A Pécsi Stop írt arról feltáró anyagot, hogy nettó jegyárbevételekkel és különféle megbízásokkal, tavaly és idén összesen 118 millió forintot sikerült a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF-nak egy olyan cégbe átpumpálnia, amelyet 2017-ben alapítottak a színházi szervező cég, a POSZF vezetői. A korrupcióellenes nemzetközi szervezet magyar  képviselői, a Transparency International Magyarország szerint ez így igencsak aggályos.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Stop még a tavasz végén írt arról, hogy megkeresték a POSZF vezetőit, mert feltűnt nekik, hogy egy furcsa céggel van szerződése a POSZF-nak. És mit ad Isten, a vezetőség tagjainak nevét ennek a fura cégnek a tulajdonosai közt is olvasni lehet.

Megkérdezték hát első körben, hogy a POSZF kötött-e olyan szerződést más céggel vgy cégekkel, amelyben az ő vezetőségük érdekelt tulajdonosként vagy más módon.

A válasz: ?a POSZF NKft. vezetése csakis a magyar törvények szabta keretek között, jogszerűen tevékenykedik a cég érdekében! Ezt a tulajdonosok, a FEB és a könyvvizsgáló is rögzítették megismerve a cég 2017. évi működését.??

A Pécsi Stop emlékeztet arra, hogy a pécsi önkormányzat tavaly a csődközeli helyzete miatt a POSZF-ban lévő minősített többségét átadta a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-nek. Emiatt viszont az eddig közgyűlés, vagy legalábbis városházi bizottság elé kerülő zárszámadások idén már nem voltak nyilvánosan elérhetőek május 31. előtt, csak utána kerültek fel a találkozó honlapjára.

 

És akkor ismerjük meg az Aktort

Az Aktor Produkció Nonprofit Közhasznú Kft-t 2017 áprilisában alapították. Fő tevékenységi köre előadó-művészet, de ezen kívül PR, kommunikáció; reklámügynöki tevékenység, utazásközvetítés; egyéb foglalás; összetett adminisztratív szolgáltatás; konferencia, kereskedelmi bemutató szervezésére is jogosult.

A Stop azt is kiemelte, hogy a cég ügyvezetője Szűcs Gábor “Medve”, aki a POSZT fesztiváligazgatója egyben. Rajta kívül a POSZF-ot ügyvezető igazgatóként irányító, és még amellett a Zsolnay Örökségkezelő Nkft-nél gazdasági vezetői pozícióban ülő Magyar Attila is tulajdonos. Ahogyan az országos színházi találkozó egyik tulajdonos szervezetének, a Magyar Teátrumi Társaságnak a titkára, Szabó László is megtalálható az Aktor tulajdonosai közt. A negyedik tulajdonos egy bizonyos Kővári Andrásné, akinek egy másik cégében Kővári Zsuzsanna az ügyvezető. Érdekes módon a POSZF produkciós igazgatóját is Kővári Zsuzsannának hívják.

Az Aktorra vonatkozó kérdésére a lap a POSZF-tól nem kapott a fentinél kimerítőbb választ, ezért közérdekű adatigénylést küldtek, de nem kaptak választ még arra sem.

Ezért fordultak július végén a Transparency International Magyarországhoz segítségért.

Ők is közérdekű adatigénylést nyújtottak be be a színházi találkozót szervező POSZF-hoz, a 2016. január elsejétől keletkezett összes szerződést kikérték. A cég azt közölte, hogy kiadja a kért kontraktusokat, ám ez 330 ezer forintjába kerül az adatigénylőnek. A Transparency ezért szűkítéshez folyamodott, és csupán az Aktor és a POSZF között létrejött szerződéseket kérte ki a POSZF-tól – melyeket aztán meg is kapott.

Miért kellett szerződni?

Az együttműködés 2017. június 20-án (vagyis már a tavalyi országos színházi találkozó után 3 nappal) létrejött. A POSZF ugyan előadó-művészeti szervezetek versenyeztetését végzi, de nincs regisztrálva előadó-művészeti szervezetként (habár a tevékenységi köreiben ez is szerepel).

Emiatt viszont nem tudja a Pécsi Országos Színházi Találkozón bemutatott előadások jegybevételei után visszaigényelni a társasági adókedvezményt – tao -, míg az Aktor regisztrált előadó-művészeti szervezetként erre jogosult. A szerződés szerint az Aktort azért vonták be, mert ez a cég jogosult a tao-pénzek lehívására, és az innen befolyó pluszösszeggel lehet növelni a színházi találkozó szakmai programjaira fordítható forrásösszeget.

A tao-törvény értelmében az előző évben keletkezett jegybevétel legfeljebb 80 százalékáig az előadó-művészeti szervezet a következő évben különféle cégektől kérheti, hogy társasági adójuk egy részét ne az államnak, hanem ennek a szervezetnek utalják át.

Az együttműködési megállapodás értelmében az Aktor azt vállalta, hogy az átadott jegybevétel utáni tao-pénzt (levonva az adminisztrációs és szervezési költségeket) a következő évi találkozó szervezésére költi. Azt is vállalta, hogy az átengedett jegybevétel, valamint a jegybevétel meghatározott százalékában rögzített, POSZF-ot terhelő jogdíjak megfizetése ellenében átvállalja ezek együttes összegéig a fesztivál-programban fellépő előadó-művészeti szervezetek felé a POSZF-nak fennálló fizetési kötelezettségeit.

Mindezek mellett a POSZF a szerződésben azt is leszögezte, hogy a szervezési feladatokat megosztva látja el az Aktorral közösen. Ez azonban igencsak furcsa, hiszen a POSZF tevékenységi köreinek jó része átfedést mutat az Aktoréval.

Az Aktor belépését a tao-törvény felől nézve még el is lehetne fogadni, írja a Pécsi Stop, de a szervezés megosztása már érthetetlen, hiszen éppen ez lenne a POSZF egyik fő feladata, ami – és ez már a mi fogalmazásunk – azt jelenti, hogy a cég a saját feladatát nem tudja vagy nem kívánkja teljes mértékben ellátni, avagy egy olyan lehetőség, amellyel pluszbevételhez lehet juttatni a magáncéget. Ami elviekben azért hívtak be a szetrvezősdibem, hogy a tao-pénzeket visszajuttassák.

A Pécsi Stop és a Transparency által megismert szerződések szerint a POSZF és a különféle színházak és társulatok (illetve a mögöttük álló gazdasági szervezetek) között már korábban létező, élő kontraktusokba utólag, 2017. június 20-i dátummal léptették be az Aktort, harmadik szereplőként. E lépéssel tavaly a POSZF bruttó 32 581 890 forint (nettó: 25 655 034 forint) jegybevételt engedett át az Aktornak (plusz 645 661 forintnyi jogdíj megfizetését is rájuk hagyományozta).

Mindezek mellett még mintegy nettó 12 millió forintot kapott az Aktor olyan feladatok elvégézésére, mint marketing, kommunikáció, archiválás, kommunikációs feladatok, gálaest megrendezése, plakátkiállítás lebonyolítása, fesztiválprogram megszervezése. Az Aktorban a statisztikai adatok szerint egy, azaz 1 fő dolgozott 2017-ben.

Idén is hasonló együttműködési szerződést kötött egymással a POSZF és az Aktor június 18-án – vagyis az idei színházi találkozó után 2 nappal. A kontraktusba azonban már belekerült egy új kitétel. Eszerint amennyiben “a POSZF által átengedett jegybevétel összege nem fedezi az Aktor által fizetendő produkciók összköltségét, a POSZF köteles a különbözetet az Aktor részére megfizetni.”

Erre pedig, mint kiderült, szükség volt, mert a produkciók nettó összege 248 749 forinttal meghaladta a nettó átengedett jegybevételt.

Idén is rengereg pénz, összesen mintegy nettó 47,5 millió forint került át a POSZF-től az Aktorhoz a legkülönfélébb, de a POSZF által is elvégezhető feladatokra.  Persze költeniük is kellett, produkcióvásárlásra 14 millió forintot, de így is ott maradt a feladatokra 33,5 millió forint.

A 2018-as találkozóra a POSZF az államtól 70, míg a pécsi önkormányzattól elviekben 40 millió forintot kapott. A tao-törvény által beérkező 20 millió forint is befuthat még azonban.

A Pécsi Stop igyekezett utána menni annak, hogy az Aktorba átcsatornázott összegek hová kerülhettek tovább. Azt írták:

?Több mint valószínű, hogy ebből a pénzből további alvállalkozók lettek kifizetve (és mivel a POSZF és az Aktor megosztva szervezte a találkozót tavaly és idén, így gyaníthatóan a POSZF-nak az Aktoron kívül is vannak alvállalkozói).?

Hogy a kérdésben tisztán láthassanak, újabb további közérdekű adatigénylést indítottak a két cég felé.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője úgy fogalmazott, hogy erősen aggályos, hogy a közpénzből működő POSZF a bevételei egy részét a saját vezetői érdekeltségébe tartozó cégnek adja át. Szerinte az ügyben a tulajdonosi jogokat immár csak közvetetten gyakorló pécsi városházának kellene intézkednie, lehetséges, hogy ezt ők kifejezetten kezdeményezni is fogják Páva Zsoltéknál.

A színházi találkozót szervező POSZF napokban kiadott közleménye szerint a találkozó tulajdonosai – Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., mint többségi tulajdonos, Magyar Színházi Társaság, Magyar Teátrumi Társaság – újabb három évre, 2021. december végéig szavaztak bizalmat a POSZF vezetőinek: azaza Magyar Attilának, Szűcs Gábor “Medvének” és Kővári Zsuzsannának. Mindezek mellett a Szakmai Tanácsadó Testület tagságát és vezetőjét is felkérték további három évre.

A Felügyelő Bizottság tagjai 2018. december 7-től Kárpáti Péter gazdasági szakember, Turi Ákos jogász, Vidákovics Szláven színművész, színigazgató lehetnek.

 

Azt végül a Szabad Pécs jegyzi meg, hogy Magyar Attila volt a pécsi Janus Pannonius Múzeum egykori gazdasági igazgatója volt az, akihez köthető egy máésik érdekes eset, amiről még a Dunántúli Napló (e sorok írója által készített cikke) számolt be., Akkor a belépőjegyekkel és az áfával trükköztek, bár minden forrásunk azt mondta, hogy Magyar adott utasítást, a volt gazdasági igazgató mindent tagadott, sőt munkatársai, múzemi pénztárosok felelősségét vetette fel, majd szépen elejtőrnyőzött a ZSÖK-höz, aztán pedig a POSZT/POSZF-hoz is. Ő is felfelé bukott tehát, aminek okára egyfajta válasz lehet, hogy állítólag Magyar a régió egyik legerősebb fideszes emberével ápol kitűnő kapcsolatokat.

 

 

KategóriákMETÁL