PÉCS ? Továbbra is egy fóka úszik árván a tavaly átadott felújított Pécsi Állatkertben, emiatt keresnek is neki párt a tavaly elhunyt Cora pótlására. A farkasoktól azonban akár el is köszönhetnek, s ha lehet, a tavaly elhullott zebracápát is igyekeznek majd pótolni a vízi világban más fajok bemutatásával, értesült a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikPÉCS ? Továbbra is egy fóka úszik árván a tavaly átadott felújított Pécsi Állatkertben, emiatt keresnek is neki párt a tavaly elhunyt Cora pótlására. A farkasoktól azonban akár el is köszönhetnek, s ha lehet, a tavaly elhullott zebracápát is igyekeznek majd pótolni a vízi világban más fajok bemutatásával, értesült a Szabad Pécs.

 

Jó és nem túl jó hírek váltották egymást a tavaly tavasszal megnyílt felújított Pécsi Állatkertben. Egyrészt végre elkészültek a régóta tervezett felújítással, miközben el sem kellett költöztetni a zoo-t, másrészt a zoo látogatottsága az újranyitástól az egekben van, s szerencsére úgy tűnik, ez a folyamat nem áll meg idén sem.

Voltak baljós jelek

Ugyanakkor sajnos voltak negatívumok is, sőt már az átadás előtt elkezdődtek. Úgy kezdődött, hogy sokat csúszott a felújítás, majd folytatódott azzal, hogy megszökött az egyik, Olaszországból Pécsre szállított farkas, amely után hajtóvadászat indult. Végül az állatkert akkori igazgatója, Szatyor Miklós lőtte ki az állatot, ami, csakúgy mint a volt vezető vadászszenvedélye, hatalmas vitát generált, nem csak a helyi, hanem az országos sajtóban. A legrosszabb azonban talán az volt, hogy több állat is elpusztult. Előbb a zebracápa az egyik leglátványosabb új rész, a vízi világ kedvence. Kiderült ráadásul az állat felboncolása után, hogy érelmeszesedés okozhatta a cápa elhullását.

Azt követően sajnos nem kevés különféle hal és több rája is elpusztult. Végül jött a legnagyobb csapás, elhunyt Cora, a zoo kétéves borjúfókája, így párja, Bonifác egyedül maradt.

 

A ?fókát keresünk?-hirdetést feladták

Siptár Dávid igazgatótól a Szabad Pécs azt kérdezte, terveznek-e új fóka beszerzést, de mint kiderült, már rajta vannak. Létezik egy nemzetközi információs rendszer, amit rengeteg állatkert lát a világon, s azon rajta van az is, hogy a pécsi zoo fókát keres. Az állatkertek a világban amúgy sem sűrűn vásárolgatnak, a legtöbbször igyekeznek csere útján megoldani a hiányt, egyúttal lemondani olyan állatokról, amelyekből viszont éppen van elég.  És mint az igazgató mondta, például egy cápával ellentétben fókát nem is lehet csak úgy vásárolni. A tengeri ragadozót akár Európában is több helyen, kifejezetten erre szakosodott speciális nagy akváriumoktól viszonylag egyszerűen lehet beszerezni.

Zebracápa helyett

Mint elmondta ugyanis, nem csak az elhullott fóka, hanem a zebracápa helyére is keresnek új, bemutatandó tengeri állatokat. Nem konkrétan a zebracápát szeretnék pótolni, hanem az akvárium állományát fejleszteni. A pécsi akvárium méretének figyelembe vételével inkább más, különböző fajokban gondolkodnak.

 

Előbb a karantén

Az biztos viszont, hogy a halakat előbb karanténba kell helyezni, ha jönnek új halak akár mégiscsak új cápa, akár más fajok, nem lehet azonnal a nagy közös akváriumba helyezni.

A csikóhalak már a spájzban vannak

Az igazgató nem zárta ki, hogy lesznek ismét ráják is, de addig is készülnek új halakkal a pécsi akváriumban, például csikóhalakat is telepítenek majd a látogatható részekbe. Azok jelenleg már a karanténban vannak, több más leendő új bemutatandó hallal együtt.

Farkasok helyett újabb medve?

A Szabad Pécs arról is értesült, hogy tervben van a farkasok elköltöztetése, habár korábban volt olyan elképzelés is, hogy esetleg hosszabb távon tartanák őket az elválasztott, de mégiscsak a medvével közös kifutón. A farkasok megtekintése azonban most nehézkes. Az igazgató kérdésünkre megerősítette, hogy van olyan elképzelés, hogy elkerülhetnek Pécsről a farkasok, de biztosat erről még nem tud mondani. Van, ahol tartják együtt a medvét farkasokkal, másutt nem. A medve amúgy magányos állat, de ettől még gondolkodnak pár beszerzésén. Ehhez azonban férőhely biztosítása szükséges. Szaporulat, vagy bármilyen felmerülő probléma esetén ugyanis tudni kell számukra biztosítani az elkülönítést. Ez jelenleg nincs meg.

Még titok, mi lesz az idei nagy dobás

Arra, hogy lesz-e olyan új beszerzése avagy cseréje a pécsi zoo-nak, amely az idei év nagy dobásának számíthat, Siptár Dávid azt mondta, hogy van már tervben egy új beszerzés, de többet egyelőre erről nem mondhat. Annyit elárult azonban a Szabad Pécs kérdésére, hogy egyelőre a jelenlegi területen és kifutókon oldják majd meg az elhelyezést,  van még lehetőség átcsoportosításra, és van még néhány szabad hely is, a legkevésbé szem előtt lévő részeken.

Biztonságosabbak lettek

A közelmúltban újabb megerősítéseket végeztek a Mecsek-i vadasparkban,  egyes ketreceknél, és további biztonsági megoldásokat is végbe vittek az Európai Állatkertek Szövetsége felügyelőinek a jelzésére, közölte kérdésünkre Siptár Dávid. Egyebek mellett egyes fajok táplálásán is változtattak a javaslatokra. A Pécsi Állatkert ugyanis felvételét kérelmezte a szövetségbe, aminek ha tagjai lesznek, még több csatorna nyílik meg előttük, például könnyebben találhatnak majd fókát is azt követően. Az új változtatásokat ?kigazdálkodták?, s a módosult, a korábbinál drágább táplálási rend miatti költségnövekedésre is juthat elegendő forrás a megnövekedett látogatószámnak köszönhetően.

A vízbázis védelmében

A felújítás legfontosabb része a Mecsekre telepített állatkertnél a sérülékeny tettyei vízbázis védelme volt, ez ugyanis az elmúlt évtizedekben nem volt teljes körűen megoldva. Ezt el is végezték.

A volt terrárium csendes

A másik nagy projekt a pécsi belvárosi Akvárium és Terrárium Mecsekre költöztetése volt. Szintén pipa. A tavaly tavaszig kiürített épület látszólag csendes, de csak látszólag, Siptár Dávid elmesélte ugyanis, hogy kollégái hónapok óta dolgoznak azon, hogy az elmúlt több, mint 30 év maradványait, emlékeit, tárgyait eltakarítsák. Mégpedig úgy, hogy ami abból még hasznosítható, azt elszállítsák a Mecsekre. Mára gyakorlatilag nagyon közel kerültek oda, hogy valóban megindíthassák az épület átadási folyamatát.

Megújult több kifutó is

A pécsi zoo megújításának ? a vízbázis védelme melletti – egyik legfontosabb pozitívuma az volt, hogy több kifutó is megújult, a vadaspark modernizálódott, s jöttek új állatok is. Ilyen volt például a puma, a szezon közepén, Bulgáriából érkező barnamedve, vagy éppen a bengáli tigrispár.

PR-faktor

És mint említettük, változás volt az igazgató személyében is. Mindenesetre állítólag nem a botrányba fulladt farkas-ügy miatt váltotta le a pécsi politikai vezetés az éveken át szakmai vezetőként dolgozó Szatyort. Hanem azért, mert olyan valakit kerestek az előző vezető helyére, akinek jobb a pr-értéke. Nem viccelünk, tényleg nagyjából ezzel indokolták a régi állatkertet vezető, majd a felújítást koordináló Szatyor félreállítását. Előbb ideiglenes vezetőt kapott a zoo, a Biokomtól  érkező, korábban az Elszámoló Házat vezető Borbás Károly személyében, majd végül kinevezték a fiatal és ambiciózus Siptár Dávidot, a jelenlegi igazgatót.

Versek és állatok

Április 11. a Költészet napja. Ezen a szép szép napon, kedd délelőtt mutatták be a Mecseken a Rímes LapoZOO című verseskötetet, amely a Pécsi Állatkertben bemutatott állatokról szól, színes rajzokkal, versekben. Utóbbiakat Duga Boglárka szerezte.

KategóriákMETÁL