Országos felháborodást és vitát generált a HírTv riportja, amelyet Bogdán Lászlóról, Cserdi polgármesteréről forgatott. Már az előzetesként kitett Facebook-poszt is, mivel már ott ellőtték azt az infót, ami tényleg el is hangzik a műsorban, hogy Bogdánt majdnem elgázolták egy zebrán és egy fórum után hátulról megrúgták. Aztán jelentek meg olyan információk, amelyek szerint Bogdán akár az egész történetet kitalálhatta, ráadásul egy, főként cigányok által felkeresett fórumról volt szó, amely után az inzultus érhette a cserdi polgármestert.

A cikk a hirdetés után folytatódik



?Kezd elegem lenni ebből a balkáni néptörzsből származó, lelkében még mindig román rabszolga médiapöcsből. A múlt héten azt hazudta Konok Péternek, hogy a polgárjogi akademián tartott vitánk után ?leköpdösték, megrugdosták? – ezt a bejegyzést/üzenetet Horváth Aladár romajogi aktivista írta Bogdán Lászlóról.

Cserdi polgármesterével kedden késő este tudtunk végül beszélni, azóta első alkalommal, hogy a múlt hét végén sugározta az HírTv a róla szóló riportfilmet, amely aztán megosztotta az országot. 

Bogdán László a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy készít egy pólót, amelyre Horváth Aladár arcképét szitáztatja majd fel, egy szövegbuborékkal, amelyben a fenti, őróla mondott Horváth-idézet lesz látható. Horváth Aladár gondolatsora szerinte meggondolatlan és enyhén rasszista.

Ugyanakkor ez mindig emlékeztetni fogja arra, mit is kapott ?az övéitől?, miközben csak jót akart tenni, meg kimondani, és nem elhallgatni az igazságot, mivel az szerinte nem vezet sehová. Szerinte, ha ezt  pl. egy jobbikos politikus mondta volna rá, akkor uniós szinten is kikelnek a nyilatkozattévő ellen.

Ismert, hogy országos médiaügy lett abból, hogy a köcsögmentesítési programjáról, szókimondásáról ismert, cigány ételeket egy cigány márkanév alá rendező, Cserdiben néhány év alatt bűnözésmentes falut csináló polgármestert el akarták gázolni, illetve hátulról megrúgták és leköpték. Majd abból, hogy még az is lehetséges, hogy ez az egész talán nem is igaz, csak a tévé vagy Bogdán, vagy a tévé és Bogdán együtt találták ki az egészet. Sőt, többször is felmerült, hogy a sztori nem stimmel, már akkor is, amikor újra megszólalt. (Nem kérdeztük ezt külön, de egyértelmű volt, hogy a HírTv megkérdette Bogdánt arra, hogy ameddig a műsort nem sugározzák, ne nyilatkozzon, amit tartott még akkor is, amikor az előzetesnek szánt Facebook-poszt megjelent.)

Péterfi Judit Privátszféra című műsorának Bogdán Lászlóról szóló adása 

A zebrán majdnem-elgázoláshoz ráadásul az a hír is társult, hogy amiatt történt mindez, mert Bogdán László korábban felajánlotta, hogy Cserdiben fogadnák azokat a menekült gyerekeket, akik a helyiek egy részének a felháborodása miatt végül Őcsényben nem üdülhettek, mert az őket fogadó vállalkozót megfenyegették.

Egy nap múlva pedig az is kiderült, hogy az a fórumot, amelyről Bogdán beszélt, Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista, a Roma Parlament egyesület elnöke hívta össze.

Akinek van kedve, a teljes kétórás videót is érdemes végignézni, tanulságos, de amit többen kifogásoltak az utolsó 20-25 percben történt, amikor Zsigó jenő szociológus-népművelő kapott szót.

Megszólalt ugyanis Horváth Aladár is az ügyben, aki azt mondta, nem történt semmilyen bántalmazás, ő biztos ebben, mert elkísérte a taxihoz a cserdi polgármestert, és őt ott semmilyen inzultus nem érte. Ugyanakkor jogi útra terelheti az ügyet, mert  szerinte őt is, más szervezőket és a szervezetét hamis állítással hozták hírbe.

?Nem vádaskodtam, nem neveztem meg a fórumot, nem mondtam neveket, sem Horváth Aladárét sem másét, mégis magukra vették, magukra ismertek? – fogalmazott lapunknak a cserdi polgármester.

Bogdán László elmondta, hogy nincs oka álhírekkel rossz hírbe hozni a Roma Parlamentet. Nem feltételezett semmi rossz szándékot, mert akkor el sem vállalta volna a felkérést. Viszont tény, hogy távozáskor valaki belé rúgott. 

Őszintén remélem, hogy ez a valaki nemcsak a sötétben tud bátor lenni, hanem előáll a napokban, és nyíltan vállalja a tettét. A nézeteimet és tetteimet kritizáló vitát ugyanis el tudom viselni, de azt nem, ha valaki nem vállalja a tetteit.

Bogdán László ezért azt mondta, hogy a fórumon felszólalók kritikáját vette, az építő jellegűeket igyekszik hasznosítani, de megalázónak tartja, hogy éppen a legsúlyosabb kritikákra (Megj: az utolsó kérdező-felszólaló, Zsigó Jenő szavaira – B. A.) nem volt lehetősége reagálni, pedig a beszélgetés kezdetén jelezte, hogy meddig tud a rendezvénzen maradni.

A fórumon Vona Gáborhoz hasonlították, olyan embernek írták le, aki többet árt a cigányságnak, mint egy jobbikos, amit kikér magának. (Ismert Bogdán azon kijelentése, amit szintén a HírTV-n tett korábban, hogy ha Vona Gábor lesz Magyarország következő miniszterelnöke, akkor ő felköti magát.)

A felszólalók azzal is vádolták, hogy elveszi a cigány emberek önbecsülését, a javítóintézetekben és a börtönökben való nagyon magas létszámarány felemlegetésével pedig szélsőjobboldali szólamokat pendít meg, ezért is lehet olyan szimpatikus a többségi társadalom tagjainak a körében Bogdán Horváth Aladár vagy Zsigó Jenő cigány polgárjogi aktivista, népművelő-szociológus szerint. Bogdán László viszont azzal érvelt a Szabad Pécsnek, hogy a kommunikációjának a hátterében a problémák megoldása a célja, és nem a problémák takargatása.

?Ha nem látunk tisztán, akkor nem is tudunk megfelelő válaszokat adni, és nem tudunk egyről a kettőre jutni. Néha szembe kell nézni a tényekkel, még ha fájnak is. A kritikákkal ellentétben éppen az emberek önbecsülését kívánom fokozni, azzal, hogy elviszem a gyerekeket az egyetemekre, a lakosokat pedig a közmunka helyett inkább munkahelyekre igyekszem elhelyezni akár személyes kapcsolataim által is.?

Cserdi polgármestere azt hangsúlyozta, hogy őt egy beszélgetésre invitálták, de a fórumon, majd azt követően is úgy érezte, hogy valójában egy tetemre hívásra ment. 

Horváth Aladár egyébként úgy nyilatkozott ott is, később is, hogy a cserdi modellt akarták megvitatni, hogy az miért működik vagy miért nem működik, mely részei azok, amelyek szerintük vállalhatatlanok, és mik azok Bogdán médiaszereplései során rendszeresen mondott kommunikációjában, amivel nagyon nem elégedettek, mert szerintük azzal rengeteget árt a cigányságnak Bogdán.

Cserdi polgármestere azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy mélységesen elszomorította Horváth Aladár reakciója. Szerinte ugyanis, ahogyan neki sincs, Horváthnak sincs hátul szeme, nem láthatta, hogy mi történt. Már sötét volt, ő Horváth mögött gyalogolt elhagyva az épületet, amikor őt hátulról megrúgták és leköpték. Tehát újra, lapunknak is megerősítette, hogy az eset megtörtént, s úgy történt, ahogyan eddig is mondta. Hogy kik voltak? A válasz szeint a sötétben nem látta. Nem érti, hogy mikor meghívója (Horváth Aladár) tudomására jutott, hogy mi történt a távozáskor, akkor, miért nem próbált ő maga utánajárni a dolgoknak, hiszen ez komoly dolog, és ilyet nyilván nem állít senki sem csak úgy magától.

?Jól esett volna, ha a gyalázkodó Facebook-bejegyés helyett inkább elhatárolódik az esettől és mindent megtesz, ami rajta múlik, hogy kiderüljön ki és miért tette, amit tett, ha ez még kideríthető.?

Az ügy kapcsán egy mérhetetlenül keserű lelkületű nyilatkozatot és hozzáállást kapott, ami szerinte nem méltó a polgári jogi aktivistához. Bogdán László abban a reményben vállalta el a meghívást, hogy a rendezvény kapcsán valamiféle összefogás fog történni a cigányság érdekében, de sajnos nem ez történt. Egy dolgot mindenképpen tanult az elmúlt hetekben történtekből: a jövőben sokkal jobban fog vigyázni magára, és amikor csak megteheti, hogy valaki elkísérje lehetőleg nem fog egyedül elmenni sehová sem.

Az a zebra, az Pécsett volt

A Privátszférában, a HírTv riportműsorában felmelegetett zebrán való incidens azonban nem ott és akkor, nem Budapesten, és nem is Cserdiben történt (ott nincs is zebra), hanem Pécsett, ezt valószínűleg többen is félreértették.

?Egy zebrán indultam át, egy autó felém hajtott, majd erősen lefékezett, kiszállt belőle három alak, méregetni kezdtek, majd szidalmazni. At nem  hiszem, hogy követtek volna, hanem ez egy spontán, hirtelenreakció volt/lehetett amikor meglátták, hogy ki került eléjük. ?Soros köcsögének? hívtak és Őcsényt emlegették?.

Bogdán Lászlóval ilyen még előtte sosem történt. Teljesen leblokkolt, és félt is. Azóta vannak olyan esetek, amikor úgy érzi, hogy hátra kell néznie. Előtte is kapott már névtelen, sokszor kézzel írt leveleket, esetleg szolídabb telefonos fenyegetést,  amiket nem vett komolyan. És az is biztos, hogy ezek az esetek azóta szaporodtak meg, amióta a  HírTv Szabadfogás című műsorában szerepel rendszeresen, minősíthetetlen kommenteket beszólásokat kap a hétköznapokban is, de igaz, egy csomó jóérzésű ember is megtalálja amiatt.

Nem akar profi politikus lenni

A Szabad Pécs úgy tudta, hogy Bogdán Lászlót megkereste minden parlamenti párt valamilyen felkéréssel (kivéve a Jobbikot), amit konkrét nevek és pozíciók említése nélkül megerősített lapunknak, de azt is elmondta, hogy mindenkit kikosarazott, illetve abban a tekintetben senkit sem, hogy a falujáért és a cigányságért, illetve az országért hajlandó minden jószándékú, segítőkész emberrel együtt dolgozni, pártállástól függetlenül.

A kormányzat különböző lépéseit időnként bírálta, a cigánypolitikát is, de mint mondta, a mostani kormányban is vannak olyan emberek, akiket nagyon tisztel, és akikkel jól tud együttműködni, akik teszik a dolgukat, segítőkészek, jó döntéseket hoznak. Szerinte ezt kellene tenni mindenkinek, ez a jó irány. Pozíciót, tisztséget azonban nem vállal és nem vállalt el.

Úgy fogalmazott, hogy jó neki az, amit eddig is tett, hogy járhatja az országot, segít annak, aki megkéri.

?Ennél több, bármilyen konkrét tisztség, magasabb poízció már túl komoly dolog lenne. Van kellő önkritikám.?

Egyébként soha, semmilyen pártnak, vagy szervezetnek nem adott okot arra, hogy beskatulyázzák, sem most, sem az előző kormányok idején. Nincs ilyen igénye, hogy bárkié legyen. Sokan beszéltek vele, sokan fotózkodtak vele. Még jobbikos politikussal is beszélt. A Jobbiktól ugyan ódzkodik, de az emberektől ott sem.

Nem csak Horváth Aladár szavai, de a nagypolitika és a média működése is elkeserítette abból a szempontból, hogy az a kijelentése, ?egy emberi minimum?, hogy befogad néhány menekült gyermeket pár napra Cserdibe, sokkal nagyobb port vert fel, mint az, hogy a Farkas Flóriánhoz köthető Híd a munkába című programban gyakorlatilag eltűnt akár ötmillliárd forint is.

Annak örülne, ha végre a cigányügy nem egy megoldhatatlan probléma, hanem egy megoldható feladat lenne a döntéshozók számára. Ugyanis az elmúlt évtizedekben a hazai cigányság helyzete nemhogy javult volna, hanem kifejezetten romlott. Álláspontja szerint a legtöbbet azzal ártunk, ha becsapjuk önmagunkat.

Iszonyú sok a bezzeg az országban

A többségi társadalom tagjaitól rendszeresen azt hallja, hogy nekik is van egy-egy cigány ismerősük, innen vagy onnan, és bezzeg ő milyen rendes ember. Sok, nagyon sok ilyen bezzeg van ebben az országban, de még ez a sok bezzeg is oda vezet, hogy mégis megerősödtek a szélsőséges pártok. Bogdán László azt szeretné, hogy az emberek ne hordozzanak előítéleteket, ne féljenek a más kultúrájú emberek megismerésétől, legyenek azok az országon belüliek avagy a határainkon túl élők, mert, mint már korábban is mondta:

?Magyarország nem fekete vagy fehér. Attól szép a nemzet, hogy sokszínű?.

Horváth Aladár a HírTv szerda esti híradójában azt mondta, hogy nem érti Bogdánt, szerinte a cserdi polgármester egyfajta metafórakénz használta, hogy őt bántalmazták, mert esetleg úgy érezte, hogy szóval inzultálták a fórumon, és beleragadt a történetbe, és valóságként éli meg. De ez már nem őrá tartozik, hanem egy pszichológus vagy pszichiáter területe.

Ennél cifrábbakat is írt Horváth Aladár az interneten, a saját személyes Facebook-oldalán egy, az esettel kapcsolatos terjedelmes vitában, ahol többen is Bogdán védelmére keltek.

Például ezt

?A lecsó-kultúrára lebutított cigány világra büszke lehet egy mai cigány/roma? A kukában és a turiban turkáló cigány polgármester a minta? A leereszkedő, rabszolga mentalitású és önostorozó cigány rokonszenves lehet a rasszisták számára, de egy demokrata (vagyis az emberek közötti egyenlőséget fontosnak tartó) számára nem lehet az, függetlenül, hogy gadzsómagyar vagy, s még inkább, ha cigánymagyar!?

Vagy ezt

?Bogdán kommunikációjában a rasszista, sztereotip romakép alapállításai szerepelnek, olyan kontextusban, hogy ő mint cigány igazolja ezeket, innen a rokonszenv felé, de mint polgármester, aki koncepcióval. pénzzel és hatalommal rendelkezik, tudja a megoldást is: egyedül ő képes a bűnözőből bárányt, a kurvából egyetemistát, a munkakerülő, lusta cigányból a „közfogiból” a munkaerőpiacra kivezetett élmunkást varázsolni. Így aztán duplán hős, már-már szent.?

Igaz, volt, hogy egy kicsit dicsérte is a cserdi polgármestert

?Bogdán sikereit elismerjük, és a helyén kezeljük. Ahogy jónéhány polgármester, ő is közösséget, és rendet próbál teremteni, munkát adni a falu segítségre szoruló, leszakadt rétegének. Rövid távon, mindenképp sikerrel. Ezt lehetne ugyanúgy csöndben, a munkára koncentrálva csinálni, ahogy teszik mások. Ő azonban cigány projektet kreált magának, hogy bekerülhessen a médiába. Önmagát is szerette volna megmutatni, meg példát is mutatni, hogy kövessék. Valószínűleg támogatást is remélt a faluja számára. Ezért találhatta ki a „köcsögmentesítést”, amivel az egész ország megismerte; pedig tudhatta megerősíti a „cigánybűnözés”-t, és sokszázezer cigányt megsért.?

Egy menekült családot fog befogadni, és a saját házában laknak majd egy éjszakára

Bogdán László Őcsényről szólva kérdésünkre kijelentette, hogy éppen szervezés alatt van az ügy, akár már napokon belül megérkezhetnek hozzá. A polgármester a saját házában fog elszállásolni egy menekült családot, öt főt, és ami biztosan lesz, az egy közös főzés. Természetesen cigány lecsót készít, erősen. 

Elmondta, hogy a cigány lecsó a hozzávalók felhasználásának a sorrendjében különbözik a rendes lecsótól, és abban, hogy teljesen le vannak sütve az alapanyagok, szinte a felismerhetetlenségig, és ha van rá mód, kerülhet bele hús is, leginkább tyúkhús vagy oldalas.

Nagyjából száz cserdiben élő felnőttel beszélt a menekültekről, mielőtt bejelentette

Felvetettük Bogdánnak, hogy érte őt olyan vád is az őcsényi bejelentése után (leginkább a kormánybarát sajtó és trollhadsereg által), hogy ezzel is a saját imázsát és politikai karrierjét építette, a helyiket pedig meg sem kérdezte róla, hogy akarnak-e menekülteket a faluba.

Valóban nem kérdeztem meg mind a 426, Cserdiben lakó embert, de nagyjából száz felnőttet, minden harmadik választópolgárt személyesen megkérdeztem és közülük senki sem mondott nemet. Szerintem ez egy elég erős felhatalmazás. Végül egy menekült család marad nála, egy éjszakára, két napra, és ez nem is pihenés vagy üdülés lesz, ami a menekült gyerekeknek lett volna Őcsényben, hanem inkább csak egy  kis lélekfinomítás.

A konyha nyelve nemzetközi, ezen keresztül érdemes a cigányságnak közelednie

Amúgy egyébként érdekli a menekültkérdés és a közel-keleti országok kultúrája is. Úgy tudja, olyan család érkezik hozzá, akik egy csöppet már beszélnek magyarul, de lesz tolmács is velük, de szerinte amúgy is meg fogják érteni egymást, mert az elfogadás lesz a lényeg, a konyha nyelve pedig nemzetközi, kultúrákon átívelő, ezért is gondolja, hogy a cigányságnak érdemes a többségi társadalom felé is a konyhán kersztül közelítenie.

FRISSÍTÉS 13.55

A cserdi polgármestert ért állítólagos fizikai inzultussal kapcsolatos médiahírek kapcsán a pécsi önkormányzat által. fenntartott portál, a PécsMa.hu is foglalkozott csütörtökön Bogdán Lászlóval, ebben a cikkben. Azt írták egybek mellett, hogy a Reader?s Digest magazin által 2009-ben az Év hősévé választott faluvezető 2010-ben nagy tételben tulajdonított el társával mobiltelefonokat, alkatrészeket és tartozékokat, amiért 2014-ben másodfokon, jogerősen elítélte a bíróság. Bogdán László korábban az azóta már megszűnt pécsi Elcoteq termelési vezetőjeként dolgozott, még akkor, 2010-ben wemeltek vádat ellene. Mint írják, Bogdánfeladata volt az Elcoteq raktárában lévő valamennyi árucikk, amelyek felett felügyeletet gyakorolt, tárolásukat, kezelésüket látta el. A polgármester 2010 februárjától több mint három hónapon keresztül – egy másik vádlottal együtt – az ellenőrzési szabályokat ismerve, és annak hiányosságait kihasználva, nagy tételben különböző mobiltelefonokat, alkatrészeket és tartozékokat vitetett ki a gyár területéről, tulajdonított el. Bogdán Lászlót ezért jogerősen sikkasztásért és társtettesként elkövetett sikkasztásért két év börtönre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, amit négy év próbaidőre felfüggesztettek. A közügyektől nem tiltották el, ezért maradhatott polgármester Cserdiben. Kereste lapunk emiatt csütörtökön is Bogdán Lászlót, de egyelőre ma még nem tudtunk vele beszélni.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

KategóriákMETÁL