Mégpedig Kóbor József sugárfizikus, pécsi LMP-s városházi képviselő és az EU Régiók Bizottságának tagja. A hírt vasárnap délelőtt Keresztes László Lóránt jelentette be a Facebookon. Pontosítunk: szombaton este Kóbor József politikusi oldalán jelent meg

A cikk a hirdetés után folytatódik



Habár korábban többször is lenyilatkozták azt az LMP részéről, hogy nem lesz saját polgármesterjelöltjük, most kiderült, hogy mégis beszállnak ezen a téren is a versenybe. Azt már korábban jelezték, hogy mind a 18 körzetben lesz saját jelöltjük. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy összeállt a jelöltek listája és hamarosan be is mutatja őket a Lehet Más a Politika.

11. 25: Pontosítjuk a leadben foglaltakat – mi Keresztes László Lóránt vasárnap délelőtti Facebook-bejegyzését vettük észre, a hírt elsőként, szombaton késő este maga a polgármesteraspiráns, Kóbor József jelentette be a saját politikusi Facebook-oldalán.

Keresztes László Lóránt bejegyzését az alábbiakban változtatás nélkül közöljük. 

„PÉCSI és ZÖLD – az LMP pécsi polgármester-jelöltje dr. KÓBOR József biofizikus, sugárvédelmi szakértő, több évtizedes környezetvédelmi szakértő/aktivista múlttal, és öt éves önkormányzati képviselői tapasztalattal rendelkezik.

Dr. Kóbor József bejelentése:

„Tisztelt Pécsiek, barátaim !

Bejelentem, hogy mint felelős pécsi polgár, mint a Lehet Más a Politika – Magyarország Zöld Pártja- pécsi önkormányzati képviselője, az LMP és civil támogatóink bizalmát élvezve elindulok Pécs város polgármesterségéért a 2019 októberi önkormányzati választáson.

Nem volt eredetileg ilyen szándékom. Magam is azok közé tartoztam , akik igyekeztem kiváló, városunkban beágyazott , ismert és köztiszteletben álló személyiségeket felkérni erre a felelős posztra. Olyanokat, akikről tudtuk, hogy életük, hivatásuk, közéleti tevékenységük során eddig is városunkat szolgálták, tisztában vannak a rendkívüli kihívásokkal, és tisztában vannak a radikális változások szükségességével is, amelyek kellenek ahhoz, hogy Pécs kimozduljon a holtpontról, ahová jutott .

Elgondolkodtató válaszokat kaptam. Volt, aki azt mondta, félti az egzisztenciáját, a családját. Volt, aki azt mondta: annyira kilátástalannak tartja a helyzetet, hogy nem adja a nevét egy nyilvánvaló politikai bukáshoz, amely megválasztott polgármesterként várna rá.

Utóbbiak fényében talán nem annyira meglepő, hogy az országosan alkotmányozó többséggel, és városunkban is abszolút hatalommal bíró Fidesz egyetlen meghatározó helyi politikusa sem vállalta el , hogy saját városa polgármesterségéért induljon. Köztük tösgyökeres pécsi családok sarjai, jól felépített, tehetséges fiatalok.

Polgármesterjelöltjük végül is egy korábban kiváló sportember lett, aki azonban Pécsett legfeljebb „ejtőernyősnek” tekinthető egy pártkifizetőhelyként működő városi cég élén.

„Ejtőernyős” a legnagyobb ellenzéki csoportosulás polgármesterjelöltje is. Korábbi pécsi szakmai pályafutása egy multicég környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból igen csak bírálható (és már akkor bírált !) projektjéhez kapcsolódik, amelyik még hosszú ideig terhet fog jelenteni a városnak, és az erdőknek. Ennél nagyobb probléma, hogy az ő, illetve az általa vezetett „ellenzéki összefogás” célja tulajdonképpen nem más, mint hogy a bukott fideszes városvezetés helyett az azt megelőző, pontosan ugyanúgy megbukott garnitúrát és érdekköröket hozza ismét helyzetbe.

A többi ismert polgármesterjelölt vagy nagyon régen szerepelt Pécs közéletében, vagy egyáltalán nem. Tiszteletreméltó emberek, de úgy gondolom, nulláról kezdeni itt most nem lehet.

Én Pécsett születtem, életem eddigi 59 évében – eltekintve az egyetemi tanulmányok, katonaság, külföldi ösztöndíjak éveitől – itt éltem és dolgoztam az egyetemen. Biofizikus kutatói pályám azzal kezdődött, hogy 1986 április-május fordulóján döbbenten néztem egy sugárzásmérő műszert az egyetem Szigeti úti épületében. Akkor ért Pécs fölé Csernobil csóvája.

Kutatási témám a pécsi bányászok sugárterhelése volt – egy olyan korszakban, amikor a hallgatás és elhallgatás korszakát még nagyon nehéz volt megtörni. Szakmai tevékenységem és a környezetvédelem, a zöldpolitika iránti elkötelezettségem mindig szorosan összefüggött. Most is így van, hiszen azok a daganatos betegek -akiknek sugárterápiás ellátásában jelenleg klinikai fizikusként és sugárvédelmi szakemberként közreműködöm – betegségüket ilyen-olyan eséllyel korunk valamely környezeti ártalmától is kaphatták.

Pécs és a régió sorsát, fejlődését az elmúlt 30 évben nagyban meghatározták olyan környezetpolitikai ügyek , amelyek többsége újra és újra visszatér, „kísért”. A Kertvárostól néhány kilométerre lévő garéi-bostai veszélyeshulladék-lerakó, a régi Uránbánya öröksége, az új uránbánya-tervek, a bodai formációba tervezett atomhulladék-lerakó, a Zengő-Tubes radarügy, az erőművi tüzifaégetés…csak a legismertebbek.

Jómagam zöld civil aktivistaként , a Pécsi Zöld Kör tagjaként, majd később országos környezetvédelmi képviseletekben is tevékenykedtem szűkebb és tágabb közösségi érdekeink védelmében. Nagyon fontos, hogy igazi összefogások részesei lehettem – pédául a Tubes-ügyben – amikor mi, pécsiek megmutattuk a világnak azt, hogy saját nagy ügyünkért képesek vagyunk világnézeti, politikai ellentéteinket félretéve küzdeni. Ilyesmire nagy szükség lehet a jövőben is !

2010 – től 2014-ig, illetve 2018- tól máig immár magam is politikusként , az LMP képviselőjeként tevékenykedem a pécsi közgyűlésben.

Polgármesteri programomat nemsokára közzéteszem. Addig is néhány általános megjegyzés, a teljesség igénye nélkül, amelyeket elsősorban önkormányzati képviselőként eltöltött – sajnos negatív – tapasztalataim inspiráltak, de pécsi civilként sem mondanék mást.

– Aligha csak én érzem úgy, hogy Pécset már régóta nem a polgármester és nem az önkormányzat vezeti . Nem csak azért, mert Páva Zsolt feje felett egy informális, fideszes politikusokból álló csoport hozza meg a döntéseket. Az önkormányzatok mozgástere, az önkormányzatiság lehetőségei általában drasztikusan szűkűltek 2010 óta. A városok életét alapjában meghatározó közszolgáltatások egymás után kormányzati kézbe kerülnek. Az önkormányzat széttárja a karját azzal, hogy nem illetékes a polgár fogyasztóvédelmi, érdekvédelmi ügyeiben – huzakodjon ő a névtelen postafiókok mögé bújó állami kirendeltségvezetőkkel. Engem, a pécsi önkormányzati képviselőt szabályosan kidobnak egy KLIKK-fórumról, ahol egy pécsi általános iskola ügyéről van szó – azzal, hogy nem tartozik rám. Nem sorolom tovább.. Elég nyilvánvaló , hogy ez a 2010 óta zajló kormánypolitika egyre durvább kényszerfeltételeiből adódik.

– Pécsett még azok a városfejlesztési , stratégiai tevékenységeket is „kiszervezték” a választott polgármester és közgyűlés elől és alól, amelyek rá tartoznának. A városba érkező állami és európai úniós fejlesztési pénzeket informális „városi cégek” és testületek pályázzák meg, tulajdonképpen mindent, amit érnek. A megpályázott összegekre (amelyek persze óriásiak) mint valós forrásokra hivatkoznak , hamis ígérgetésekkel megtévesztve a pécsieket. A megnyert – természetesen jóval kisebb – pályázati pénzek jelentős része „visszaosztásra” kerül a „városi cégen” keresztül, a projekt kivitelezését pedig jórészt Pécsen kívüli cég, szervezet végzi . A közgyűlés csak a „szavazógép” szerepét játssza: a megvalósult fejlesztés sokszor nem az, nem olyan lesz, nem úgy valósul meg, stb, ahogyan az a városnak kellene. Az intézményesített korrupciónak ez a rendszere viszont „pécsi”, a miénk ..Ezzel nekünk kell leszámolni.

Városunk csak akkor lendülhet túl a holtponton, ha az új polgármester és képviselőtestület – akár súlyos konfliktusokat felvállalva – szembenéz ezekkel a problémákkal, és megküzd velük ..

Szerezzük vissza a városunkat ! Csak együtt sikerülhet !

dr. Kóbor József””

KategóriákMETÁL