A Fidesznek nem sikerült megszereznie a mandátumok kétharmadát, európai pozíciója pedig instabillá vált, írja hétfő elemzésében a Political Capital. A Fidesz az Európai Néppárton belül sok ellenséget szerzett magának, miközbe az olasz populuista Salvini-féle pártszövetséghez csatlakozva befolyása jelentősen csökkenne. A Political Capitak szerint a Fidesz a belpolitikai érdekei oltárán, egy Európai Néppárt elleni kampánnyal feláldozta az európai parlamenti pozícióját. A Fidesz nagy (de nem rekord) arányú hazai győzelme ugyanis szerintük európai szinten csökkenő befolyással párosul.

A Political Capital elemzésének főbb megállapításai címszavakban:

A cikk a hirdetés után folytatódikAz EP-választás következményei az európai színtéren

•       A mainstream továbbra is erős; fragmentáltabb, de nem euroszkeptikus EP alakulhat.

•       Elhúzódó játszma során választják majd meg az Európai Bizottság elnökét.

•       A V4-országokban is erősödtek az euroszkeptikus és a liberális pártok is.

•       A Putyin-barát szélsőjobb- és szélsőbaloldali pártok erősödésével erősödik majd a Kreml hangja az Európai Parlamentben.

Az EP-választás következményei Magyarországon

•       Az EP-választás hazai eredménye az identitáspolitika és a társadalom politikai polarizációjának további erősödését vetíti előre.

•       Az összefogás-mantrával kampányoló MSZP-Párbeszéd kudarcot vallott, míg az önálló arcéllel is rendelkező, a kormányoldallal való kollaboráció gyanúját elkerülő pártok előretörtek.

•       A hatékonyan működő kormánypárti mozgósítási gépezet az egyre autokratikusabb politikai rendszer egésze által biztosított anyagi és szervezeti erőforrásbeli fölényen nyugszik. De a kormánypárt korántsem olyan erős, mint amilyennek mutatja magát.

A teljes elemzés EZEN AZ OLDALON olvasható el.

KategóriákPOP