Csütörtökön lesz az újabb tárgyalása a három hete hajléktalanság miatt bíróság elé citált, de felmentett hatvanéves pécsi férfinak, Gyulai Istvánnak – értesült a hírről a Szabad Pécs. Az utcán élésre vonatkozó új szabályok feltételezett megsértése mellett most egy másik szabálysértési ügyben is ítéletet mondhatnak róla.

A cikk a hirdetés után folytatódik




?Még kiforratlan az új, módosított jogszabály alkalmazása, például az, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el lehetett indítani az eljárást? – egyéb indokok mellett erre alapozva is hozott felmentő ítéletet három hete Pécsett dr. Sugár Katalin bírósági titkár Gyulai István ügyében. Az ő tárgyalása volt október végén az első pécsi hajléktalan pere. Tudomásunk szerint más hajléktalannal szemben azóta nem indult bírósági peres eljárás, azaz: kettőből kettő Gyulai István ?mérlege?. Sőt, úgy tudjuk, azóta másutt sem indult ilyen eljárás. Ha ez így van, valószínűleg amiatt lehet, mert éppen a pécsi felmentő (és ez volt egyben az első felmentő ítélet is az országban) két másik magyar városban, Kaposvárott és Székesfehérvárott is a bírósági pert felfüggesztő ítélet született. A bíróságok az Alkotmánybíróságnál kezdeményeztek egyedi normakontrollt, azaz annak kimondását kérték, hogy az utcán élésre vonatkozóan módosított új Szabálysértési törvény alkotmányellenes-e vagy sem. Ezt pedig nyilván szeretnék megvárni a testületek.

A pécsi felmentő határozatkor a bírósági titkár azzal is érvelt, hogy a Szabálysértési törvény módosítása, illetve annak szándéka érthető, mert ebben az ügyben valóban tenni kellett már valamit, de szerinte elsősorban a budapesti állapotok miatt, ahol tarthatatlanná vált a hajléktalan-helyzet.

A határozatkor a bírósági titkár figyelembe vette azt is, hogy a vádlott vallomása szerint a következő időszakban megoldott éjszakai tartózkodása.

Lapunk megkereste az Utcajogász szakmai  támogatása, tanácsadása mellett Gyulai Istvánt ingyenesen védő pécsi ügyvédet, dr. Kiss Gábor Mihályt, hogy igaz-e értesülésünk. Ő megerősítette a csütörtök reggeli (8.30-kor kezdődő) tárgyalás hírét. Mint mondta, természetesen ismét vállalta Gyulai István ügyét. Ő sem tudott arról,  hogy október vége óta Pécsett vagy akár más városban is lett volna tárgyalás. Annyit árult még el, hogy most nem egy, hanem két szabálysértési eljárás miatt lesz tárgyalása a hajléktalan férfinak, csakúgy mint a múltkor az utcán élésre vonatkozóan, az új módosított szabályok alapján, és egy másik feltételezett szabálysértési ügyben is. Annyit mondott előre tekintve, hogy azt nm tartja életszerűnek, hogy valaki, akit három hete már bíróság elé vittek hajléktalanság miatt, ennyi idő alatt megnyugtató módon rendezni tudja az életét. A jogász a megzsüntetett perben a múlt alkalommal arra is hivatkozott, hogy szerinte a magyar jogrendbe nem illeszkedik a hajléktalanság elleni jogszabálymódosítás. Ő is indítványozta, hogy forduljon emiatt a bíróság az Alkotmánybírósághoz, de ezt az érvelését Pécsett nem fogadták el.

Azt már a Szabad Pécs teszi hozzá, hogy feltételezhető, hogy amiatt tűzték ki végül a csütörtöki tárgyalást, vagy ennek mindenképpen lehet súlya ebben a döntésben, hogy nem csak az alkotmánybírósági vizsgálatra küldött jogszabálymódosítás alá eső ügyben mondanak majd ítéletet (ha lesz ítélet) Gyulai Istvánról.

Megjegyezzük azt is, hogy magyarul a fenitek azt is jelentik, hogy Gyulai Istvánnal szemben október 26-a és november 12-e közt (előbbi a tárgyalásának a napja, utóbbi az új szabálysértési bírósági eljárás kezdeményezéséé) legalább négy alkalommal kellett eljárni és figyelmeztetni, hogy jogszabályellenesen tartózkodik (él életvitelszerűen) az utcán.

Tiltakoztak a Város Mindenkié pécsi aktivistái

Több tíz civilA Város Mindenkié Pécs aktivistái tiltakoztak október végén a szabálysértési bíróság épülete előtt. Aradi Fanni aktivista beszédében (a csatolt videón hallható) egyebek mellett arról beszélt, hogy a hajléktalanság problémájáról beszélni kell, és nem bíróság elé állítani azt, aki érint. Például megoldani azokat a visszásságokat, vagy értelmetlen szabályokat, amelyek miatt nem választják sokan a hajléktalan szállókat az utcán élő emberek. ?Nem azzal van a baj, hogy valaki az utcán él valaki, hanem, hogy 2018-ban Magyarországon az utcán kell élne valaknek” – fogalmazott. Illetve, hogy megoldás-e egyáltalán a hajléktalanokat ellátó intézményrendszer, vagy mennyi a férőhely, hanem hogy mi a feladata egy szociális munkásnak, aki most kénytelen végignézni, hogy bilincset tesznek egy olyan ember kezére, akin éveken át próbált segíteni.

KategóriákMETÁL