A szemvédelem kiemelt fontosságú, legfőképp a veszélyes munkakörökben, munkakörülmények között, ugyanis a szem az egyik legfőbb érzékszervünk. A munkahelyi baleseteknek egy része a szemet, a látást érinti, átmeneti vagy tartós károsodást okozva. 

A cikk a hirdetés után folytatódikEnnek érdekében fontos, hogy az egyes munkaköröket a különféle kockázatok tekintetében megvizsgáljuk, és amennyiben a kockázatok a munkakörülmények biztonságosabbá tételével nem csökkenthetők, a munkavállalókat a szükséges szemvédelmi védőfelszerelésekkel ellássuk és azok használatára betanítsuk.

Szemvédelem a munkahelyeken

A szem védelme kapcsán elsősorban a veszélyes, szikrával, erős fénnyel, mechanikai szennyeződésekkel járó munkakörökben dolgozókra gondolunk, azonban ide tartoznak azok is, akik számítógép előtt vagy mesterséges megvilágításban dolgoznak. Az Épkézláb Munkaruha egyéni szemvédelmi eszközöket kínál a látás megóvására, a kémiai, mechanikai és optikai sérülések kivédésére.

A védelmet a munkakörülményeknek megfelelően kell meghatározni attól függően, hogy szilárd szennyeződés, részecske, vegyi folyadék vagy erős és káros fénysugár veszélye áll fenn. A védőszemüvegek pajzsként szolgálnak a szem számára, egyes esetekben, szükség esetén az arcot is elfedik.

Védőszemüveg típusok a fényvédelem alapján

A munkavédelmi szabványok a védőszemüvegeket is különféle, ütésvédelmi vagy optikai osztályokba sorolják, ennek alapján könnyen kiválasztható az adott munkakörnek megfelelő eszköz. Szükség lehet mechanikai, vegyi, UV-sugárzás, pára elleni védelemre és nagy fokú karcállóságra – ezt a kockázatértékelés során kell személyre szabottan megállapítani. A biztonság mellett a kényelem is lényeges szempont.

A védőszemüvegek a kialakításuk szerint lehetnek száras, teljes látómezős, gumipántos, integrált olvasófelülettel rendelkező védő-, valamint hegesztőszemüvegek. 

Milyen esetekben van szükség hegesztőszemüvegre?

A hegesztés célja két különálló fémanyag oldhatatlan kötéssel való összekapcsolása olvadt állapotban. Ehhez speciális eszközre, hegesztőgépekre van szükség.

Hegesztési munkákra nemcsak a munkahelyeken, de az otthonainkban, legfőképp a családi házakban is szükség van, amelyek a munkavédelmi szabályok betartásával akár saját kezűleg is elvégezhetők.

A hegesztésnek több fajtája és eljárása ismert, akár ív-, akár védőgázas vagy lánghegesztést alkalmazunk, mindegyik veszélyes, így a munkavédelemnek hangsúlyos jelentősége van. 

Hegesztés közben a szem és az arc védelméről gondoskodni kell, erre szolgálnak a speciális anyagból készülő, a káros sugárzást kivédő védőszemüvegek és felhajtható ellenzővel szerelt hegesztőpajzsok. Szemüvegek esetében a kényelem szempontjából az állíthatóság, az ergonomikus kialakítás alapvető elvárás. A karcmentes bevonat az akadálytalan munkavégzés feltétele. 

A hegesztést teljes testet elfedő, megfelelő védelmi fokozattal rendelkező munkavédelmi ruházatban végezzük, amelynek része a kéz- és a lábvédelem is. 

KategóriákINFÓ