CSERDI Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, a többségében romák által lakott, és roma polgármester által vezetett baranyai Cserdiben jelentette be, hogy kétmilliárdos felzárkóztatási programot hirdetnek meg országosan roma lányok számára. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikA köcsögmentesítés szó olyan Cserdi polgármesterének, Bogdán Lászlónak, mint a sajtburesz a tehetséges fiatal pécsi úszónak, Kenderesi Tamásnak. Ha meghallják a nevüket, az emberek többségének ez ugrik be róluk. 

Ahogyan azonban szerencsére Kenderesivel kapcsolatban, úgy Cserdivel és polgármesterével kapcsolatban is be fog ugrani több további pozitív dolog. Például, hogy Cserdiben kemény és tudatos, és nem egyik napról a másikra való munkával sikerült jelentősen lecsökkenteni a bűnözést és a munkanélküliek számát. A Szentlőrinci járásban található, Pécstől mintegy húsz kilométerre eső Cserdi és polgármestere, Bogdán László nem véletlenül juthatott eszébe tehát az EMMI-ben dolgozó kreatívoknak, hogy ezt a valóban hangzatos programot hol is jelentsék be az országban.

Cziberét elkísérte Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár is, ők közösen beszéltek  arról, hogy a 10-18 éves roma lányok továbbtanulási esélyeit szeretnék  növelni a hazai forrásokból kétmilliárdos keretet biztosító programmal

FRISSÍTÉS/JAVÍTÁS! 23.00

A Szabad Pécs rosszul írta, hogy hazai forrásokból fedezik a kétmilliárdos felzárkóztatási programot. AZ EMMI-től jelezték, hogy ezt nem jól tudjuk, nem jól írtuk: az összeg nem hazai, hanem az Európai Unió – Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) keretéből százszázalékos támogatással biztosított forrás. A tévedésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük!

 

Volt korábban olyan országos uniós programi is, amely a roma nők felzárkóztatását segítette, mégis jogosnak tűnő újságírói kérdés volt az eseményen, hogy miért csak a lányokról van szó, a fiúknak nem jár-e segítség, amire az államtitkár azt mondta, hogy vizsgálatok előzték meg ezt a döntést, és abból egyértelműen kirajzolódik, hogy a hátrányos és azon belül is roma származású fiatalok közül a lányok még nehezebb, még hátrányosabb helyzetben vannak. A fiatal roma fiúk továbbtanulási és elhelyezkedési esélyei, lehetőségei a lányokhoz képest mindenképpen jobb, megoldottabb, ők kevésbé esnek ki fiatalon az iskolarendszerű képzésekből, ezért kell nekik most kifejezetten a fiatal roma lányok helyzetén javítani.

Bogdán László szerin jelenleg Farkas Flórián árt a legtöbbet a cigányságnak  

Bogdán László, Cserdi polgármestere is üdvözölte a programot, azt mondta, azt rendkívül fontos ügyben indítják el, és ő azzal sem vitatkozik, hogy a lányokat, a fiatal nőket emelik ki benne, hozzák helyzetbe. Ugyanakkor – amint azt már külön, a Szabad Pécsnek elmondta – szerinte a kétmilliárdos forrás bár soknak hangozhat, valójában kevés főleg például azzal összehasonlítva, hogy több tíz milliárdba kerül egyetlen új stadion, reméli ezért, hogy lesz majd folytatása, nagyobb összeggel. Nem hagyta szó nélkül Farkas Flórián ügyét, s azt hogy a Fidesz a napokban ismét együttműködést kötött a Lungo Drommal. Úgy véli, Farkas Flórián az a személy ma az országban, aki a legtöbbet árt a cigányságnak, a cigányság ügyének, nem tesz az előítéletek és sztereotípiák ellen, hanem felerősíti azokat. Nem érti azt, hogy miért ültek le vele tárgyalni, miért hagyták figyelmen kívül, hogy elképesztő mennyiségű, 1600 milliós összeggel nem tud elszámolni.

KategóriákMETÁL