A Fidesz őszi győzelmével Kővári János és az ÖPE is nagyot nyerhet. Ha viszont buknak, az a Fidesz-szatelit politikus közéleti karrierjének végét is jelentheti.

A Fidesz őszi győzelmével Kővári János és az ÖPE is nagyot nyerhet. Ha viszont buknak, az a Fidesz-szatelit politikus közéleti karrierjének végét is jelentheti. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



Tegnap bejelentették, amit már régóta sejtett mindenki, aki kicsit jobban figyeli a pécsi politikai-közéleti eseményeket és megnyilvánulásokat: közösen indul az önkormányzati választáson a Fidesz és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE). Ja, majdnem kifelejtettem, a KDNP is!!! 

A közös indulás azt jelenti, hogy egyetlen listát állítanak, tehát 18 Fidesz-KDNP-ÖPE-jelölt lesz, és az ÖPE-elnök Kővári János nem indul el Vári Attilával, a Fidesz tudomásunk szerint még mindig nem hivatalos polgármesterjelöltjével szemben ősszel.

A fagyos viszonytól a közös indulásig

Hónapok óta elég egyértelmű jelei voltak ennek. Bár Kőváriék sosem politizáltak klasszikus ellenzéki pozícióból, a 2014 óta tartó önkormányzati ciklusnak volt olyan, igaz, nem túl hosszú szakasza, rögtön az elején, amikor kifejezetten fagyos volt a 2010-14-es ciklusban a parlament Fidesz-frakciójában ülő, később az országos politikából félretolt Kővári viszonya a Fidesszel. Még önkormányzati vizsgálóbizottság is alakult, ami Kővári civil pénzosztásait próbált fogást találni az önkormányzati média hathatós segítségével, de mint minden ilyen pécsi bizottságosdinak, természetesen ennek sem lett semmilyen komoly következménye. A fagy aztán később gyorsan engedett, ráadásul, ha valós is volt a mosolyszünet, nem a helyi Fidesz egészére vonatkozott. Páva Zsolttal például köztudottan kifejezetten baráti, bizalmas kapcsolatban maradt Kővári abban az időszakban is, a polgármester ajtaja végig nyitva állt számára az elmúlt években. 

A pécsi közgyűlésben Kővári játszotta a konstruktív ellenzéki szerepét 2014 óta. Míg az ellenzéki pártok képviselői statisztaszerepbe kényszerültek, az öpés módosító javaslatokat, előterjesztéseket viszonylag gyakran elfogadta a fideszes többség, még rendkívüli ülést is sikerült összehívnia Kővárinak, ami “sima, mezei” ellenzékiként aligha sikerült volna. Ezt Kővári rendre úgy magyarázta, hogy míg az ellenzéki pártok (MSZP, DK, Jobbik, LMP) destruktívan politizálnak, az ÖPE építő jelleggel kritizál és megoldási javaslatokat nyújt a városvezetés számára.

Kővári János egy zöld tematikájú kiállításon a pécsi Széchenyi téren – Forrás: Kővári János Facebook oldala

Úgy tudjuk, Kővári korábban nagyon szerette volna, ha a Fidesz beáll mögé, és ő indulhat kvázi civil, független polgármesterjelöltként a 2019-es önkormányzati választáson. Fontos volt számára, hogy saját médiája legyen, 2017-ben újságot is indított, aminek szavazásán egyébként nemrég ő gyűjtötte be a legtöbb szavazatot mint polgármesterjelölt. 

Nem tudjuk, volt-e valaha ennek a tervnek (Fidesz által támogatott Kővári) akár minimális esélye a megvalósulásra, de annyi biztos, hogy legalább fél évvel ezelőtt a kormánypárti illetékes stratégák már új, friss arcban, olyan, nem feltétlenül a politikából érkező polgármesterjelöltben gondolkodtak, akit nem lehet közvetlenül a mostani, a közmegegyezés szerint sikertelen városvezetéshez kötni. Már akkor felröppent a volt budapesti vízilabdázó, PSN-vezér Vári Attila neve, akinél jobbat aztán láthatólag nem is tudtak találni a faladatra.

Valamit valamiért: a visszalépés ára

Ahogy egyre biztosabbá vált Vári indulása és kiderült, az ellenzéki pártok összefognak és közös listát, valamint polgármesterjelöltet állítanak (az LMP csak később ugrott ki ebből), úgy változtatott politikáján és retorikáján az ÖPE. A korábbi minimális kritikai tartalom eltűnt, közleményeikben, sajtótájékoztatóikon úgy szólaltak meg, mintha a városvezetést képviselnék. A képviselőjelölti bemutatásra mindössze öt személyt “hozott el” Kővári, ami már akkor arra utalt, hogy nem lesz az ÖPÉ-nek minden pécsi körzetben embere, magyarán készül valami a háttérben a Fidesszel. Kővári az elmúlt hónapokban nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy beleszálljon Péterffy Attilába, az ellenzék polgármesterjelöltjébe vagy az összefogó ellenzéki pártokba. Az ÖPE-elnök ráadásul tavasszal önkormányzati feladatot is kapott, ő koordinálja a város zöld főváros pályázatát, egy programot is meghirdetett a napokban ennek kapcsán, amit nehéz volt nem a város hivatalos programjaként értelmezni. Ezzel az is körvonalazódik, mi volt a deal, a Nagy Egyezség a Fidesz és az ÖPE között. Úgy tűnik, ha nyer a Fidesz-ÖPE koalíció, Kőváriék komoly szerepet kaphatnak a város későbbi zöld tematikájú projektjeiben és beruházásaiban, amit az unió egyébként kiemelten támogat az új finanszírozási ciklusban. Az sem kizárt, sőt, vannak erre utaló értesüléseink, hogy egy alpolgármesteri pozíció is leeshet a teherautóról az ÖPÉ-nek, de ez inkább presztízsértékű pozíció, a zöld vonal sokkal komolyabb súllyal eshetett latba a háttértárgyalásokon. (A másik alpolgármester információink szerint Hári József jelenleg fideszes önkormányzati képviselő lehet.)

Néhány napja nem tartottunk volna elképzelhetetlennek egy olyan forgatókönyvet sem, hogy csak képviselőjelölti szinten koordinál a Fidesz és az ÖPE, de Kővári nem lép vissza, hogy a Fideszben és Pávában csalódott szavazók egy részét “lekösse”, ne engedje az ellenzékhez és Péterffyhez vándorolni. Ezek szerint azonban a Fideszben úgy látták, hogy az ÖPE és Kővári külön indulása őket gyengítené jobban, tőlük vinne el inkább szavazatokat és nem az ellenzéktől és annak polgármesterjelöltjétől.

Első pillantásra tehát úgy tűnik, hogy Kővári kihozta a maximumot ebből a helyzetből, de nem kis kockázatot is rejt számára, hogy formálisan is újra összebútorozott a Fidesszel. 2014-ben a polgármesterválasztáson majdnem 11 százalékot, több mint 4600 szavazatot szerezve a negyedik lett Kővári, az ÖPE jelöltjei pedig átlagosan 12 százalékos eredményt értek el a körzetekben. Azóta nem mérették meg magukat, a tavalyi országgyűlési választáson sem indult egyéniben jelöltjük egyik pécsi választókerületben sem, az idei európai választáson pedig, helyi politikai formáció lévén, nem vettek részt. A tavalyi és az idei voksolás után mind a Fideszről, mind az ellenzéki pártokról elég pontosan tudható, jelenleg mennyire erősek Pécsett, Kőváriékról nem, az ÖPE sötét ló egyelőre, nem tudni, erősödtek vagy gyengültek 2014 óta. Az is nagy kérdés, szimpatizánsaik hogyan fogadják a Fidesszel való egyértelmű összeállást.

2014-ben a Fidesznek nem volt szüksége az ÖPÉ-re ahhoz, hogy nyerjen. Az ellenzéki pártok külön indultak, ráadásul az MSZP csak nagyon későn jelentette be polgármesterjelöltjét, aki nem is volt széles körben ismert a városban. Így hiába teljesített szokás szerint jóval gyengébben a Fidesz Pécsett, mint országosan, nem csak a 19 körzetben nyertek simán, hanem Pávának sem kellett izgulnia, noha ennél kevesebb szavazattal Pécsett csak egyvalaki lett polgármester 1990 óta: ő maga 1994-ben. 2019-re viszont megváltozott a helyzet az ellenzéki térfélen, a szavazók összefogáspártisága összeterelte a pártokat az önkormányzati választásra, így nagyon kapaszkodnia kell a Fidesznek, ha nem akar elbukni az egyik legkevésbé fideszes megyeszékhelyen. 

Nem is lehetett volna másképp

A Fidesz-ÖPE szövetség ebből következően valójában szükségszerű volt. A Fidesznek azért, mert relatíve gyenge Pécsett és minden szavazatra (és bevethető, esélyes képviselőjelöltre) szüksége van. Az új politikai helyzetben, egy összefogó ellenzékkel szemben nem merték megkockáztatni, hogy – ahogy 2014-ben – Kőváriék külön induljanak. Köváriéknak pedig azért, mert önállóan súlytalanok, hatalmi ambícióik külön indulva nem lehetnek, az ellenzéki összefogáshoz pedig semmi közük, így tulajdonképpen ők is kényszerhelyzetben voltak. Persze dönthettek volna úgy, hogy külön indulnak, de Kővárinak láthatólag sokkal nagyobb ambíciói vannak annál, mint hogy a közgyűlésben üldögéljen tizennyolcadik senkiként. Éppen ezért kénytelen volt kockáztatni: túllépett azon, hogy most sem lesz belőle polgármester, és – feladva a látszatfüggetlen imázst – a hatalma elvesztésétől joggal tartó Fidesznél jó pozíciót sikerült kiharcolnia. Ha nyernek, sokkal közelebb kerül a húsosfazékhoz (zöld beruházások, programok, pályázatok), nagy eséllyel a közvetlen városvezetés tagja lesz, és ki tudja, egyszer talán eljön az ő ideje is, akár már 2024-ben.

Gondot az okozhat számára, ha buknak. Még egyszer ugyanis elég nehéz lesz elhitetnie, hogy a Fidesztől független politikai entitás az általa vezetett, névleg civil szervezet és ő maga. A Fideszen belül pedig nem valószínű, hogy kapna még egy esélyt a javításra. Egy választási kudarc tehát, noha a testületbe néhány öpéssel együtt bejuthat, Kővári politikai karrierjének utolsó, nem túl jelentős fázisát, tulajdonképpen végét eredményezné.

Dupla vagy semmi tehát: október közepén kiderül, mekkora játékos Kővári János.

KategóriákMETÁL