Ha külső falszigetelés kivitelezése a cél, akkor milyen döntő fontosságú kérdéseket kell alaposan átgondolni? Milyen szempontokat javasolt végigvenni annak érdekében, hogy a végeredménnyel maradéktalanul elégedettek legyünk?

A cikk a hirdetés után folytatódikA cikkben lesz szó a falszigeteléshez használt anyagokról, az ideálisnak tekinthető vastagságról, továbbá arra is kitérünk, vajon a külső vagy a belső kivitel lehet-e az előnyösebb. Máris mutatjuk a részleteket.

Milyen legyen a külső falszigetelés anyaga?

Ha ez a kérdés felmerül, a legtöbben jórészt a költséghatékonyságra, illetve a minél jobb hőszigetelő képességre gondolnak. Amivel nem is lenne gond alapvetően. De nem árt figyelembe venni, hogy az anyagminőség hosszabb távon hatással van az egészségre is.

Szemléletes példaként ott van a Naturica Group kender hőszigetelése is, az egyéb környezetbarát technológiák mellett. Amelyek hozzáadott értéke abban rejlik, hogy a kedvező szigetelési tulajdonságokon túl a fenntarthatósághoz is hozzájárulnak.

Vagyis mentesek az egészségre és a környezetre káros vegyszerektől. Így az alkalmazásukkal egyrészt csökkenteni lehet az ökológiai lábnyomot, másrészt hosszú évekre vegyszermentes anyagokkal vehetjük körül magunkat.

Praktikus szempontok a külső falszigetelés vastagsága kapcsán

Sokan túlzottan leegyszerűsítik a kérdést azzal, hogy minél nagyobb vastagságra törekednek. Márpedig bizonyított tény, hogy egy bizonyos vastagságon túl már nem növekszik egyenes arányossággal a megtakarítható energia.

Emiatt racionálisabb úgy gondolkodni, hogy a vastagság helyett a hővezetési tényezőre helyezzük a fókuszt. Itt újfent a modern, környezetbarát szigetelőanyagok felé billenhet a mérleg képzeletbeli nyelve.

Ugyanis ezek hővezetési tényezője általában alacsony, ami kiemelt hatékonyságról árulkodik. Vagyis szinte biztosra vehető, hogy a segítségükkel a külső falszigetelés hatékony védelmet nyújt egyrészt a hőség, a hideg, vagy a szél, továbbá a külső zajforrások ellen is.

A belső vagy a külső szigetelés lehet-e a jobb megoldás?

Elképzelhető olyan speciális forgatókönyv, amikor kívülről nem éri meg nekikezdeni a munkának és inkább a belső kialakítás a jobb megoldás. Az esetek többségében viszont pont az ellenkező megközelítés az előnyösebb.

Hogy miért? Mindenekelőtt azért, mert a belül kivitelezett szigetelés jó eséllyel több centiméternyi helyet venne el a belső térből. Vagyis már csak a helymegtakarítás és a komfortérzet miatt is kedvezőbb ötlet a kívülről történő megoldás.

Másrészt ott van még annak a lehetősége is, hogy egyéb teendőket is tervezünk az épületre vonatkozóan. Ha mondjuk a régi ablakokat szeretnénk újakra cserélni, vagy a homlokzat tatarozása vált időszerűvé, abban az esetben egyértelműen a külső falszigetelés lesz a járható út.

KategóriákINFÓ