– Egy jobb ellátórendszerrel 32 ezer halálesetet lehetett volna megelőzni az országban 2014-ben. A Dél-Dunántúl külön érintett a sürgősségi fekvőbeteg- ellátáshoz való földrajzi hozzáférésben: jobban gyengén teljesít. A várólisták is nálunk a leghosszabbak. 

A cikk a hirdetés után folytatódikMegdöbbentő adatokat publikált a napi.hu. A portál az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2014-es vizsgálatának eredményeit tette közzé.  Íme néhány fontosabb megállapítás:

– A magyar lakosság egészségi állapota javuló tendenciájú, de nagyok az országon belüli különbségek, az átlag pedig továbbra is elmarad az Európai Unió legtöbb tagállamának szintjétől. Ráadásul, a lemaradás folyamatosan növekszik.

– A halálozásért elsősorban a keringési rendszer betegségei, illetve a daganatos megbetegedések a felelősek, a 65 évesnél fiatalabbak halálának leggyakoribb oka valamilyen rosszindulatú daganatos betegség.

– Jelentősek a regionális különbségek a várható élettartamban és az egészségesen várható élettartamban egyaránt. A legjobb kilátásokat a közép-magyarországi, a legrosszabbat az észak-magyarországi régió nyújtja.

Számít a képzettség. Egy alapfokú végzettségű férfi 12, egy ugyanilyen végzettségű nő 5,6 évvel él rövidebb ideig, mint felsőfokú végzettségű, azonos nemű honfitársa. Az alapfokú végzettségű anyák csecsemőinek halandósága háromszorosa a felsőfokú végzettségű anyák csecsemői halandóságának.

– 2014-ben egy jobb ellátórendszerrel, azaz időben és megfelelő ellátással a halálozások 14, népegészségügyi beavatkozásokkal további 12 százalék életét lehetett volna elkerülni: a több mint 32 ezer haláleset egy kisvárosnyi lakosnak felel meg. A 65 évesnél fiatalabbak körében minden második haláleset elkerülhető lett volna megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal. 

– A lakosság 83 százaléka közúton elméletben 30 percen belül ér el sürgősségi fekvőbeteg ellátót. Regionális szinten azonban Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, és Észak -Magyarország gyenge teljesítményt nyújt.

A várólisták hossza között is különbség van: Közép-Magyarországon 31 napot, Dél-Dunántúlon 110 napot kellett várni átlagosan, az országos átlag 53 nap volt.  Szürkehályog, térd- és csípőprotézis műtétre a leghosszabb a várólista. Megyei szinten még markánsabb az eltérés mint a régiók között, legjobban Baranya marad le 154 nappal, Vas megye a második 125 nappal. (Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a gerincstabilizáló műtétre 702 napot, azaz két évet kell várni Pécsett.)

A teljes lista ITT olvasható el.

KategóriákMETÁL