Vannak olyan bringák, amelyeket mindenki ismer, míg bizonyos darabok előnyeivel inkább csak a vérbeli kerékpárosok vannak tisztában. Jó példa erre az ún. cyclocross bicaj, amelyet elsősorban a téli kerékpározáshoz használhatunk, de terepen és aszfalton egyaránt helytáll majd. A következő cikkben lerántjuk a leplet erről a sajátos kerékpárról és kiderítjük, mitől olyan egyedi.

A cikk a hirdetés után folytatódikCiklokrossz vagy cyclocross – A lényeg ugyanaz

Nem lepődünk meg, amikor azt látjuk, hogy a cyclocross nevét is “magyarosították” ciklokrosszra. A Bikepro.hu kerékpár webshop ciklokrossz kínálatában sok-sok minőségi bicaj vár ránk, de először is tisztáznunk kellene, mit tud egy ilyen kerékpár. 

A bringa őse a mai MTB gyökereihez vezethető vissza, a “krosszhoz”. A bicikli sajátos kialakítása elég szembetűnő; az országúti kerékpárváz egy kicsit nagyobb sárvédőhellyel rendelkezik, s erre rögzítik az országúti kormányt és a kerekeket. A kormány és a nyereg magassága ebben az esetben is az országúti bringa tulajdonságait veszi alapul. A testhelyzet így előredőlt, plusz előtérbe helyezik az aerodinamikát.

A kerékpártípus sajátosságai

A cyclocross eredetileg az ősztől tavaszig megrendezett terepversenyeken volt hasznosítható. A 1930-as évektől rendszeresen rendeztek téli kiegészítő versenyeket, majd az ‘50-es évek elhozták a “krosszos” világbajnokságot is.

A sportág az utóbbi 20 évben hatalmas népszerűségre tett szert, akár szakmai, akár laikus szemmel nézzük. Egy olyan speciális kerékpártípust hívott életre, amely a terepen történő edzés, valamint a túrázás során egyaránt bevethető. Sőt, egyre többen kezdtek el munkába, iskolába járni vele. 

A szabványos kerékméret teszi lehetővé, hogy többféle gumitípussal is ellássuk a biciklit. Számos modell fogadja azon hagyományos kiegészítőket, mint amilyen a csomagtartó vagy a sárvédő. Többnyire tárcsafékkel van ellátva, a váltórendszer pedig szintén az országúti darabokéval egyezik meg. 

Megéri beszerezni?

A cyclocross egy rendkívül sokoldalú kerékpár, így a felhasználása sem igazán korlátozott. Ez hatalmas előnyökkel jár, hiszen nem kell külön túrabringát és városi kerékpárt tartanunk otthon. A megfelelő gumitípus és kiegészítők felszerelésével a mindennapok alatt is használhatjuk. 

Ezt a kerékpármodellt megtalálhatjuk többek között a Neuzer, a Superior vagy a Rock Machine kínálatában is. Az alacsonyabb és a prémium kategóriába sorolható termékek egyaránt jó minőséget képviselnek, így valamennyi járgány hosszú távon lesz majd a segítségünkre. 

Mielőtt bringát vásárolunk, mindig tartsuk szem előtt azt, hogy mire és milyen terepen használnánk a kerékpárt. Ha szerencsénk lesz, találunk olyan darabot is, amely a legtöbb esetben megállja a helyét, mint például a cyclocross. 

KategóriákINFÓ