Ebben a cikkben a konyak históriája kapcsán osztunk meg érdekességeket. Nem kizárólag annak apropóján, hogy június 4-e a Nemzetközi Cognac Napja. Egyébként is megér legalább egy cikket a nedű ismertetése.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚgyhogy ennek megfelelően teszünk egy rövid történelmi visszatekintést. Kitérünk a kezdetekre, a népszerűvé válásra, illetve a legnépszerűbb brandek felemelkedésére is.

Melyik időszakhoz lehet kötni a konyak históriájának kialakulását?

A kezdeteket a 16. századi időszakához lehet kötni, illetve egy, a sztori szempontjából fontos történéshez, ugyanis ekkortájt érkeztek a hollandok a mai Franciaország területére. Méghozzá azért, mert értesültek a helyi borok mesés, fenséges ízvilágáról.

Akkoriban még nem úgy ment a vásárlás, hogy az ember felmegy mondjuk az internetre az iDrinks konyak kategóriáját megnézni. A hollandok ellenben komoly szándékkal érkeztek, és ennek megfelelően rengeteg bort vásároltak.

Ezzel viszont adódott egy probléma, mert a hazaúton valahogy muszáj volt iható minőségben tartani a frissen beszerzett árut. Megoldásként a nedűt elkezdték eau-de-vie-vé desztillálni. Így jött létre a brandewijn, másnéven az „égetett bor”, vagyis a brandy.

Hogyan vált a konyak kultikus itallá?

Ennek a kialakulása országonként is eltért. Az Egyesült Királyságban például meghatározta a terjedést, hogy más szeszes italokra toronymagas adókat vetettek ki. De még így is rögös volt az út, mivel gombamódra terjedt a szeszcsempészet.

Aztán az 1870-es évben az úgynevezett filoxéra járvány okozott elképesztő károkat. Egy olyan levéltetűről van szó, amely a francia szőlő gyökereit támadta meg, és így az egész növényt elpusztította.

De a méltán sokra tartott nedűnek ezt is sikerült valahogy átvészelnie, így a 18. század vége már sokkal inkább a felemelkedésről, illetve a látványos sikerekről szólt. Amihez szorosan kapcsolódott a négy nagy konyakház alapítása is.

Négy nagy konyakház, amely meghatározta az ital történetének alakulását

Köztük a Martell az Extra Old kategória éllovasának járó címet birtokolja. Rémy Martin egy évtizeddel később indult világhódító útra vállalkozásával Cognac vonzáskörzetében. A nevével fémjelzett brand mára világszinten ismert és elismert, ráadásul az egyetlen borász által alapított konyakház.

Richard Hennessy tevékenysége is sokak által elismert. Ő annak idején az ír élet elől emigrált Franciaországba. Aztán Cognacban sikerült letelepednie, az általa létrehozott Hennessy-ház szállítmányai pedig idővel már Amerikába is eljutottak.

Végül a Félix Courvoisier és Jules Gallois, avagy két kereskedőcsalád gyermeke által alapította Courvoisier vállalatot is meg kell említeni. Pláne, miután szembe mennek korábbi szeszipari szemléletükkel, és ahogy kizárólag a cognacra kezdtek el összpontosítani, úgy ívelt szépen felfelé a sikertörténetük.

KategóriákINFÓ