PÉCSPár éve még nem lehetett azt sejteni, hogy a Fidesz oda fog jutni a demokratikus intézmények leépítésében, ahová ma elért, mondta a Szabad Pécsnek Vicze Csilla pécsi ügyvéd, önkormányzati képviselő, aki a napokban lemondott képviselői mandátumáról.

A cikk a hirdetés után folytatódik? Van már utódja? Ki fog beülni az ön helyére a pécsi közgyűlésbe az Összefogás Pécsért Egyesületből?
? Igen, van, Varga Péter, aki Kertvárosban volt jelöltünk 2014 őszén. Egy lakásszövetkezetnél tevékenykedik, egyébként tanárember, és biztosan jó munkát fog végezni.

? Miért mondott le?
? Kialakult egy véleményem a közgyűlési munkáról, emellett azt gondolom, az élet minden területére kiterjedő központosítás a diktatúra kiépítésének a veszélyét hordozza magában. Azt tapasztaltam, hogy az önkormányzati jogok egyre csorbulnak, hiszen egyre kevesebb forrás, és egyre kevesebb jog jut az önkormányzatoknak. Az oktatástól kezdve, a hulladékgazdálkodáson át az energiafüggőség kiépítéséig egy komoly központosítás van, ami nagyon nagy veszélyt hordoz. Többek közt azért, mert nem lehet tudni, hogy akár öt-tíz év múlva ki lesz majd hatalmon, kinek építenek ki egy nagyon erős központosított rendszert. Mi van, ha akár külföldi érdekeket képviselő, a jelenlegi hatalomnál sokkal rosszabb jön, és élni fog a központosított hatalommal.
A képviselőknek a szavazásnál nagy az erkölcsi felelőssége, ugyanakkor nincs a tetteknek jogkövetkezménye. Indokolt lenne ezért a képviselők visszahívásának jogintézményét alkalmazni.

? A tény önmagában, hogy lemondott, egyáltalán nem meglepő – hiába írta ezt több pécsi portál is. Hiszen ön 15 hónapja pécsi képviselő, s annak idején eleve úgy volt, hogy cca. egy évre ül be a városházi padsorba. Már elődje, Vozár Pál távozásakor azt kommunikálta az ÖPE, hogy évente rotálja az egyik képviselői helyét. Amit viszont konkrétan indokolta a lemondását, az tényleg meglepő. Nem a tény, amit állít, hanem, hogy kimondja . Viszont marad a kérdés: mégsem a rotálás volt a valódi oka a lemondásnak?
? Valóban volt erről szó, hogy váltjuk egymást, de nem egészen napra pontos időbeli csúszásokkal. Meg lehetett állapodni a tagokkal.

? Az ÖPE két mandátumot szerzett, mindegyiket listáról. Miért csak az egyik helyen cserélnek képviselőt? A Szabad Pécs információi szerint volt némi feszültség az ÖPÉ-n belül amiatt, hogy Kővári János helye betonbiztos a képviselői széken, csak a másikon váltja egymást négy-öt képviselő. Van feszültség emiatt?
? Nekem kissé más a véleményem. Én nem tartom olyan jó ötletnek az egy hely rotálását sem. Azt gondolom, egy képviselő jobban bele tudja magát ásni a munkába, nem kell elölről kezdeni a folyamatok megismerését, évek múltával egyre jobban átláthatóak lesznek. 

? Elvették a kedvét a politizálástól?
? Nem, főleg a közügyektől, a közélettől nem. Úgy érzem, zavaros a világ, s felelőssége van az értelmiségnek, meg kell tennünk mindent, ami erőnkből telik. Továbbra is szervezem ÖPE igazgatósági tagjaként is, de elsősorban a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjeként a CETA-val kapcsolatos fórumokat, mert ez az én igazi terepem, az ügyek mentén való politizálás, az egyes, konkrét ügyekért való kiállás – ezt igyekeztem a közgyűlési munkába is bevinni.

? Mindez azt is jelenti, hogy akár országgyűlési képviselő-jelölt is lehet önből jövőre?
? Erről még nem döntöttünk.

? Az, amit most mond a hatalomról, illetve a Fidesz-KDNP-ről, azért is pikáns, mert a Tubes-ügy idején ön vállvetve együtt ?harcolt? Páva Zsolttal, s az az ügy nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Pécsett a Fidesz elsöprő győzelmet arathatott, illetve hogy Páva Zsolt már 2009-ben polgármester lehetett. Sőt, a Szabad Pécs biztos információja, hogy önt megkörnyékezte a Fidesz, azt kérdezve, hogy 2010 őszén elvállalna-e pécsi önkormányzati képviselő-jelöltséget. Most csalódott a Fidesz miatt?
? Komoly ajánlatot nem kaptam. Egyébként akkor még más párt is keresett hasonló módon. Konkrét jelölés egyik esetben sem volt. Tény, hogy a Tubes-ügyben az akkori városvezetéssel összefogva sikerült megakadályozni a Tubesen való építkezés megkezdését. És az is igaz, hogy tényleges politikai haszna lett a Tubes-ügyből a Fidesznek. Néhány éve azonban még nem lehetett azt sejteni, hogy a Fidesz oda fog jutni a demokratikus intézmények leépítésében, ahová ma elért, milyen irányba megy majd 2015-től.

KategóriákMETÁL