A cikk a hirdetés után folytatódikItt már egy kész fejlesztés, át is adták

Őri László pécsi alpolgármester (balra) és Huba Csaba városi képviselő (jobbra) még a munka előtt, a megújuló vasasi óvodában, megtekintéskor

 

SOMOGY-VASAS-HIRD  2010 előtt (gondoljuk, Pécs spéci esete miatt helyesen inkább 2009 tavasza előtt) nagyívben tettek Vasasra, Hirdre és Somogyra Pécs korábbi vezetői. DE most már nem kell tartaniuk az itt élőknek semmitől, a fejlődés elkezdődött és nem is áll meg. Kb. ezt olvastuk ki a csütörtök délutáni pécsi városházi sajtóközleményből, amelynek ?a zemberek? mellett leginkább Őri László alpolgármester állt a középpontjában. Átadtak egy új gyártócsarnokot könyvtárpontot, és amúgy is sok jó fejlesztés volt már itt. Tényleg.

Naná, hogy még Pécs keleti határterületeire, az elviekben ővéiknek számító, sok munkáscsalád, sok egykori bányász által lakott Hirddel, Somoggyal és Vasassal sem törődtek Pécsett az ?emútnyócévben?. Mármint az elmúlt nyolc év előtti ?emútnyócévben? , a szocik, avagy szemét libsibolsi sorosisták, akik nagyívben tettek az említett városrészekben élőkre. Magyarra fordítva kb. így kezdődik a pécsi városháza csütörtök délutáni sajtóközleménye, az

?Őri: folyamatos fejlődés Somogyban, Vasason, Hirden? 

című lecke.

 

Amit történetesen egy új száz főnek Pécs-Somogy központjában munkát adó termelőüzem könyvtárpont átadása kapcsán írt meg a pécsi önkormányzatnál valaki. 

Szó szerint idézzük is az első mondatokat:

?A 2010-es évek előtt nem gyakorolt a város kellő figyelmet a három keleti külső településrészre, Hirdre, Somogyra és Vasasra, az utóbbi években viszont egymást érték a fejlesztések – mondta dr. Őri László annak kapcsán, hogy csütörtökön átadták a pécs-somogyi Kossuth KönyvtárPontot?.

 

Olyan az egész, mintha Őri László elirigyelte volna Páva Zsolt minap megszerzett aranyérmét, és ő akarna lenni az új polgármester aranyérmes visszafelémutogató. Úgyhogy, jobb, ha Páva vigyáz, mert ha jól sikerül a felkészülés, a végén már júliustól Őri lesz helyette Pécsett élet-halál ura. Habár igazi hajós emberek szerint viharban nem túl mókás kormányozni.

via GIPHY

Innentől enyhébb lesz a hangnem: ?Pécs-somogyi Kossuth KönyvtárPont ünnepélyes átadásán az alpolgármester közölte: az utóbbi esztendőkben régi adósságát törlesztette a városvezetés azzal, hogy mind a közösségi infrastruktúrát fejlesztett, mind a közösségek programjait színesítette e településrészeken?.

Őri László a beszámoló szerint az átadáson utalt arra, hogy ?milliárdos összértékű beruházások kezdődtek, fejeződtek be és zajlanak Somogyban, Vasason és Hirden?. 

A részletekbe nem avatnak be minket ezen a ponton, hogy milyen fejlesztésekre is gondolnak pontosan. Az biztos viszont, hogy az amúgy tényleg itt lévő, valóban szuper Berek wakeboard-pálya és lovarda egy magán cég kezdeményezésére és önerejével, uniós pályázati támogatás segítségével épült meg. És az is, hogy ehhez képest a városi önkormányzat támogatása mellett alakítottak ki a Tüskésréten egy másik, amúgy eredetileg más helyszínre, más településre tervezett, de szintén nagyon szuper wakeboard-pályát. Menjenek mindkettőre, ha tehetik, nagyon ajánljuk, akár csak feltöltődni is. OFF: a Bereknek éppen most szombaton lesz egy remek családi rendezvénye, az I. Berek Fesztivál, amire ugyancsak biztatunk mindenkit, hogy menjen, mert jónak ígérkezik.  

 

Visszatérve Őriékhez: az alpolgármester a milliárdos fejlesztések említése kapcsán arra emlékeztetett, hogy

 

?a pécsi városrészeket arányosan érintő tudatos városfejlesztés részeként az utóbbi időben végre e területekre is komoly figyelem jutott?.

 

És itt érkezett el az a pont, ahol végre sorolják a fejlesztéseket

 

via GIPHY

 

  1. Somogy, Vasas és Hird összes önkormányzati tulajdonban lévő háziorvosi rendelője megújult
  2. megújul, a befejezéséhez közeledik a vasasi óvoda
  3. a hirdi óvoda fejlesztése küszöbön áll
  4. nemsokára indul a hirdi bekötőút fejlesztésének tervezése is
  5. emellett játszótérfejlesztés történt a városrészben
  6. és megújult a somogyi közösségi ház

 

Valamint: a helyi közösséget szolgálja az a fejlesztés is, amelynek apropója volt a csütörtöki esemény, merthogy

 

?nemhogy fenn tudták tartani, de meg is tudták újítani a pécs-somogyi könyvtárat, s létre tudták hozni a Kossuth KönyvtárPontot?.

 

Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója elmondta: a könyvtárpontban közvetlenül 2 000 kötet érhető el, de a helyi intézményből elérhető a Tudásközpont teljes állománya is, azaz a helyieknek nem kell a belvárosba utazniuk a könyvekért.

Huba Csaba, a városrész önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy a helyi közösségek erősek a keleti településrészeken. Mindezt jól példázza a mostani könyvtárpont fejlesztése és a többi közösségi tér kihasználtsága.

KategóriákMETÁL