Zöldségeket, gyümölcsöket szárítana nagy mennyiségben élelmiszer- vagy vendéglátó-ipari vállalkozásában? A legjobb megoldást egy igényeinek megfelelően kiválasztott ipari aszalógép jelenti, amely a nedvességet az adott élelmiszerből kivonja, hiszen az így könnyebben ellenáll a baktériumoknak, tovább tárolható az értékesítésig, további feldolgozásig.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ipari aszalógépek működéséről általánosságban

Az ipari aszalógépek esetében is igaz, hogy pontosan követni kell a gyártó utasításait, de azért van néhány alapvető elv, ami általánosnak tekinthető. A gép kapacitása már a kiválasztáskor nagyon fontos szempont, mint ahogy a gép tisztaságát is ellenőrizni kell a megfelelő karbantartással egyetemben.

A legtöbb ipari aszalógép az aszalandó terméknek megfelelően beállítható, a legfőbb paraméterek a hőmérséklet és az aszalási idő. Ha speciális beállításokra van szüksége, ezt a gép kiválasztásakor figyelembe kell venni.

Az aszalandó termék betöltésekor mindig figyelni kell az egyenletes elosztásra az optimális eredmény érdekében. A szárítási folyamat során a gép légáram, esetleg egyéb szárítási módszer segítségével eltávolítja a nedvességet a termékből.

A folyamat befejezése után mindig ellenőrizni kell, hogy sikerült-e elérni a kívánt minőséget, és ennek hosszú távú fenntartása csak megfelelő csomagolással és raktározással lehetséges.

A kiválasztás szempontjai

Mint már fentebb említettük, a gép kiválasztása előtt meg kell határozni, hogy milyen termékeket, milyen mennyiségben szeretnénk aszalni, ez határozza meg a kiválasztandó gép kapacitásával és paraméterezhetőségével szembeni elvárásokat.

Többféle technológiát alkalmazó gépeket lehet elérni (konvekciós szárítás, vákuumszárítás, fagyasztószárítás), érdemes utánajárni, hogy melyik eljárás illeszkedik legjobban az igényekhez.

Manapság megkerülhetetlen szempont az energiahatékonyság, hiszen ez mind a környezetet, mind a vállalkozásunk költségvetését érinti. Az ipari aszalógépek jelentős része rendelkezik hővisszanyerő rendszerrel, vagy különleges szigeteléssel, ezeket érdemes előnyben részesíteni a vásárláskor.

Egyéb tanácsok

Fontos, hogy a gépet hozzáértő, jó esetben tapasztalt személyzet üzemeltesse, hiszen ez mind a hatékonyságnak, mind a gép hosszú élettartamának alapfeltétele. Élelmiszer- illetve vendéglátó-ipari tevékenységről van szó, így fokozottan fontos a higiéniai előírások betartása.

Hiába a megfelelő eszköz, magas minőséget csak jó alapanyaggal érhetünk el, tehát figyeljünk oda, hogy csak friss, érett, jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt aszaljunk! Gondolkodjunk rendszerben, az ipari aszalógép mellett a vállalkozásunk által használt egyéb nagykonyhai gépek esetében is válasszuk a minőséget!

KategóriákINFÓ