PÉCS – KOZÁRMISLENY Már nem tagja a Pécsi Egyházmegye papságának az a fiatal, korábban Kozármislenyben szolgáló pap, aki tiltott kapcsolat miatt adhatta vissza a reverendát.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs úgy tudja, hogy hamvazószerdán kereste meg a pécsi megyéspüspököt az a fiatal plébános, aki a papi hivatással össze nem egyeztethető kapcsolatot vallott be, emiatt már nem is tagja a papságnak, helyettesítéséről is döntöttek. Információink szerint a plébánosnak egy Pécsett tanuló gimnazista fiúval volt viszonya.Különös súlyt ad az ügynek, hogy a szóban forgó plébános az egyik legismertebb és legkedveltebb fiatal pap volt Baranyában, akiért rajongtak hívei, és különösen a fiatalok is, több újságcikk is foglalkozott a népszerű plébánossal korábban. Természetesen próbáltuk elérni a volt plébánost is, több napja, de ki van kapcsolva a telefonja, és egyelőre levelünkre sem válaszolt. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a rendőrségi feljelentést ő tette saját maga ellen. Ezt az információnkat azonban a rendőrség nem erősítette meg. 

Kiskorú veszélyeztetése a gyanú

Szabad Pécs megkereste a reverendát visszaadó, volt kozármislenyi pap ügyében a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot. Kérdéseinkre azt írták, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egy 42 éves szentlőrinci férfi ellen kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást.
Ennél többet nem mondtak, csak azt a jól ismert mondatot, hogy ?a nyomozás érdekeire való tekintettel további tájékoztatást nem áll módunkban adni”.

 Kérdéseinkkel kerestük az ügyet mindezidáig titkoló Pécsi Egyházmegyét, amely ezután hétfőn délelőtt közleményt adott ki. Egyebek mellett azt kérdeztük, hogy indítanak-e saját vizsgálatot a történtek miatt, úgy tudjuk ugyanis, hogy a rendőrség is vizsgálhatja az ügyet. Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök közleményét szó szerint idézzük, azzal a módosítással, hogy – bár a püspöki közlemény tartalmazza – mi nem közöljük a gyanúba keveredett plébános nevét.?Szem előtt tartva az egyház és társadalom javát, a személyiségi jogokat, valamint a mindenkit megillető jogot a jó hírnévhez, a Pécsi Egyházmegyét egy, a híveket – diákokat, szüleiket – közvetlenül érintő, fájdalmas eseménnyel kapcsolatban főpásztori felelősségemmel az alábbi tájékoztatást kívánom adni.G. K. atya, a Pécsi Egyházmegye papja súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját. Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és őt az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem. Bejelentésével kapcsolatosan minden szükséges egyházi és világi hivatalos lépés megtörtént.
Nincs tudomásom arról, hogy más személy – bármilyen módon is, mint például bűnpártolás – érintett lenne az ügyben. Az előzetes vizsgálat nem tárt fel erre utaló adatot, és sem az elbocsátás kérését megelőzően, sem azt követően nem érkezett hozzám ilyen értelmű bejelentés. Az adott ügyben tájékoztatást kaptak azon intézmények vezetői, nevelőtestületei és azok az iskolai osztályok, ahol G. K. tanított.A hasonló esetekre vonatkozó egyházi szabályok az elmúlt években minden korábbinál szigorúbb eljárási rendet és büntetést határoznak meg, ami egyházi személyek esetében legsúlyosabb büntetésként a papi státuszból való elbocsátás lehetőségét is magában foglalja.A Pécsi Egyházmegye 2016-ban a fenntartásában működő katolikus oktatási és nevelési intézmények vezetőinek – az érvényben lévő egyházi előírásokkal és a magyarországi törvényekkel összhangban lévő – írásbeli cselekvési utasítást adott ki arra az esetre vonatkozóan, ha az intézményben dolgozó bármely munkatárssal szemben gyanú merülne föl fiatalkorú veszélyeztetésével kapcsolatban. Az intézmények vezetői ezt ismertették a nevelőtestületek tagjaival és dolgozóival.Az egyházmegye főpásztoraként mélységes fájdalommal együttérzésemről és támogatásomról biztosítok mindenkit, akit egyházi személy részéről súlyos sérelem ér. Az egyházmegye szakemberek bevonásával minden lehetséges segítséget megad az érintetteknek.További tájékoztatást a kivizsgálás és az ügy végleges lezárása után tudunk adni.

Imádsággal kérem a gondviselő Istent, hogy segítsen át mindannyiunkat ezen a nehéz időszakon, gyógyítsa be a sebeket, vigasztalja meg a szenvedőket, és adja meg segítségét ahhoz, hogy ne az emberi tényezők határozzák meg hitünket, hanem tudjunk erőt meríteni azokból az örök értékekből, melyek az ember szándékain túlmutatva mindenkit az Istennel való szeretetre, közösségre hívnak.?

 

 

KategóriákMETÁL