Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a LED fényforrások. Nem véletlen, hiszen megbízhatóan működnek, sokáig bírják, nem beszélve az energiahatékonyságukról. A LED világítás tehát egyre több otthonban nyer teret magának, emellett pedig több gyárban és üzemben is szívesen alkalmazzák. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nem árt tehát egy kicsit megnézni a jelenség hátterét és górcső alá venni, hogy milyen előnyei vannak a LED-es lámpáknak. Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy miért éri meg ebben a megoldásban gondolkodni. 

Energiatakarékosság

Talán modani sem kell, hogy az emelkedő díjak mellett mennyire fontos, hogy a lehető legtöbb energiát spóroljuk meg. Ezt a legkönnyebben az Elektrikstore.hu LED-es lámpáival tehetjük meg. Sokan éppen azért döntenek emellett, mert innovatív technológiának számít, és ezeknél jelenleg nincsen jobb a kínálatban. A fényforrások takarékosabban bánnak az árammal, mint a korábban használt halogén izzók. 

Azt gondolhatnánk, hogy jóval drágább beruházás lesz lecserélni az otthonunk minden egyes égőjét. Amennyiben ugyanolyan vagy jobb fényviszonyokat szeretnénk, akkor számolhatunk azzal, hogy bár mindent azonnal megvenni lehet, hogy drága lesz, azonban az előnyök már a következő hónap áramszámláján meglátszanak. Emellett a LED-es izzók jóval tovább bírják, nem kell őket párhavonta cserélni. 

Hosszú élettartam

Ahogy említettük, itt nem kell aggódni amiatt, hogy valamelyik este sötétben kell ülni a nappaliban, mert kiégett az izzó. Egy átlagos LED nagyjából 50 ezer óráig is képes világítani, ami elég hosszú idő. A régebbi izzók alig pár ezer órát bírtak, ha egyáltalán működtek addig. A különbség tehát markáns, vegyük ezt is nyugodtan az előnyök közé!

Nincs többé hőtermelés

Kevesen tudják, de amíg a hagyományos halogén izzók sok hőt termeltek és nyáron hozzátettek a lakás felmelegítéséhez, addig a LED-es égők kapcsán ezzel nem kell számolni. Amikor a hőmérséklet higanyszála megemelkedik, eléri a 30-35 fokot, akkor különösen fontos, hogy véletlenül se melegítsük a belteret.

Ezek használata azonban nem jelent terhet akkor sem, ha nincsen légkondicionáló a lakásban. Ezáltal ismét hozzájárul ahhoz, hogy kellemesebben érezhessük magunkat otthon, még a nyári hőségben is. Hozzátartozik továbbá, hogy léteznek okos villanykörték is, amelyeket akár a fotelből is kapcsolgathatunk, köszönhetően a telefonos alkalmazásnak. Többé nem kell tehát amiatt felállni a kényelmes székből, mert égve marad a lámpa.

Környezetvédelem felsőfokon

Ami talán a legfontosabb, hogy a LED-es égőkkel jóval kevesebb szemetet termelünk. Mivel nem kell őket 2-3 havonta cserélgetni, így csak nagyon ritkán számolhatunk valamennyi plusz hulladékkal. Tekintve, hogy a LED 50 ezer óráig is képes működni, egy ideig biztosan nem az égőkkel telik majd meg a kuka. Ezeknek a fényforrásoknak a használata tehát rendkívül fontos, ha csökkenteni szeretnénk az ökológiai lábnyomunkat. 

KategóriákINFÓ