Rengeteg minden van, ami miatt elképesztően jó volt az elmúlt évtizedekben is Pécsett élni, itt felnőni, fiatalnak lenni, de az egyik legjobb egészen biztosan a pezsgő kulturális élet, és a rengeteg jó zenekar. Számomra azonban mind közül egy volt olyan, amit gyakorlatilag nem lehet utolérni: a Perfect Symmetry. Nem hallott még róluk? Metált nem sűrűn játszanak a rádiók, pláne nem progresszív metált, okos szövegekkel, átgondolt zeneiséggel, és amit nem adnak ingyen: saját jól felismerhető stílussal. Pedig még slágergyanús dalból is van egy rakás. Szombaton este kilenctől koncertet adnak Pécsett, hosszú idő után újra, a helyszín: a Ti Ti Tá.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Terveztem is, hogy írok róluk egy amolyan félig rajongói cikket (most talán még gyorsabban meg leszek majd vele), sőt már nagyjából össze is állt a fejemben, hogy mit is akarok belevenni? – ezt tavaly nyáron nyilatkoztam, a saját cikkünkben, amikor mentünk a Made in Pécsbe dídzsézni.

Van még pár ilyen régi adósságom, sajnos a hoppálcsizipéterek, permetkapuk előnyt élveznek, mert mi mégiscsak közéleti-politikai anyagokat írunk feszt. Sajnálom mindet!

De, ők, mint mondtam is akkor, egy ízig-vérig pécsi zenekar. Meg azt is, hogy nincsen rendben, hogy vannak olyan zenekarok, mint a Perfect Symmetry, amelyek gyakorlatilag nem jutnak el a közönséghez. Ehhez képest az ország nagy része fújta valamikor, hogy a szerelem is napolaj stb stb. De a kereskedelmi rádiók ennek a műfajnak a legnagyszerűbb zenekaraitól sem játszanak, szóval azért nem olyan meglepő ez.

 

Az már annál inkább, hogy a Perfect Symmetry ma is létezik, gyakorlatilag hobbizenekar,nagyon magas színvonalon, saját pénzből működtetve, mert fontosnak tartják, és talán egy kicsit még bíznak benne, hogy egyszer ez változhat. És emiatt bárhány kalapom is lenne, emelném Kusinka Tamásék előtt. Erős párhuzamot érzek a Perfect Symmetry és a Szabad Pécs közt: ők sem adták, adják fel, szinte teljesen irracionális, amit csinálnak, de csinálják, teszzi,, mert szeretik, mert hisznek benne, mert fontosnak tartják, mert szívvel és lélekkel csinálják, nem kímélik magukat, vállalnak nem kis áldozatot azért, hogy értéket hozzanak létre. Szinte példa nélküli az országban az, hogy ennyi időn át, ennyi és ilyen minőségű albumot adnak ki. Hogy egy zenekar ilyen sok olyan dalt jegyez, amelyet egy ideális világban játszanak a rádiók.

A kezdetektől Symmetry-rajongó vagyok. És nekik még az is jól áll, hogy magyarul énekelnek (váltottak), míg a stílust alapvetően angol nyelvhez kötjük. Bár számos formációban működtek az elmúlt 22 év alatt, mióta 1996-ban kijött az első (több, mint) demó, a Dream and Reality. A lemez erős debütálást jelentett, azóta is a kedvencek közt van,, de aztán csak egyre jobb és jobb albumok követték.

A Symmetry előtt a Broken Memory játszik, 20 órától, már őket is nagyon ajánljuk, utánuk pedig a Soul Mirror jön, szóval jó kis este lesz.

ÉS A VÉGÉRE EGY ÁTDOLGOZÁS AMY WINEHOUSE-TÓL ÉS EGY A MAIDEN-TÓL

Perfect Symmetry

Kálmán Kata – ének 

Kusinka Tamás – gitár

Cselényi Ferenc – gitár

Kovács Péter – billentyűs hangszerek

Szkróbó Szabolcs – basszusgitár

Valentai Attila – dob

KategóriákMETÁL