Aztán amikor szembesítettük ezzel, és az iránt érdeklődtünk, hogy mi zavarta, letagadta, hogy ő volt. Ezen, persze, talán nem sokan lepődnek meg, de ő aztán még rátett egy lapáttal.  

A cikk a hirdetés után folytatódik



Ujjlenyomatot is vett a rendőrség Pécsen több átragasztott kormányplakátról, vagyis nyomozás indult a plakátok “megrongálása” miatt, a hírről annak idején a Szabad Pécs számolt be. Ahogyan arról is írtunk, hogy a rendőrség két pécsi kutyapártos passzivistát gyanúsít az átragasztással, akiket aztán rabosítottak is.

Arról is beszámoltunk, hogy a nyomozás a rendőrség tájékoztatása alapján állampolgári bejelentésre indult – vagyis “kénytelenek” voltak elindítani az eljárást, mert valakit annyira bántott az, hogy néhány plakátot átragasztottak, hogy rendőrségi feljelentést tett (természetesen ez is állampolgári jog). Az persze, hogy egy ilyen nyomozás meddig jut, már más kérdés. Mert akár a kétfarkúak voltak, akár mások, a plakátok átragasztásának (vagy “kutyás” nyelven mondva: kijavításának) indoka egészen biztos, hogy a véleménynyilvánítás volt.

Más kérdés, hogy ezt mennyire veszik majd figyelembe, és milyen súllyal esik majd a latba, ha valóban végigmegy az eljárás. Lapunk úgy tudja, hogy alapesetben a gyakorlatban más a megítélése egy kormányplakát és egy politikai pártplakát átragasztásának (ezért is, egy újabb szempont miatt is különösen  érdekes tehát, ha egy kormányzati pozícióban lévő párt vagy pártszövetség a kormányzati üzeneteket és a pártüzeneteket összemossa, nem csak a demokratikus játékszabályok miatt, vagy az alapvető etikai elvek miatt, ahogyan azt amúgy a Fidesz kritikusai rendszeresen Orbánék fejére olvassák, és az is érdekes, hogy a bíróság ezt figyelembe veheti-e), nyilvánvalóan egy kormányplakát átragasztása a “súlyosabb” eset, míg az is érdekes körülmény, hogy egy plakátot úgy ragasztanak-e át, hogy az új felület eltávolítható az eredeti plakát roncsolása nélkül, avagy csak annak roncsolásával. Úgy tudjuk, itt ez utóbbiról lehet inkább szó, és a nyomozás jelenlegi állása szerint mintegy 90 ezer forintos anyagi kár keletkezett hat plakát átragasztása miatt.

A plakátátragasztás miatt indult eljárás tehát még folyamatban van, egyelőre rendőrségi szakaszban, a Szabad Pécs azonban megtudta, és meglehetősen biztos forrásból, hogy ki volt az, aki a feljelentést tette a rendőrségen a kormányplakátok átragasztása miatt.

Az ügynek ezzel a részével, és a feljelentővel azért foglalkoztunk, mert a fiatalember a Fidesz egyik baranyai alapszervezetének a vezetője, konkrétan a kozármislenyi Fidesz elnöke, Paróczi Viktor, akinek neve egyébként megtalálható a 2019. őszi önkormányzati választáson a megyei közgyűlésbe be nem jutott fideszes képviselőjelöltek névsorában is.

Paróczi Viktort hétfőn este értük utol telefonon, e sorok írója beszélt vele.

Korábban nem beszéltem még Paróczival, de némi keresés és utánajárás után rábukkantam egy hozzá köthető, vagy annak tartott mobilszámra. Megcsörgettem. Ám a telefont nem ő, hanem másvalaki vette fel, ezért bemutatkozás után név szerint Paróczi Viktort kértem a vonalhoz. Aki felvette, azt mondta, azonnal átadja neki, és így is tett.

Így újra, immáron Paróczinak mutatkoztam be, azt is megemlítve neki rögtön az elején, hogy a Szabad Pécs újságírója vagyok. Elmondtam, hogy tudom, hogy ő tette a feljelentést és azt is, hogy a kozármislenyi Fidesz elnöke (de nemrég még biztosan ő volt), mégis érdekelne, hogy miért tette a feljelentést, merthogy sokan úgy vélik, hogy véleménynyilvánítás történt, vagyis valakik, akik ezt tették, csupán éltek ezen jogukkal.

Paróczi azt mondta, hogy nyilatkozik a Szabad Pécsnek, de csak abban az esetben, ha megmondom, hogy honnan vettem az információt.

Nyilvánvalóan azt mondtam erre, mint minden ilyen esetben, hogy ezt nem árulom el neki. Ő azonban, talán kissé váratlan fordulattal is, de úgy folytatta, hogy azért mégiscsak nyilatkozik, mégpedig azt, hogy nem ő volt a feljelentő. Biztosítottam róla, hogy teljesen biztos vagyok az ellenkezőjében, de ő továbbra is tagadott.

Azt mondtam ezért, hogy rendőrségi forrásból tudom, hogy ő volt, elsősorban azért, hogy szóra bírjam – hisz mint mondtam, nyilvánvalóan nem fogom elárulni, kitől kaptam a biztos értesülést. Hiszen amúgy ennek valójában nincs semmi jelentősége, amennyiben az újságíró teljesen megbízhatónak véli az információt, és ebben az esetben ez állt fenn. Amúgy is meglepődtem kissé, nem gondoltam, hogy letagadja, sőt igazából még arra is számítottam, hogy mivel megkerestem, ha nem is rögtön, azonnal beszél a motivációjáról, de legalább annyi történik, hogy türelmet kér, hogy ezt átgondolja. Vagy egyszerűen csak azt mondja, hogy nem nyilatkozik.

Meglepő volt tehát a teljes tagadás, de aztán az még inkább, hogy azt mondta, azért sem nyilatkozik, mert nem az ő telefonján hívtam (itt érezhetően nem arra utalt, hogy már így is sok időt elraboltam tőlük, hanem inkább kibúvót keresett). Amikor azonban erre én azt kérdeztem vissza (és vetettem fel egyben), hogy ettől függetlenül vele, ővele beszélek, ő az érintett, tehát elmondhatja, mi volt az oka vagy a motivációja, válasz és köszönés nélkül bontotta a vonalat.

A történet itt is véget érhetett volna, de nem így lett. Kedden délelőtt ugyanis egy kijelzett, de ismeretlen mobilszámról hívtak.

– Jó napot kívánok, Paróczi Viktor vagyok, a kozármislenyi Fidesz elnöke. A kollégáim azt mondták, hogy keresett tegnap.

– Nem kerestem, hanem beszéltünk, hétfőn este.

– Nem, nem beszéltünk, ez az én telefonom.

Ez volt az a pont, amikor a szintén közszereplő újságíró bontotta a vonalat.

Arra ugyanis fel voltam készülve, hogy jön egy ilyen esetben, ha nem is szokásos, de nem ismeretlen fenyegetés, hogy ha meg merem írni a beszélgetést, vagy le merem írni a nevét stb., akkor beperel, feljelent és így tovább. Vagy esetleg mégiscsak nyilatkozik, vagy megpróbál tovább faggatni a forrásomról.

Arra azonban nem voltam (nem is lehettem) felkészülve, hogy egész egyszerűen megpróbál meghazudtolni, és megpróbálja letagadni az előző esti beszélgetést, vagyis letagadni nemcsak a feljelentést, hanem saját magát is. És ebből egyértelmű volt, hogy innen már nem lehet tovább jutni. Értelmesen biztosan nem.

Nem is jutottunk: itt a cikk vége.

KategóriákMETÁL