Zsolnay – Május 26-án 18 órakor mutatják be a Művészetek és Irodalom Házában P. Horváth Tamás Öt torony című regényét. A szerzővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget, Boris Yaksov meg zongorál.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ünnepi könyvhétre megjelenő kötetben folytatódik a Zsolnay család története, lesz történelem, titok, ármány és erotika dögivel, mint azt az előző könyvben, a Tündérvárosban megszokhattuk. Megelevenedik a család, a Zsolnay porcelán és a város története is. Az elbeszélés Pécs szerb megszállásával kezdődik, a cselekmény egészen a gyár államosításáig ível. Tegyük hozzá, bár az írói fantázia kétségkívül gazdag és termékeny, azért a valóságot sem kell félteni – lásd még a gyár kínlódása, s a vállalati börleszkbe illő események körülötte a közelmúltból és jelenben. 

A Partners Pécs kiadó gondozásában megjelenő könyv fülszövegén Nyáry Krisztián így ír:

?P. Horváth olyan otthonosan sétál Pécs múltjában, mintha csak egy szombat délutáni kávéra ugrott volna le a Király utcába. Jó ismerősként beszél rég elhalt polgármesterekről, költőkről, püspökökről és patikáriusokról. A város történelmét nem felülről szemléli, és regénye éppen ezért lesz mesés, de mégis igaz. A régi Zsolnay-gyárnak, a Nádor szállónak és Ferencesek utcájának meg sem kottyant, hogy a frontvonalak és országhatárok milyen sokszor szaladtak át rajtuk az előző században. Ki akarja megszerezni az eozin receptúráját, ki nyeri el a vágyott szerelmet, és kinek csúszik jobban a mecseki itóka? Ezek a valódi kérdések, és ezekről szól ez a regény.?

P. Horváth a Zsolnay családdal foglalkozó második kötete a trilógia záródarabja, s mint a Csillagok háborúja, a Terminátor vagy az Alien filmek esetében is megszokhattuk, az előzményeket elmesélő, kronológiailag első könyv majd csak ezután fog elkészülni!

KategóriákPOP