Mindig van egy olyan feladat, amely miatt folyamatosan lámpalázad lehet. Ilyen az érettségi, a felvételi vagy akár egy államvizsga. Ilyenkor úgy érezheted, hogy a tudásod nem elegendő, nem tudsz semmit, és különben sem vagy képes prezentálni azt, amiből egész eddig készültél. Mintha egy hatalmas súlyt cipelnél magaddal, amit nem tudsz letenni, pedig szeretnél magabiztos és nyugodt lenni, hiszen megfelelő tudással rendelkezel egy érettségihez is. 

A cikk a hirdetés után folytatódikEbben a cikkben azt áruljuk el, hogyan küzdheted le a lámpalázat az ilyen helyzetekben. 

Mivel kell megküzdened egy komoly vizsga előtt?

Tanácstalanság, gyakorlatlanság, lámpaláz – ezek azok az érzések, amelyek minden alkalommal sűrű ködként vonják körbe a tudásodat egy nagyobb vizsga előtt. Pedig rengeteg dolog van, ami segíthet ilyenkor, hogy ezek a dolgok ne uralkodjanak el rajtad. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa például remek lehetőség arra, hogy ebből a tárgyból legyen egy alapod, ne kelljen minden tételt a nulláról kezdened. A kész vázlatoknak és a témakörök végén található kérdéseknek köszönhetően sokkal magabiztosabb lehetsz, mint gondolnád. 

A vizsgastressz azonban így is jelentkezik, hiszen ilyenkor biztosan Te is sokszor rosszkedvű, levert, ideges vagy, nem tudsz enni, vagy éppen ellenkezőleg, mindent felfalnál. Nem jó megoldás a nem megfelelő mennyiségű alvás sem, hiszen azzal csak ráteszel egy lapáttal a rossz kedvedre.

A lámpaláz legyőzése

Stresszhelyzetben a légzés kapkodóvá válik, felületes lesz, megváltozik a hangmagasság, ami félelmet és szorongást rejt magában. Jó megoldás lehet több mély levegővétel, amivel egy fokkal csökkenteni lehet az izgalmat, de csak akkor, ha egyenletesen szívod be és fújod ki. 

Ha úgy érzed, hogy csak a vizsga napján és a tétel kihúzását követően tör rád ez az érzés, akkor egy fokkal könnyebb helyzetben vagy. Fogalmazd meg előre az előadásod ütemét, készíts vázlatot, találd ki, hogyan indítod és zárod az egész témát. Ne csak kitaláld, hanem írd is le az első pár mondatot. Bár felolvasni sokszor nem praktikus, a biztonságérzet akkor is meglesz. Hiszen, amint odaülsz, valószínűleg azonnal kétségbe fogsz esni, hogyan is kezdd el az egészet. 

Ne kezdd el azonnal a feleletet!

Sokan amint megkapják a szót, azonnal belekezdenek és meg sem állnak. Sokat segíthetsz a lámpalázadon, ha egy határozott testtartással megállsz, kihúzod magad a székben, vársz néhány pillanatot és közben rámosolyogsz a vizsgáztatókra. Fel fog tölteni, hogyha látod, hogy ők is kedvesen állnak hozzád, nem fognak ebédre elfogyasztani. Jó esélyed van arra, hogy esetleg visszamosolyognak, így sokkal könnyebben indítod majd el a feleletet. 

KategóriákINFÓ