LOTTÓ5 – Mi megmondtuk! 

A cikk a hirdetés után folytatódikTegnap számoltunk be arról, hogy Kaposváron nem bírták elviselni a Kétfarkúak által kiültetett virágokat: valaki eltüntette őket. A színes abroncsok végül az önkormányzat egyik telephelyén lettek meg. Tippeket is adtunk, mivel tudná magát kimagyarázni a hivatal: “pl. ők csak szemetet szedtek össze közterületről, a használt gumiabroncsok veszélyes hulladéknak számítanak, és nem tárolhatók közterületen stb.” Nos, utóbbi be is jött. Az önkormányzat ugyanis pontosan ezt válaszolta.

 

 Ránézésre is messziről látszik, milyen veszélyes.

 

A helyzet az, hogy közterületen – amely ugyan a lakosságé, de az önkormányzat kezeli – engedély nélkül nem történhet változtatás. Ugyanakkor a virágültetés semmilyen állagsérelemmel nem járt. Az önkormányzat megteheti – ahogy meg is tette – hogy elviteti az illegálisan kihelyezett virágokat, azonban a felelős őrzésről és állagmegóvásról gondoskodnia kellett volna. Ezt a képek alapján nem tette meg. Rákérdeztünk ezért a kaposvári városvezetésnél, miért nem jóhiszemű joggyakorlás szerint jártak el? Azt is megkérdeztük, ki adott utasítást a virágok elszállításra, és hogy tett-e az önkormányzat feljelentést szabálysértés miatt.

A következő válaszokat kaptuk:
 
A Kaposvári Közterület-felügyelet észlelte, hogy valaki veszélyes hulladékot (gumiabroncs) helyezett ki a Bajcsy-Zsilinszky utca egyik társasháza elé. Teljesen természetes, hogy azonnal döntés született a hulladék elszállításáról. A Kaposvári Városgondnokság ezzel egyidejűleg gondoskodott a virágok átültetéséről, illetve a megbolygatott füves terület helyrehozásáról. A polgármesteri hivatal nem indított eljárást a veszélyes hulladékot közterületre helyezőkkel szemben. Úgy véljük, ennél jóhiszeműbb joggyakorlás nem létezik.”
 
Az önkormányzat fontosnak tartotta hozzátenni, hogy Tihany mellett Kaposvár képviseli idén az országot az Entente Florale Europe megmérettetésen, ezért az elmúlt időszakban nagyon sokat tettek azért, hogy “Kaposvár mind a közterületei állapotát, mind pedig a városüzemeltetés gyakorlatát illetően elmozduljon a még élhetőbb város irányába, a környezetbarát és energiatakarékos megoldások alkalmazása felé.” Hangsúlyozták, a lakosságot is bevonták a virágosítási programba: külön pályázati keretet hoztak létre, hogy lakókörnyezetüket önkormányzati támogatással és szakmai tanácsadással tehessék szebbé. “Ha a gumiabroncsot kihelyezők is így tettek volna, aligha helyeztek volna veszélyes hulladékot a közterületre” – jegyzik meg a hivatalos közleményben. 
 
Hogy a virágok pontosan hova kerültek, nem tudni, de amint kiderült, cikkünket frissítjük.
 
Egy általunk megkérdezett jogász szerint a virágok és abroncsok tulajdonosai polgári perben kereshetnek igazságot, vagy jelezhetik a kormányhivatalnak, ha az önkormányzat szerintük nem megfelelően járt el, amikor a szemétbe dobta a tulajdonukat. 
 
Frissítve! – Nem is annyira veszélyes az a gumi
 
Mivel az interneten nem igazán találtunk egyértelmű választ arra, vajon valóban veszélyes hulladék-e a gumiabroncs, megkérdeztünk egy szakembert. Az általa adott útmutatás szerint megnéztük a hulladekok.hu listáját, ahol 16 01 03 kóddal meg is találtuk a gumiabroncsot. A kód mellett nem szerepelt csillag, vagyis a gumiabroncs nem minősül veszélyes hulladéknak. Ez persze felveti a kérdést, vajon az önkormányzat miért hivatkozott mégis erre. Amint válaszolnak megkeresésünkre, közöljük.
KategóriákMETÁL