kisebb helyiséget is elfoglalt. Négyezer-ötven darab vákuumcsővel dolgozott, és 1,2 milliszekundum alatt végzett el egy szorzást. Viszonyításképpen ma egy processzor hétszáz milliárd számítást végez el ez idő alatt.

Az IBM 650 hozta meg az igazi áttörést 1951-ben, mely már csak két szekrénnyi helyet foglalt, és öt millió dollárba került. A gép négyezer darab tízbetűs szó tárolását tette lehetővé.

A határ a csillagos ég

A tranzisztor és az integrált áramkörök feltalálásával az Apolló program egy harminckét kilogrammos számítógéppel is képes volt eljutni a Holdra. 1971-ig kellett várni az első komplex, egy chipes processzorra, azaz a CPU-ra.

Ez egy hatalmas találmány volt, melyre huszonegy évesen felfigyelt egy bizonyos Steve Wozniak is. De ez már egy másik történet.

KategóriákINFÓ