SZIGETVÁR ?Június 12-én közölte velem Szigetvár MSZP-DK támogatással megválasztott polgármestere, hogy utasítására Szigetvár jegyzője 60 napos felmondási idő mellett – a meglévő határozatlan időre kötött megbízási szerződésnek megfelelően, indoklás nélkül – felmondta a főépítészi megbízásomat, így már csak augusztus 12-ig vagyok Szigetvár főépítésze? – ezt írta a Szabad Pécsnek Berkecz Balázs. Az Együtt elsőszámű baranyai politikusát és egyik alelnökét azért kerestük meg szerdán reggel, mert a friss hír szerint kezdeményezték a vele kötött megbízási szerződés felmondását.

A cikk a hirdetés után folytatódikMiután szerda reggel az Együtt-től ezzel a címmel jött sajtótájékoztóra meghívó

 

Politikai okok miatt kirúgták az állásából az Együtt alelnökét

 

amit egyébként Budapesten, szerda délelőtt tart Juhász Péter, az Együtt elnöke és Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke, egyértelmű volt, hogy Berkecz Balázs szigetvári főépítészi pozíciójáról van szó. Amit tudomásunk szerint megbízási szerződés keretében lát el.

 Rákérdeztünk az ügyre, és válaszát a fenti sorokkal kezdte. Majd úgy folytatta:

 

?szóban elhangzott a polgármester részéről, hogy szakmai probléma nincs a munkámmal, de alapvetően a területfejlesztési pénzek második körének megérkezésébe fektetett politikai remény motiválta a döntésben?.

 

Aki esetleg nem merült volna el a baranyai decentralizált módon, a Baranya Megyei Közgyűlésen keresztül elosztott megyei település- és területfejlesztési európai uniós pályázati pénzekről, a megyei TOP-forrásokról, ITT van egy kis felkészítő anyag.

Ugyanakkor azt röviden összefoglalva le lehet írni, hogy a Baranya részére rendelkezésre álló 2020-ig szóló uniós pénzügyi ciklusban e címen osztogatott pénzeket két körben lehet pályázni. Az egyik körön már túl vannak, és balhé is lett abból, hogy léthatóan sem a területfejlesztési szempontok, sem a lakosságarány, sem az egyenlőség elve nem igazán érvényesült a döntésben, sokkal inkább az, hogy hol, milyen színekben ?játszik? a polgármester, illetve esetleg kik voltak hajlandóak a függetlenek és ellenzékiek közül a megyei önkormányzattal összeállni a pénzek megszerzéséért vívott harcban.

 Erre most emlékeztette is lapunkat az Együtt alelnöke: ?nem előzmény nélküli az ügy, hiszen már 2016. február 25-én felvetette a jelenlétemben Vass Péter egy testületi ülés után a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői előtt, hogy ha nem mondok le a főépítészi posztról (amely munkát külsős, szerződéssel megbízott egyéni vállalkozóként látok el), akkor kénytelen lesz nyílvánosan is elhatárolódni tőlem, mert úgy gondolja, hogy a Fidesz miattam nem szívleli a várost, és emiatt akadt el a várprogram és a Zrínyi Emlékév (amúgy erre utalt nekem egyértelműen Hóvári János, a Zrínyi Emlékév bizottság elnöke 2016 február 13-án)?.

 Majd Berkecz azt mondta lapunknak:

?Nem szeretem, ha zsarolnak, ráadásul a városi képviselőtestület többségét bíró civil színekben mandátumot szerzett képviselői továbbra is támogatásukról biztosítottak, ezért akkor nem mondtam le, hanem folytattam a szakmai munkát, ami nem összeférhetetlen a politikai tevékenységemmel. (Ezzel Vass Péternek erkölcsi problémája azért sem lehet, mert ő köztisztviselőként alkalmazza önkormányzati tanácsadóként Fazekas Róbertet, a fideszes Kolovics ex-alpolgármesterét, aki jelenleg a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke is?)”

 

Mint mondta, Vass Péter betartotta az ígéretét, s 2016. március 7-én közleményben határolódott el a politikai tevékenységétől. Talán emmiatt is írta azt Berkecz most, hogy ?Vass Péter cége már 2013-ban sikerrel indult a Fidesz első ciklusának traffikkoncesszióján is?. Illetve, hogy ?2016 elején a HVG összeállításából derült ki, hogy az MSZP-DK támogatásával mandátumot nyert Vass Péter 433 millió forintért vásárolt be földekből az ellenzék által hevesen támadott fideszesre szabott állami földárveréseken, ekkor a Demokratikus Koalíció elhatárolódott tőle, viszont a szocialistákat mindezek az előzmények nemigen zavarták, végül a Puch László saját emberének tartott Vass maga lépett ki a megyei önkormányzat MSZP-frakciójából, ami ezzel meg is szűnt. Ennek ellenére a szocialista forrásaim ma is az MSZP lehetséges országgyűlési képviselő-jelöltjeként emlegetik Vass Pétert?.

 Berkecz Balázs szerint ?a fentiek fényében talán nem meglepő, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy egyoldalúan felmondatta Vass Péter a szerződésemet a város jegyzőjével, akinek ő a munkáltatója?.

 

Lapunk kereste Vass Pétert a hivatalos szigetvári polgármesteri e-mail címre küldött levélben, ma reggel. Egyelőre nem kaptunk választ. Ha kapunk, frissítjüók cikkünket.

Kérdéseink ezek voltak

Vajon a pályázatok sikerességéért való aggódás mint ok elegendő lehet-e egy határozatlan idejű szerződés felmondására, illetve ha jogilag rendben is van, erkölcsileg rendben van-e vajon a polgármester úr szerint?

Elhangzott olyan párbeszéd, írásban vagy szóban, amiben azzal bíztatták Szigetvárt a megyei önkormányzat, vagy kormányzati szereplők, avagy helyi fideszesek részéről, hogy Berkecz nélkül nagyobb esélyük van nyerni, avagy ezt valaki csak sugalmazta, avagy erre a következtetésre Szigetváron jutottak?

KategóriákMETÁL