DÍJ – A mesterszakács Széll Tamás, és a PTE címzetes egyetemi tanára, Szilárd István kapják idén az Európai Polgár díjat. 

A cikk a hirdetés után folytatódik
Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Az 50 díjazott mindegyike a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is.

Prof. Dr. Szilárd István PhD, a magyarországi Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, tudományos főtanácsadó. Ez idáig összesen több mint 150 tudományos magyar, angol és német nyelvű közlemény és könyvfejezet szerzőjeként jelentek meg írásai az egészségfejlesztés, a közegészségügy és a migrációs egészségügy területén. Kutatásai magukban foglalták a migránsok demográfiai jellemzőinek, egészségi állapotának, az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségének feltárását, illetve a tagállami intézményrendszer migránsokkal kapcsolatos szolgáltatásainak a feltérképezését. A Pécsi Tudományegyetemen az általa alapított Migrációs-egészségügy szak a felkészült szakemberek képzését is biztosítja. A szak problémaorientált szemléletű, széles látókörű szakemberek képzésével kíván hozzájárulni a migránsok társadalmi integrációjához. Prof. Dr. Szilárd Istvánt Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP-alelnök és Deli Andor európai parlamenti képviselő terjesztették fel a díjra.

Széll Tamás mesterszakács kimagasló tevékenységet végez a konyhamesterségben, ami Európa egyik lehető legfontosabb értéke, tanúságot tesz eredetiségével, aminek köszönhetően a ?magyar terroir? az összeurópai gasztronómiai tudás aktív szereplőjévé vált. A magyar és az európai értékek és szellemiség konyhaművészeti megjelenítésében egyedülálló munkássága révén az európai polgárság jövőjét is szolgálja. Széll Tamás Bocuse D’Or verseny helyezései: 2012 : 9. hely, 2013 :10. hely, 2016.:az európai döntő győztese, 2017: 4. hely és különdíj. Széll Tamást Schöpflin György európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra.

A díjazottakat június 7-én választotta ki a Sylvie Guillaume (S&D, francia) EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

 
Forrás: Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon

KategóriákPOP