Ha valakinek nyaki problémái vannak, akkor a legtöbb esetben nem tudja, hogy milyen szakemberhez kell ezzel fordulnia.

A cikk a hirdetés után folytatódikPedig a nyaki panaszok komoly betegségeket is jelezhetnek, ezért soha nem szabad félvállról venni, sem pedig házilagos megoldásokat keresni. A nyakunk egy olyan része testünknek, amely a gégét, a nyelőcsövet tartalmazza, valamint nyirokcsomók és a pajzsmirigy területe is.

A leggyakoribb nyaki panaszok

Ha a nyaki régión fájdalmat érez, esetleg kitapint bármiféle csomót, vagy úgy érzi, mintha valamilyen idegentest lenne benne, akkor haladéktalanul forduljon szakemberhez. A Ju-Med Egészségcentrum fül-orr-gégészete pontosan ezekre a problémákra specializálódott, ezért a kivizsgálást nem szabad halogatni.

Nyaki panaszokkal tehát a fül-orr-gégész szakorvos foglalkozik és ő fogja eldönteni, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek.

A fül-orr-gégészeti alapvizsgálat

Bármilyen problémával is keresi fel az orvost, először egy alapvizsgálatot fog végezni, melynek mindig része a nyak vizsgálata. Az is előfordul, hogy a páciens valamilyen más tünettel keresi fel a rendelőt, azonban az orvos egyéb rendellenességet is tapasztal.

Ezekben az esetekben mindig kövesse az orvos utasítását, hiszen csak így érhető el a helyes diagnózis, majd pedig a kezelés, melynek során igyekeznek a problémát orvosolni.

A nyakon talált csomókról

A nyakon talált csomó sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Ha csomót tapint ki a nyakán, nem kell azonnal kétségbe esni, azonban a szakorvost haladéktalanul fel kell keresni.

Ha pedig már korábban diagnosztizáltak a nyakán csomót, azonban az növekedni kezd, akkor is ideje orvoshoz fordulni.

A nyaki csomók egy jelentős része nyirokcsomó, ami a fej különböző területeiről elvezetett nyirokcsatornák állomása. A másik típusú csomó a pajzsmirigy, amelynek megváltozását szintén a fül-orr-gégész szokta kitapintani, és ezután jöhet ennek kezelése.

Mi történik, ha csomót találnak a nyakán?

Az orvos a csomó elhelyezkedéséről, helyéről és a tapintásról már általában el tudja dönteni, hogy mivel állunk szemben, azonban előfordulhat, hogy további vizsgálatok szükségesek.

Ebben az esetben ahhoz, hogy pontosan meg lehessen állapítani, hogy miről van szó, alaposabb vizsgálat szükséges. A képalkotók segítenek azonosítani a probléma típusát és megmutatják, hogy mi okozza az adott elváltozást. Ennek keretében ultrahangvizsgálatra kerül sor, ahol az orvos az ultrahang segítségével térképezi fel a problémás területet.

Az is előfordulhat, hogy a csomóból mintát kell venni ahhoz, hogy megállapítsák, milyen sejteket tartalmaz. Ez nagyon fontos, hiszen, ha komolyabb probléma derül ki, akkor azonnal meg lehet kezdeni a kezelést. A szövettani mintát tűszúrással veszik, ami bár kissé kellemetlen, de elviselhető és szükséges vizsgálat.

Nyaki panaszok esetén ne bagatellizálja el a problémát, hanem a teljes gyógyulás érdekében időben forduljon szakemberhez és kövesse az orvosi utasításokat!

KategóriákINFÓ