Több budapesti és vidéki iszlám imahely címére is érkezett a napokban levél Franciaországból, amelyben a muzulmánokat támadja az ismeretlen levélíró. Több ?címzettel? is beszéltünk, volt, aki már kidobta a küldeményt, mivel szerencsére konkrét fenyegetés nem szerepelt az angolul, rém egyszerűen megírt levélben, más még gondolkodik, hogy tegyen-e emiatt feljelentést.

Lényege igazából egy mondatnál többet nem érdemel, és össze is foglalható abban. A levélíró szerint Magyarország egy keresztény ország, ahol a muzulmánokat nem látják szívesen, mindenütt Európában csak problémát jelentenek, el kell, hogy tűnjenek innen, és még az is lehet, hogy majd Magyarországon is eljutnak oda, hogy mecseteket gyújtsanak fel emiatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyarországi Muszlimok Egyházának is minden hazai imahelye kapott levelet, tudtuk meg a budapesti központban. Azt mondták, nagyon sajnálják, ha valaki erre fordítja az energiáit, a külföldre feladott posta díját jótékony célra is fordíthatta volna a levélíró. Rendszeresen kapnak szolidabban vagy akár keményebben is fenyegető leveleket, telefonokat, ha úgy ítélik meg, feljelentést is tesznek. A budapesti központ nem tesz most feljelentést, mivel itt konkrét cselekményre vonatkozó fenyegetés nem szerepelt a levélben, de ők is úgy tudják, hogy mások még gondolkodnak azon, hogy esetleg a TEK-hez vagy a rendőrséghez fordulnak.

Baranyában Pécsett és Siklóson is van imahelye a közösségnek. Kerestük ezért a pécsi Kórház téri Jakováli Hasszán pasa dzsámiját is, s kiderült, valóban érkezett csomag csütörtökön Franciaországból az ő címükre is. A múlt decemberben a tavaly a pécsi Kórház téren felállított Ibrahim Pecsevi-szoborra (Pecsevi 1572-ben Pécsett született, Budán elhunyt török defterdár és történetíró) ismeretlenek horogkeresztet festettek. Azóta egyszer valakik háztartási hulladékot szórtak a szobor köré, azóta azonban Pécsett szerencsére nem volt hasonló fenyegetés.

KategóriákPOP