A hitelbírálat ideje esetenként eltérő lehet, annak függvényében, hogy a döntési folyamatot milyen tényezők befolyásolják. De ez semmiképpen se bizonytalanítson el benneteket akkor, amikor a terveitek, álmaitok megvalósításáról van szó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hitelbírálat ideje a hitel típusától is függhet

Amikor nem áll a rendelkezésetekre az az összeg, amiből a terveiteket megvalósíthatjátok, akkor jön szóba a hitelfelvétel. A banki kölcsön megoldást jelenthet minden olyan esetben, amikor nagyobb beruházások – például lakásvásárlás – mellett döntötök. A kölcsönnek számos típusa létezik az akolcson.hu szerint is: a személyi kölcsöntől kezdve a lakáshitelekig.

Mitől függ az, hogy meddig tart a hitelbírálat?

A bankoknál az első lépések között ott található a hitelbírálat, amelynek a lefutási ideje sok tényezőtől függhet. A hitelbírálat lényegében egy olyan döntési folyamat, amelynek során a pénzintézet alaposan megvizsgálja, hogy alkalmasak vagytok-e az adott hitel igénylésére. A hitelképesség megállapításához adósminősítést és fedezetértékelést is végeznek. 

Mivel mindezek szigorú szabályokhoz vannak kötve, így a hitelbírálat idejét az is meghatározza, hogy milyen típusú kölcsönt igényeltetek és azt milyen hosszú időre szeretnétek felvenni. Minél alacsonyabb a banknál kérelmezett összeg, annál rövidebbé válik a hitelbírálat ideje is. Alacsony összegnél a hitelképesség megállapításáról automatizmus dönthet, így a hitelbírálat ideje rövid lesz, míg nagyobb összegnél a pénzintézeti központ hozza meg a döntést, ami növeli a hitelbírálat idejét.

Mi történik a hitelbírálat során?

A hitelbírálat elkerülhetetlen minden esetben, ha pénzt igényeltek kölcsön címén egy pénzintézettől. Így van ez a jelzálogalapú hitelnél, a személyi kölcsönöknél, de még az áruhitel-felvételnél is. Ha a hitelhez jelzáloggal kell terhelni egy ingatlant, akkor nagyon részletes vizsgálatra van szükség, így a hitelbírálat ideje hosszabb lesz. Adósminősítést végeznek, megállapítják a hitelképességeteket, meghatározzák a hitelkonstrukciót és teljeskörű felmérést készítenek a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanról.

Fogyasztási hiteleknél kevesebb ellenőrzési pont van, hiszen nem kell jelzálogot bejegyeztetni – maga a vásárolni szándékozott tárgy jelenti majd a fedezetet. Személyi kölcsönöknél, a hitelkártyáknál vagy a folyószámlahiteleknél a fedezetet a munkabéretek vagy a jövedelmetek jelenti majd. 

A bank a hitelkérelmet is elemzi – vizsgálja az adataitokat, a jövedelmeteket, a hitelképességeteket, a munkahelyeteket, a munkabéreteket, a munkaszerződéseteket, a rendszeres kiadásaitokat is. Ellenőrzik a korábbi hiteleiteket a Központi Hitelinformációs Rendszerben, vizsgálják, hogy voltak-e nehézségeitek a fizetési határidők betartásával, nem vagytok- e rajta a negatív KHR listán.

A hitelbírálat ideje személyi kölcsönöknél jellemzően 3 nap, lakáshiteleknél 15 nap. Ha azt szeretnétek, hogy a folyamat gördülékeny legyen, szerezzetek be a kérelem beadása előtt minden dokumentumot!

KategóriákINFÓ