Az eltűnt személyek hivatalos hatósági kerestetésével, azaz rendőrségi körözésével kapcsolatosan vannak olyan közkeletű vélekedések – például hogy el kell telnie legalább 24 vagy 48 órának az eltűnéstől számítva ahhoz, hogy a keresés megindulhasson –, amelyek miatt többen is felvetették: nagyon furcsállják, hogy a kedden, hirtelen, tragikus körülmények közt elhunyt Bogdán Lászlót nem sokkal a halála előtt már kereste a rendőrség. Amellett, hogy a hatóság minden ügyet mérlegel, ki kell mondani, hogy nincs olyan szabály, amely szerint ne lehetne a bejelentést követően azonnal megkezdeni egy eltűnt személy köröztetését, sőt, éppen ellenkezőleg.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs írta meg azt kedden, hogy az aznap hajnalban holtan talált Bogdán László cserdi polgármestert már hétfőn kerestette hivatalosan a rendőrség, azaz eltűnt személyként körözték.

Rendkívüli hír: Öngyilkos lett Bogdán László, Cserdi polgármestere

Meg is mutattuk azt a képernyőmentésként készített fotót, amelyet a rendőrség hivatalos honlapjáról, a Police.hu-ról készítettünk, és azt a linket is hivatkoztuk, ahol a keresési felhívás szerepelt. És amely link ma már nem működik (“a kért oldal nem található”), mivel mostanra (igazából nem sokkal cikkünk megjelenését követően) levették.

Mint ismert, kedd hajnalban találtak rá Bogdán László holttestére. A rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja az ügyet, azaz ez a tény azt a sajtóinformációt erősíti, hogy Bogdán László önkezével vetett véget az életének.

A találgatások ettől függetlenül megindultak, mert sokan nehezen tudják elképzelni, hogy egy 46 éves, sikeres ember eldobja magától az életet.

Ahogyan az eltűnése utáni viszonylagosan gyors rendőrségi körözés-elrendelés miatt is többen felvetették, hogy ez több, mint furcsa. Az ugyanis nagyjából a sajtóban tényként van kezelve, hogy Bogdán Lászlót hétfő délután fél három körü még látták, amikor azonban kapott állítólag egy telefonhívást, ami után elment, és állítólag nem is mondta el senkinek, hogy miért és hová készül. Aztán pedig már nem is látták, nem érték el, nem találták, egészen kedd hajnalig, amikor is azonban már csak holtan találtak rá. Vagyis az eltűnéshez képest pár órán beül legfeljebb a körözést elrendelte a rendőrség.

Többen is kérdezték, hogy ez miképpen lehetséges, avagy felvetették, hogy ez több, mint fura, hiszen 24 vagy 48 órának el kell telnie az eltűnéstől számítva. Nem így van, ezért sem taglaltuk ezt külön a körözés elrendeléséről szóló cikkünkben, ugyanakkor való igaz, van egy ilyen közkeletű vélekedés az eltűnések kapcsán.

Éppen ezért most, általánosságban, azaz nem a konkrét eset kapcsán (a haláleset és a folyamatabn lévő közigazgatási eljárás miatt nem is kaphattunk volna olyan kérdésre választ) kértünk információt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól az eltűnt személyek köröztetéséről, rendőrség általi kereséséről, amire kaptunk is válaszokat.

Megkérdeztük, hogy mennyi idő után lehet eltűnt személyt rendőrséggel kerestetni az eltűnés, tartózkodásának utolsó ismert helye és időpontja után? Van-e minimum idő (24 vagy 48 óra), avagy adott esetben azonnal is el lehet rendelni valaki köröztetését? A válasz szerint a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló 2013.évi LXXXVIII törvény határozza meg ki minősül eltűntnek.

A jogszabály számos lehetőséget felsorol. Eltűntnek kell tekinteni például azt az ismeretlen helyen lévő személyt, akiről a eltűnésének körülményei, az életviteléről, foglalkozásáról, más személyi körülményeiről rendelkezésre álló adatok azt valószínűsítik, hogy eltűnése bűncselekmény elkövetésével van összefüggésben. Eltűnt ugyanígy az, aki cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes, egészségi állapota, kora vagy más ok miatt képtelen magáról gondoskodni, és nem tudják, hol tartózkodik. Eltűnt személy, akinek az életvitelére, személyi körülményeire, foglalkozására tekintettel az eltűnésére ésszerű magyarázat nem adható. Eltűnt az is, akinek az eltűnése természeti katasztrófával, öngyilkossággal van összefüggésben.

A rendőrség azt is hangsúlyozta válaszában, szintén erre a jogszabályra hivatkozva, hogy az eltűnt személy körözését a személy eltűnésére vonatkozó bejelentést vagy hatósági észlelést követően azonnal el kell rendelni. Ennek alapján az eltűnés bejelentése és a felkutatás megkezdése között nem feltétel az idő múlása, a tudomásra jutástól a rendőrség gyakorlatilag azonnal megkezdi az eltűnt felkutatását.

A törvény részletezi azt is, hogy ki milyen esetben minősül eltűntnek, írták.

„Az eltűnés hátterében álló okok, személyi körülmények megismerése azért fontos a rendőrség számára, mivel ezek ismeretében tudja eldönteni, mérlegelni, hogy elsődlegesen mely intézkedések végrehajtása szükséges. A rendőrség mindenkit keres, akinek az eltűnését bejelentették és az eltűnés körülményeire való tekintettel végzi a folyamatos körözési tevékenységet.”

Magyarán: abban semmi különös nincs, hogy azonnal elrendelték Bogdán László köröztetését, amikor azt hivatalosan jelentették a rendőrségen.

Kérdőjelek tehát lehet, hogy vannak és maradnak is még ebben az ügyben, de biztosan nem amiatt, hogy elrendelték az eltűnt személyként való köröztetését.

KategóriákMETÁL