A tangó egy vallomás. E sorok írójának meg Al Pacino tánca az Egy asszony illatából. Bárhogy is, a tangó biztosan az a tánc, amit mindenki ismer, ami senkit sem hagy hidegen, és amit mindenki meg akar tanulni, vagy még jobban művelni. De mi van akkor, ha van egy olyan város, amely betiltotta a tangót? Mert Pécs, képzeljék, ezek közé tartozott. Mostantól azonban már nem tilos a tangó.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A tangóval kapcsolatos jogi  rendezés a kulturális bizottság elnökének, Horváth Tamásnak jutott az eszébe, legalábbis ő nyújtotta be az előterjesztést. A közgyűlés elé terjesztett szöveg annak taglalásával kezdődik, hogy a tánc a legősibb művészet, ugyanakkor a legfiatalabb is, hiszen a legkésőbb vált önálló műfajjá.

Majd arra emlékeztet, illetve sokkal inkább azt mondja el, hogy 1922 márciusában, a farsangi szezon után Pécsett a rendőrkapitányság betiltotta a tangót, a shimmyt, a one steppet, a two steppet és a foxtrottot. A korabeli, hivatalos indoklás szerint ezek a táncok „sértik az ízlést, a közerkölcsöt, mert az erotikát szolgálják és nem a szórakozást”.

A pécsi tánctanárok, egzisztenciális okokból fellebbeztek a rendelet ellen. Arra hivatkoztak, hogy a régi táncokat mindenki ismeri, azokat nem szükséges tanítani, de különösen azt nehezményezték, hogy ez a tiltás csupán Pécset érinti. A panaszt azonban elutasította a fellebbezést, az ügy a Belügyminisztérium elé került, majd egészen szeptemberig elhúzódott, amikor is a Magyar Tánctanítók Országos Egyesülete Budapesten megállapodott abban, hogy az országban egységesen, erotikamentesen tanítják a modern táncokat. Végül egy bemutató keretében mutatták be elképzeléseiket, amelyen részt vett mind a belügyminiszter, mind a polgármesterek. A következő téli szezonban a tánctanárok ismét oktathatták Pécsett is a shimmyt és a többi modern táncot, de csupán letompítva, az országos standardnak megfelelelően. És ez az ügy aztán ezzel a momentummal ért egy nagyon hosszú nyugvópontjára.

Most viszont Horváth Tamás azt írta, hogy tekintettel arra, hogy Pécs városa népszerűsíteni kívánja a világon mindenütt táncolt tangót, és egyben gazdagítaná az amúgy is színes helyi kulturális palettát, ezért szimbolikusan szándékát szeretné kifejezni, hogy a jövőben ismételten korlátozásoktól mentesen, bárki, bármikor gyakorolhassa azt.

Mint írják, a „szabad a tánc” aktuális mozzanataként az önkormányzat felvette a kapcsolatot az argentin nagykövettel, aki szintén támogatja és jelenlétével megtiszteli a Pécsi Tangó Ünnepet, mely a szándéknyilatkozat meghozatala után, 2021. szeptember 23-án kerül megrendezésre, az éppen zajló pécsi, XV. Nemzetközi Tánctalálkozó keretében, csütörtökön délután ötkor a Széchenyi téren.

A javaslatot megszavazták, nagy-nagy egyetértéssel.

Senki kedvét nem szeretnénk elvenni a pécsi főtéri tangózástól, sőt, de megjegyezzük, hogy ha jól értettük a tervek, vagy a nagy fogadkozások alapján, a pécsi képviselők egy része is ott lesz és tangózni fog.

KategóriákMETÁL