Kérdezte a parlamentben Hohn Krisztina (LMP-UK) baranyai országgyűlési képviselő. A KDNP néhány képviselője ugyanis (fideszes háttértámogatássa)  benyújtott hétfőn egy olyan nyilatkozatot, amely szerint az országgyűlésnek el kellene utasítania, hogy Magyarország csatlakozzon a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló nemzetközi egyezményhez, az isztambuli egyezményhez.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz isztambuli egyezményt amúgy hat éve a Fidesz is aláírta, a hazai ratifikációja azonban még mindig várat magára, és a jelek szerint ez nem is történik meg.

Hétfő délután ugyanis a parlament igazságügyi bizottsága elé került egy KDNP-s képviselők által hétfőn benyújott nyilatkozat, amelynek meg is szavazták a tárgysorozatba vételét.

A KDNP-s képviselők azt szeretnék, hogy az országgyűlés utasítsa el az isztambuli egyezményhez való csatlakozást.

Sőt, hétfőn este a parlamenti vitát is lefolytották erről. Ebben a vitában szólalt fel Hohn Krisztina (LMP-UK) baranyai országgyűlési képviselő.

Kedden tehát a zárószavazást is megtarthatják a nyilatkozatról.

Hohn Krisztina, de több más ellenzéki képviselő is elképesztőnek nevezte, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló nemzetközi egyezmény elutasítását kérik.

Juhász Hajnalka (KDNP) azt mondta, azért kérik, hogy utasítsák el a képviselők az isztambuli egyezmény ratifikációját, mert egyes rendelkezései ellentétesek a kormány migrációs politikájával, illetve mert nem szeretnék, ha a magyar jog részévé válna a “társadalmi nem”, azaz a gender fogalma.

Sőt, szerintük a magyar törvények kellően szigorúak a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekben, és a legfontosabb a megelőzés, ezt képviselik. Kiemelte at is, hogy a magyar jog 2013 óta önálló büntetőjogi tényállásként kezeli a kapcsolati erőszakot.

A Fidesz is támogatja a KDNP-s beadványt, ezt Mátrai Márta képviselő mondta. A nőket szerinte is meg kell védeni, de a „gender-ideológiát” és az illegális migráció támogatását el kell utasítani, és ezért szerinte az isztambuli egyezmény ratifikációját is.

KategóriákMETÁL