SZIGETVÁR A Magyar Nemzet utolérte szerdán Vass Pétert, Szigetvár polgármesterét, és kikérdezte Berkecz Balázs menesztéséről. A Szabad Pécs szerda délelőtt írta meg, hogy Vass Péter kezdeményezte az Együtt alelnökeként aktívan politizáló, határozatlan idejű megbízási szerződéssel foglalkoztatott főépítészével való szerződésbontást. Berkecz úgy nyilatkozott lapunknak, hogy biztos abban, hogy politikai okból bontanak vele szerződést, mert azt remélik, hogy így kapnak majd uniós településfejlesztési forrást, TOP-pénzt  a Nagy Csaba-vezette baranyai önkormányzattól, sőt ezt Vass állítólag meg is mondta neki. A szigetvári polgármester azt tagadta, hogy ez így lenne, ugyanakkor azt is elmondta a lapnak, hogy nem építész szakmai döntést hozott. FRISSÍTÉS: válaszolt csütörtökön délelőtt a Szabad Pécs kérdéseire Vass Péter. Szerinte Berkecz Balázs stílusa árthat Szigetvárnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSTÉS 

Csütörtök 11:25

Válaszolt csütörtökön délelőtt a Szabad Pécs Berkecz Balázs menesztése kapcsán feltett kérdéseire Vass Péter szigetvári polgármester, aki azt írta, fontos munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tudott még szerdán írni lapunknak.

? Vajon a menesztés okaként elegendő lehet-e nem szakmai ok egy határozatlan idejű szerződés felmondására, illetve ha jogilag rendben is van, erkölcsileg rendben van-e vajon a polgármester úr szerint?

2 és fél éve vagyok polgármester, és Berkecz Balázs főépítész úr sokkal régebb óta politizál. Határozott véleménye van és teljesen mindegy, hogy a beszélgető partnerének mi a véleménye, sem az érveket, sem az ellenvéleményt nem veszi figyelembe . Fél évvel ezelőtt Berkecz Balázs főépítész úrral már beszéltem egyszer, hogy nem a véleményalkotásával és nem a véleményével vannak gondjaim, hanem a megfogalmazás minőségével. Konkrét példát mondok: ha egy szerkesztőség vezetője az egyik újságíróját megkéri arra, hogy leírhatja a véleményét, de a nácizást, a rákosizást, azt próbálja meg árnyaltabban megfogalmazni, és ha ezeket a kéréseket nem teljesíti az újságíró akkor megválnak tőle, vagy nem? Arról nem beszélve, hogy Berkecz Balázs főépítész úr olyan dogokról is állít határozott véleményt, amellyel soha nem foglalkozott, és azt sem tudja, hogy milyen munka folyik abban a szervezetben.

? Elhangzott olyan párbeszéd, írásban vagy szóban, amiben azzal bíztatták Szigetvárt a megyei önkormányzat, vagy kormányzati szereplők, avagy helyi fideszesek részéről, hogy Berkecz nélkül nagyobb esélyük van nyerni, avagy ezt valaki csak sugalmazta, avagy erre a következtetésre Szigetváron jutottak?

? Természetesen, mint már fent is említettem, Berkecz Balázs főépítész úr több, mint 2 és fél éve politizál, így természetesen az ön által leírt sugallás vagy következtetés tulajdonképpen 2 és fél év óta fennáll. Konkrétan: addig, amíg nem vagyok arról meggyőződve, hogy egy munkatársam, egy beosztottam, egy szerződéses fél stílusa nagyon messze van az enyémtől,viszont az én véleményem szerint árthat a város megítélésének, akkor jutok el arra az elhatározásra, hogy ettől a munkatárstól meg kell válni. Két és fél év tapasztalata alapján úgy ítélem meg, hogy nem süthető rám, hogy hebehurgyán és nem megalapozottan döntöttem.

KORÁBBAN ÍRTUK

A Szabad Pécs a szigetvári polgármesternek reggel fél kilenckor, a hivatalos e-mail címére írásban küldött kérdéseket, arra azonban mindezidáig nem érkezett válasz. 

Nem építész szakmai döntés,ez igaz

Vass Péter a Magyar Nemzetnek nem cáfolta, hogy nem szakmai, vagyis nem építész-szakmai döntést hozott, amikor a főépítésszel való szerződésbontásról döntött: ?szakmai szempontból nem is tudná megítélni Berkecz Balázs főépítészként végzett munkáját? – írja a Magyar Nemzet a Vass által elmondottakra hivatkozva.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere – Fotó: MTI 

 

Egy másik szemszög

A szigetvári polgármester ugyanakkor ?egy másik szemszögből? akarta bemutatni a történteket. Elmesélte ugyanis, hogy polgármesterként már volt korábban konfliktusa Berkeczcel, a politikailag aktív főépítész pedig szerinte több olyan, nyers nyilatkozatot tett, amit ő városvezetőként nem tolerálhatott. 

via GIPHY

 

Trágár kifejezések miatt is 

?Én már az év elején is próbáltam vele tisztázni, ezt a stílust nem tudom elfogadni. Városvezetőként úgy látom, hogy ha trágár jelzőket használunk, akkor más, a szakmában dolgozó politikusok azonosítani fogják ezt a város véleményével? – közölte Vass, a napilap kommentárja szerint ezzel voltaképp elismerve az elbocsátás politikai töltetét.

 

 

Berkecz Balázs még két hónapig marad Szigetvár főépítésze

 

Tényleg ki akarták rúgatni Berkecz Balázst konkrétan meg nem nevezett fideszesek, de nem emiatt kellett mennie

A szigetvári polgármester azt ugyanakkor tagadta, hogy fideszes biztatásra rúgta volna ki a főépítészt:

?Mondták nekem ugyan, hogy tegyem meg, de annak már két és fél éve. Na, ennyire lehet rám nyomást gyakorolni? – jegyezte meg.

Vass Péter szerint, mivel ő az MSZP és a DK támogatásával lett a város vezetője, ?a választás eredményét nézve? (!) a hivatalban dolgozók 66 százalékát kivághatta volna, de két és féléves polgármestersége alatt csak két embert küldött el.

Viszont azt is mondta, hogy ?van egy négyes alapszabályom: ne lopj, ne csalj, ne hazudj, és ne röhögj ki engem olyanért, amiről én nem tehetek? – ezek tehát amolyan alap munkahelyi feltételek, ugyanakkor Vass Péter állítólag ezen túlmenően csak a szakmai szempontokat nézi egy dolgozó alkalmazásánál, a politikai szimpátia nem érdekli.

 

via GIPHY

 

 

Habár volt olyan pletyka is, miszerint Berkecz hűtlen kezelés miatt tett feljelentése állt volna a szerződésbontás hátterében, de Vass Péter ezt határozottan cáfolta. Ugyanakkor a Magyar Nemzet szerint a szigetvári polgármester állítását ugyanakkor gyengíti, hogy a lapnak megjegyezte: 2018 végéig ?kiszórják? a vidékfejlesztési források 90 százalékát, és most minden energiájukat abba fektetik, hogy minél több pályázati anyagot adhassanak le Szigetvár fejlesztésére – ebbe pedig nem férnek bele a Berkeczcel folytatott viták.

?Ez egy három hás (halmozottan hátrányos helyzetű) város. Pénzre, beruházókra van szüksége, és én nagyon sok mindenre hajlandó vagyok a város érdekében? – összegzett Vass Péter.

A Magyar Nemzet következtetése ebből az – és megvalljuk, a Szabad Pécsnél sem tudunk ezzel a logikával vitatkozni – hogy, ha mindehhez hozzátesszük, hogy a polgármester a befolyásos politikusok véleménye miatt is aggódik, és nem akarja, hogy bármi is a fejlesztési források útjába kerüljön, akkor ?gyakorlatilag egyenes út vezet az örök antagonista Berkecz kirúgásához?.

Így nézhetett ki Szigetvár a XVI. században, a vár ostromakor – Fotó: Youtube.com – Callistrid

 

Elővették a föld- és a trafikügyet 

Berkecz Balázs menesztése kapcsán előkerültek a régi ügyek is, az Együtt a szerda délelőtti sajtótájékoztatón felemlegette, hogy a polgármester kiváló fideszes kapcsolatokkal bír, hiszen nyert koncessziót ?a Fidesz trafikpályázatán?, és még ennek a tetejében 433 millió forint értékű földet szerzett ?a fideszesekre szabott állami földárveréseken?.

A polgármester elismerte a Magyar Nemzetnek, hiogy érdekkörük valóban megszerzett egy dohányboltot, egyet Szigetvár nyolc trafikja közül. A koncesszióra külön céget alapítottak, de az a hozzájuk köthető Szigetvári Hústermeltető Kft. cégcsoportjának része. Az újság azt írja, hogy Vass és felesége is tulajdonosként szerepel a további tucatnyi mezőgazdasági céghez kötődő Szigetvári Húsban, de a polgármester nem tartja összeférhetetlenek mindezt a hivatásával, mivel nem ő az ügyvezető igazgató. A trafikra azért volt szükségük a polgármester magyarázata szerint, hogy a trafik közelében álló boltjuk 22 dolgozójának munkahelyét biztosítsák, mondván, ha valaki cigarettáért megy, a boltba is bemehet, s ott veszi meg a napi élelmiszert.

A polgármester az elnyert földpályázatot pedig azzal magyarázta a lapnak, hogy megmaradt sertéstelepük takarmányellátásához volt szükség a termőföld megvásárlására. A sikeres pályázathoz elvégezte a gazdatanfolyamot, és a Budapest Bankon keresztül 350 milliós MFB-hitelt vett fel, hogy megvehesse a földet.

Így saját családi körben összesen mintegy 650 hektárnyi földet birtokolnak – 307 hektárt szerzett meg a földpályázaton, a többi területet bérlik.

Vass Pétert a Demokratikus Koalíció is támogatta szigetvári polgármester-jelöltként, szerdán azonban közleményt adtak ki, miszerint

?A Demokratikus Koalíció elítéli, hogy a szigetvári polgármester kirúgta az Együtt alelnökét. A DK szerint politikai okokból senki sem veszítheti el a munkahelyét, legyen szó önkormányzati, állami vagy piaci munkahelyről. Sajnos nem ez az első eset, hogy a DK-nak el kell határolódnia Vasstól. A DK számára az is vállalhatatlan volt, amikor a polgármester több száz millió forintért jutott földekhez a fideszes földmutyi során.?

 

KategóriákMETÁL